Voorsprong door leeftijd

Door Wim van den Nobelen op 26-04-2012 07:30.

Afgelopen weken heb ik enkele blogs gewijd aan problemen rondom veertigers en de arbeidsmarkt. Het aantal reacties was overweldigend, wat eigenlijk slecht  nieuws is. Deze problemen blijken dus actueel en gelden niet enkel voor veertigers, maar zeker ook voor vijftigers en zelfs voor zestigers. Er is voornamelijk een jeugd- en veertigpluswerkloosheid, maar kun je als bedrijf een voorsprong krijgen op je concurrenten door een reële samenstelling van de maatschappij in jouw bedrijf te creëren?

Dat Nederland vergrijst is al jaren bekend. We worden gemiddeld steeds ouder, even wat cijfers;

 • Nederland telde in 2011 ruim 2,6 miljoen 65-plussers (15,6% van de totale bevolking), waarvan bijna 800.000 80-plussers;
 • In 2040 is 25,6% van de bevolking 65+, dat zijn 4,6 miljoen mensen;
 • De levensverwachting bij geboorte blijft toenemen. Mannen worden gemiddeld 78,1 en vrouwen 82,0 jaar (Bron:CBS.nl).

 

Jong talent binnenhalen wordt steeds lastiger, simpel, omdat er steeds minder jongeren zijn. Nieuwe kennis/gastarbeiders halen, kan en zal ook zeker gebeuren, maar of daarmee het probleem wordt opgelost is de vraag. Nederland is namelijk niet het enige land in Europa met dit probleem.

 

Kan een bedrijf voorsprong krijgen door veertigplussers aan te nemen? De jeugd heeft de toekomst, maar moet dit niet veranderen in, de jeugd heeft de toekomst en de veertigplusser is hier al geweest?

 

Werken jonge goden die enkele jaren geleden zijn afgestudeerd aan een hele hippe fruitige Hogeschool met 5 jaar werkervaring,  nog wel zo hard aan hun carrière? Komt huisje, boompje, beestje hier ook niet om de hoek kijken? Waarom zijn zoveel veertigers gestopt met studeren, carrière maken en nieuwe uitdagingen zoeken? Is de jongere kandidaat niet juist een grotere risicofactor dan de veertiger, wiens kinderen al ruim uit de luiers zijn waardoor een nieuwe studie weer interessant wordt? Heeft de veertigplusser niet meer levenservaring, rust en loyaliteit te bieden?

 

Er is geen goed of fout in deze. Het is overduidelijk dat een combinatie van jonge en oudere werknemers in een bedrijf gaat ontstaan.  Net zoals we nu in Nederland een multiculturele samenleving hebben, nadat we in de jaren ’70 gastarbeiders naar Nederland lieten komen. Je kunt je er tegen verzetten, maar als je deze kans ziet, kun je beter  profiteren en een voorsprong krijgen op je concurrenten.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.036 views | Reageer (6 reacties)
 • Andrea Lapere

  Leuk initiatief! Ook ik werk met kandidaten van 55+ en zie zeer beslist hun meerwaarde!

 • Admindev

  Natuurlijk kiest elke slimme werkgever een mix van veertigers en jongeren om het elan, de sfeer, productie en creativiteit te stimuleren. Een teveel aan veertigers of jongeren zou leiden tot een bepaalde overheersing van een bepaalde mentaliteit.  

 • stefan

  Volgens mij is het “huisje, boompje, beestje” iets van alle leeftijden. Ook voor iemand van 25 of 35, dat zijn gewoon levensfases. Ik ben 38, dochter van 3, en ga weer een opleiding doen. Volgens mij zit het ‘m ook in het jezelf blijven vernieuwen met cursussen en opleidingen, ook op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Ik denk dat ik een werkgever nu ook meer te bieden heb dan 10 jaar geleden.

 • Barry G

  Een juiste mix is m.i. het beste: de jeugd leert van de ervaren ouderen, de ouderen laten zich inspireren door het jeugdige elan.
  Uiteraard is e.e.a. wel afhankelijk van branche en doelgroep (in een kledingboetiek voor hippe twens moet je natuurlijk geen 50+ers zetten).
  Groeten van een actieve 50+er 😉

 • Theo

  Het gaat om het handelen. Wanneer komen we met z’n allen echt in beweging op deze manier.

 • Pablo van der Velden

  Ik ben 57 en 28 jaar werkervaring bij Finance. Bij sollicitaties krijg heel vaak te horen dat ik “overgekwalificeerd” ben. Dat terwijl het profiel juist goed bij mijn ervaring aansluit! Ook merk ik problemen om met mij te praten als de organisatie inclusief het Management jonger is dan 50 jaar.
  Het is niet slim van een goede organisatie om geen gebruik te maken van zoveel ervaring!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën