Teams, recruitment en vuur

Door Bas van de Haterd op 02-05-2012 07:09.

De afgelopen week heb ik doorgebracht in ‘the middle of nowhere’ Frankrijk. Een heerlijk rustige omgeving om bij al mijn vakliteratuur weer eens bij te lezen en tot rust te komen. In het huisje waar ik zat is geen centrale verwarming, dus met deze temperaturen is dat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de houtkachel stoken. Wat me opviel is dat het ‘managen’ van vuur best wat paralellen heeft met het samenstellen en managen van een team.

Als het vuur niet brand is de eerste gedachte meestal: meer hout erop. Vaak is dit niet de juiste gedachte, zeker als er nog een groot blok hout in de kachel zit. Bij niet (goed) functionerende teams is dit vaak ook de standaard aanvliegroute: een nieuwe manager erop gooien, dan komt het wel weer goed.

Soms is het bij een niet goed brandend houtblok een kwestie van het blok gewoon wat draaien, dan krijgt hij weer lucht en gaat hij vanzelf vlammen. Volgens mij is dit bij uitgebluste medewerkers en teams ook het geval, inspireren, een goede training of workshop, een beetje helpen te draaien en het gaat al weer goed.

Regelmatig hielp het bij het vuur het beste om er geen hout op te leggen, maar eronder. Dan kreeg het grote blok meer lucht eronder en vatte het meteen weer vlam. Vaak was het een klein stukje hout dat ook snel weer is opgebrand, maar daarna was er genoeg ruimte onder het blok (doordat het van onder vlam had gevat) om weer uit zichzelf verder te branden. Dit is een rol die ik nog wel eens vervul, de rol van ‘vuurtje opstoker’. Tijdelijk een organisatie of team in, even flink vlammen, enkele mensen mee laten vlammen, maar redelijk snel weer opgebrand en dan kan de rest het zelf. Zoals een goede relatie van me laatst zei: je houdbaarheidsdatum is maximaal 6 maanden bij een organisatie Bas, je moet het in die tijd doen en dat weet je, dus doe je het ook.

Een andere manier om het smeulende vuur weer aan te krijgen was grotere blokken hout eronder leggen, deze branden niet snel op, maar gingen zelf wel branden en zorgde vooral voor lucht aan de onderkant, zodat het grote blok weer vlam vatte. In plaats van de eerste oplossing, de nieuwe manager, is dit een (te) weinig gebruikte oplossing, lucht aan de onderkant creƫren. Zorgen dat de sterspelers in het team zich niet bezig hoeven houden met futiliteiten en weer volledig met hun werk aan de slag kunnen. Een junior aan de onderkant erbij zetten dus.

Wanneer een team dus niet goed functioneert en je krijgt als recruiter of HR manager de opdracht een nieuwe manager te zoeken, probeer dan eerst even goed te analyseren waarom het team niet werkt. Misschien zijn er wel hele andere oplossingen. In al deze gevallen, zowel bij het team als met ‘fikkie stoken’ is het vooral een kwestie van observeren en dan afgaan op je gevoel.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


187 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn