In alle functieprofielen kom je ze tegen, eisen waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor de baan. Als je ze doorleest, zie je meestal een opsomming van een aantal zaken die niet noodzakelijk zijn, maar gewenst of een pré zijn, om een mooie functieprofielterm te gebruiken. Waarom worden functie-eisen eigenlijk vermomd als wensen, terwijl ze tegenwoordig uiteindelijk toch weer eisen blijken te zijn?Staat de geloofwaardigheid van het functieprofiel onder druk? Als eisen een regel verder wensen worden, maar uiteindelijk toch keiharde eisen zijn, kun je dat best stellen. De huidige arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een overschot. De aanbieder van arbeid kan criteria harder maken, aanbod genoeg! Levert dit nou ook de juiste kandidaat op? De realiteit laat in ieder geval zien dat sollicitanten bij voorkeur moeten voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Waarom hanteren we geen lijst met criteria waarin onderscheid wordt gemaakt tussen eisen en wensen? Als je deze ook een cijfer geeft, maak je het de sollicitant nóg makkelijker. Wie wil dat nou niet?

Over enkele jaren zitten we met een groot tekort aan arbeid. Wanneer de economie aantrekt, is de kandidaat weer aan zet. Sollicitatiegesprekken in een showroom zullen misschien niet zo snel meer voorkomen, maar gekke dingen gaan we zeker weer zien. Gaan bedrijven de eisen van nu dan weer aanpassen in wensen? Voldoe je aan één van acht onderstaande eigenschappen, stuur dan a.u.b. jouw cv, wij komen graag met je in gesprek!

Een functieprofiel zegt net zo veel en net zo weinig als het cv. Hoeveel % van de taken die in het originele profiel stonden, voert iemand na 1 jaar nog uit? Weet goed welke eigenschappen en vaardigheden essentieel zijn om de functie uit te kunnen voeren en welke gewenst zijn en beperk de opsomming. Moeten echt alle taken opgesomd worden? Waarom niet een top 4 of 5 benoemen en maak het iedereen makkelijk en geef ze een cijfer. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is, ook al zijn het eisen.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


776 views | Reageer (2 reacties)
  • Ik heb recentelijk weer een training vacatures schrijven gegeven, dit was een van de onderdelen die daar aan bod kwam en ik heb gesteld: het zijn allemaal eisen, maar je hebt need to have’s en nice to have’s. Welke (en dat zijn er meestal niet heel veel) moet een kandidaat echt hebben om in aanmerking te komen. De absolute must have’s. Welke daarna zijn een pre, gewoon als het kan, kom je meer in aanmerking. Dan zijn het dus ‘wensen’, maar geef je duidelijk aan dat als iemand die heeft dat jij als je enkel aan de must have’s in aanmerking komt die ander er boven staat. 

  • Martin15170

    Wat is een harde eis want iemand met bepaalde eigenschappen die zaken vlug oppakt beheerst het misschien wel vlugger dan die aap die het trukje geleerd heeft.
    Maar goed ze zoeken weer naar de schapen met 7 poten en maar klagen dat ze geen goede kandidaten kunnen vinden


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën