Tijdens mijn leesweek – werkvakantie heb ik o.a. het boek ‘het is mooi geweest, het kantoor is geen pretpark’ van Judith Meir eindelijk gelezen. Een boek uit 2002 met nogal wat achterhaalde concepten die gelukkig door de tijd inmiddels ook daadwerkelijk als zodanig zijn bewezen. Toch staat er in dit boek een erg interessant punt over vacatures en de holle teksten en frasen hierin. Een in het bijzonder die gaat over ‘flexibel’ als soft skill.

Even afgezien van het feit dat de dame in het hele boek ageert tegen soft skills in zijn algemeenheid en allerlei ‘wetenschappelijk’ bewijs aanlevert dat er geen relatie is tussen soft skills en prestaties, komt hier een er mooie omschrijving naar voren van het begrip ‘flexibel’.

Het begrip flexibiliteit duidt op het vermogen van een voorwerp om zich te vervormen en te laten buigen om vervolgens weer naar de oorspronkelijke toestand terug te keren… Flexibiliteit betekent vooral reactie in plaats van actie.

Dat laatste is erg interessant. Daar waar we allemaal pro actieve medewerkers willen staat flexibiliteit daar juist haaks op. Immers, flexibel ben je als je meebuigt bij bepaalde acties en je kan niet flexibel zijn als je zelf de actie onderneemt. Daarmee zijn de begrippen pro actieve werkhouding en flexibel dus tegenstrijdig met elkaar.

Kan je pro actief flexibel zijn? Nee, want flexibel betekent per definitie dat je reageert, immers kan je niet flexibel zijn als je ageert, aangezien je dan niets hebt om mee te bewegen, toch? Je kan hooguit ‘niet standvastig’ zijn als je een visie geeft en die aanpast. Flexibel is echter altijd een reactieve competentie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


824 views | Reageer (2 reacties)
  • Im

    Flexibilteit kun je ook betrekken op arbeidsethos en dan zou het overigens best samen kunnen.

  • Flexibiliteit is niet half inzetbaar, iemand is dat, of niet. Als je het bent, reageer je dus op omstandigheden. Flexibel m.b.t. wat jij noemt ‘arbeidsethos’ noemen we doorgaans gewoon gedreven.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën