Je zou misschien denken dat we er inmiddels aan gewend zijn, het vallen van ons kabinet. Dat het bedrijfsleven zich niet meer van de wijs laat brengen door een kabinet, of geen kabinet. Toch lijkt het er sterk op dat er wel enig schokeffect is, zo blijkt uit het vacaturevolume gemeten door Jobfeed.

Oorzaak en gevolg zijn puur uit cijfers natuurlijk altijd lastig af te leiden, maar in tegenstelling tot de voorgaande twee jaren zien we ineens een enorme trendbreuk in het vacature volume in de maand april.

Daar waar we in 2010 en 2011 nog een mooie stijging zagen t.o.v. van maart (enkele duizenden vacatures) zien we dit jaar ineens een daling van meer dan 10.000 vacatures t.o.v. maart. Met name verkoop en handel (-20% t.o.v. maart) en beleid en bestuur (-16%) zijn sterk gedaald.

De onderstaande grafiek geeft denk ik een goed beeld van wat bedoeld wordt met een trendbreuk.

Is dit nu volledig te wijten aan het mislukken van het overleg in het Catshuis en de nieuwe verkiezingen? Ik zou zo niet 1.2.3. een andere reden weten te bedenken, maar misschien heeft u er een.

In deze onzekere tijden is blijkbaar nog meer onzekerheid een reden om toch weer op de rem te gaan staan. Persoonlijk blijf ik lekker door ondernemen, maar het lijkt er op dat angst ons land blijft regeren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


382 views | Reageer (2 reacties)
  • Marina

    Wat dacht je van het effect van de financiele crisis, eurocrisis en landencrisis in Europa? Europa trilt op zijn grondvesten. Dat heeft natuurlijk zijn effect op de economie, de politiek en de arbeidsmarkt. zie laatste weblog op recruiters united

  • Ik denk dat dat een trend is die al heel lang gaande is en niet specifiek in april plaats heeft gehad. Sterker nog, April was een maand waarin het ‘relatief goed’ leek te gaan. Dus ja, dat is een belangrijke factor, maar dat speelt al maanden en niet enkel in april toch? 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën