Na wat aanloopproblemen kunnen we stellen dat de 3e Rectec Vrijdag Vragen Vuur stelling; Skypen als eerste visuele kennismaking is efficiënter dan een ontmoeting, een mooi representatief aantal van 52 deelnemers heeft. Het aantal gegeven toelichtingen op deze stelling, ruim 40.

De resultaten:

Alleen kijkend naar de voor – en tegenstemmers kunnen we concluderen dat er geen beslissing is gevallen.  50% stemden voor de stelling en 50% tegen. De ja-stemmers zijn als volgt verdeeld, 41,3% zegt ‘Ja, dat klopt, als kandidaat ben je veel reistijd en geld kwijt aan kennismaken’. De resterende 8,7% van de voorstemmer zegt,’ Ja dat klopt, of iemand past binnen een organisatie kun je eenvoudig zien via Skype daarvoor is ontmoeten niet nodig’.

De tegenstemmers zijn iets gelijkwaardiger verdeeld over de twee mogelijke antwoorden. ‘Nee onzin, het gaat veel te veel om uiterlijk en presentatie i.p.v. inhoud’,  kreeg 17,4% van de stemmen en de resterende 32,6% ging naar ‘Nee, iemand die een baan zoekt mag hier zeker wel in investeren’. In totaal zijn er 46 stemmen uitgebracht in één van deze vier categorieën. De resterende 6 zijn niet plaatsbaar in één van deze opties en kunnen we daarmee niet meetellen, maar hier zijn wel interessante opmerkingen gemaakt, die we jullie natuurlijk niet willen onthouden.

Wat opvalt is dat er zowel vanuit het voor- als tegenkamp wordt gesteld dat Skype iets toe moet voegen en niet ten koste mag gaan van de face to face ontmoeting. Een veel gemaakte opmerking is  dat er nauwelijks of geen non-verbale communicatie mogelijk is via Skype. Er is minder interactiviteit en lichaamstaal blijft voor een groot deel verborgen voor de camera. De meeste voorstemmers geven aan dat Skype een eerste kennismaking kan zijn, maar dat er wel een live ontmoeting op moet volgen. Tegenstemmers vinden dat Skype deze ontmoeting niet mag vervangen en schatten in dat dit wel gaat gebeuren. Zo wordt er meerdere keren geopperd dat het voor bepaalde functies of bedrijfstakken, bijvoorbeeld de uitzendbranche, zeker iets toe kan voegen. Snelheid en kostenbesparing zijn dan de belangrijkste voordelen.

Enkele stemmers gaven aan dat Skype als extra tussenstap kan zorgen voor meer mensen die door de cv-selectie komen. Genoemde voordelen van Skype zijn; de eigen omgeving en besparing van (reis)tijd en geld. Minpunten zijn; camera-angst, minder non-verbale communicatie, geen oogcontact of handdruk. Eén stemmer gaf aan dat er voor oudere nog een nadeel is aangezien deze wellicht minder goed om kunnen gaan met moderne technieken.

De conclusie is dat er geen meerderheid is. Skype kan/mag een face tot face ontmoeting niet vervangen. Het kan iets toevoegen in een sollicitatieprocedure, maar men dient zich goed te realiseren wat de risico’s zijn en of dit afbreukrisico geeft of niet. Het uiteindelijke doel is niet om kosten te besparen, maar om de juiste kandidaat te vinden.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.113 views | Reageer (4 reacties)
 • Kor de Boer

  Video intakes gaan zeker het gesprek bij de W&S en uitzendorganisaties vervangen en dat is prima. Juist de oudere heeft voordeel omdat deze minder snel zal worden afgewezen op leeftijd (nee dat mag niet maar gebeurt wel en heel vaak ook) omdat hijnzich beter kan presenteren. voor daadwerkelijke in diensttreding zullen er waarschijnlijk nog lange tijd eerst face to face gesprekken bij de opdrachtgever blijven plaatsvinden. elke keer als er een nieuwe vorm van communicatie is gaan mensen roepen dat het onpersoonlijk is, dat was zo bij de telefoon, de fax, de mobiele telefoon en nu weer bij het video gesprek.

 • Ik blijf het altijd wel interessant vinden dat iedereen heilig gelooft in ‘het gesprek’, terwijl als dat zo goed zou zijn er niet zo ongelofelijk veel mismatches zouden zijn, toch? Nu wordt ‘het gesprek’ vervangen door een andere vorm van een gesprek en is daar veel over te doen, terwijl ik me afvraag of een gesprek wel de juiste manier is om iemand te werven. Het is momenteel onderdeel van een ritueel, wat we voorlopig in stand moeten houden al is het maar vanwege het gevoel dat het geeft bij sollicitanten. Het ritueel zoals je wilt dat een arts de plek waar je last hebt voelt, zoals een fysiotherapeut aan je knie zit als die pijn doet, hoewel dit in de meeste gevallen niets oplevert. Zo is een gesprek onderdeel van het ritueel van solliciteren, maar of het een nuttig onderdeel is zou je je moeten afvragen. 

  Zelf heb ik al menig maal de kandidaat zelf de keus gegeven: wil je me zien vooraf of niet? En wil je dat over Skype doen of face-to-face. Velen zijn verbaasd, maar zeker voor eenvoudigere banen kiezen weinigen ervoor om face-to-face af te spreken.

 • Wim

  thanks, persoonlijk zie ik ook juist voordelen voor oudere.

   @bas dank, mooi voorbeeld. Al het nieuwe schrikt eerst af voordat het geaccepteerd wordt.

 • R. de Jong

  Ik vind skypen een mooie toevoeging in het geheel en het heeft een bepaalde laagdrempeligheid. International wordt skypen veel toegepast voor een eerste intake en als coach gebruik ik skype voor coachgesprekken zowel in NL als international. Waarbij naar voren komt dat dit fenomeen in het buitenland al meer geaccepteerd is.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën