Problemen van veertigers

Door Wim van den Nobelen op 12-04-2012 07:30.

Hoewel er zeker sprake is van grote werkloosheid in Nederland, zit deze voornamelijk in een aantal leeftijdscategorieën. Jongeren, maar zeker ook de ouderen ondervinden hier veel hinder van. Het probleem bij de jongeren is vaak het gebrek aan ervaring, maar ligt het probleem van de oudere sollicitant bij het hebben van te veel ervaring?

Deels wel. Iemand met veel ervaring is nu eenmaal lastiger om te scholen, of anders gezegd, een andere werkmethode aan te leren. Natuurlijk is dit relatief, maar een kind leert nu eenmaal makkelijker, omdat het gebrek aan kennis soms beter is om iets aan te leren. Dit is echter niet het enige probleem van oudere kandidaten. Als ik naar cv’s van veel veertigers kijk,  zie ik regelmatig dezelfde pijnpunten naar voren komen.

Bij veel kandidaten zie ik in het cv, of in de begeleidende brief, dat ze zeggen op HBO denkniveau te werken. Dit zonder over het diploma te beschikken of een test waaruit dit blijkt. Wij, recruiters, worden geacht dit af te kunnen leiden uit de functie die iemand vervult. Nu kun je als recruiter een redelijke inschatting maken, maar echt concreet is het niet.

Begrijpelijk is het gebrek aan een goede opleiding wel. Je komt na ruim 10 jaar uit de schoolbanken en hebt eindelijk dat Meao diploma. Je krijgt een leuke baan waar je ook nog eens mooie carrière kunt maken. Je doet het goed, krijgt meer verantwoordelijkheden, meer salaris en ook nog eens een serieuze relatie. Je koopt je eerste huis met een iets te hoge hypotheek en om de lasten te kunnen dragen, moet je flink blijven werken. Het gezin wordt groter en avonden worden gevuld met sport, kinderen en televisie. Voordat je het weet ben je de 40 gepasseerd en heb je al meer dan 15 jaar niets meer aan een studie gedaan. Er lijkt allemaal niets aan de hand totdat je van baan moet veranderen, bijvoorbeeld  vanwege een crisis. Dan hijgt er opeens een jonge hond in je nek met een lager salaris, minder verplichtingen en een beter diploma. Wie zou jij aannemen?

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.627 views | Reageer (34 reacties)
 • T Elshof9

  Goed artikel en heel herkenbaar. Ik had zelf in eerste instantie ook alleen het MEAO diploma op zak, toendertijd stond een MEAO diploma garant voor een baan. Geeft mij wederom de bevestiging dat ik er goed aan heb gedaan om me op latere leeftijd bij te scholen (HEAO, Nima A en B) en sterkt mij in m’n overtuiging dat long-life-learning een absolute must is om te kunnen blijven concurreren op de arbeidsmarkt. Ik ga dus binnen afzienbare tijd weer de schoolbanken in. Ik heb een gezin en een drukke baan maar met planning en een stukje discipline kom je een heel eind, willen = kunnen tenslotte.

 • Een artikel dat hout snijdt. Een leven lang leren is natuurlijk iets dat door P&O geroepen wordt, maar de praktijk is weerbastig. Veel mensen hebben eigenlijk niet zoveel met theoretisch leren. Misschien zou er een taak zijn weggelegd voor UWV/vakbonden etc om een EVC voor alle werknemers eens in de zoveel jaar mogelijk te maken. Zodat opgedane kennis en ervaring gewaardeerd worden, en niet dat papiertje. Want zonder de vele goede talenten tekort te doen, is een INHolland of Windesheim papier van vandaag zoveel beter als die MEAO van 20 jaar terug?

  Het tweede punt dat terloops genoemd wordt is natuurlijk ook van belang: De jonge hond met lager salaris. De vraag die we ons moeten stellen is of leeftijd inherent moet zijn aan een hoger salaris. Wat dat betreft is de verwijzing naar de net te hoge hypotheek misschien wel tekenend.

 • Wim

  @ @111b784ae73fadf0db65303cb4187c69:disqus en T Elshof  dank voor de reactie, veel succes met de studie en inderdaad is dat een goede vraag Roel.

 • Ksuicmez

  Leuk artikel. Maar wel een erg voor de hand liggend artikel lijkt me. Dat bedrijven eerder geneigd zijn ‘jonge honden’ aan te nemen wisten we al een tijdje lijkt me..
  Wat is nu de meerwaarde in dit artikel?

 • Leuk stuk Wim, snijdt zeker hout. Ik zou er echter nog iets aan willen toevoegen: heeft iemand met een HBO opleiding en 10 jaar werkervaring per definitie wel HBO werk- en denkniveau?

  Misschien dat ik een ‘apart’ beeld heb. Mijn vader had namelijk enkel een mulo opleiding en heeft tot zijn 40e altijd avond studies erbij gedaan (precies zijn 40e ja, toen had hij eindelijk zijn diploma’s). Nu heb ik daar eigenlijk als kind heel weinig van meegekregen moet ik zeggen (het is dat hij het me laatst weer vertelde en ik dacht: oh ja, ik heb hem wel eens vrij zien nemen voor een examen en een weekend niet met ons naar de dierentuin zien gaan omdat hij moest studeren). 

  Ik merk namelijk ook dat HBO’ers erg laks zijn met het bijhouden van hun kennis. Recent heb ik veel discussies gehad in een organisatie waar allemaal jonge mensen zitten die vervolgens totaal niets weten van online, terwijl het eigenlijk hun vak hoort te zijn. De organisatie had ze ook nooit training aangeboden. Mijn vraag of ze konden lezen en wanneer ze voor het laatst een boek hadden gelezen over het vak, of welke blogs ze volgde, was uiteraard kolen op het vuur. Zelf ga ik elk jaar (over een paar weken weer) een week er tussenuit met een tas vol boeken. Dan lees ik even 5 tot 7 boeken vakliteratuur in een week, gewoon omdat ik vind dat ik bij moet blijven. 

  Dus ook als je de competenties hebt, moet je ze wel bijhouden. 

  Verder ben ik het geheel met Roel eens dat leeftijd niet het uitgangspunt voor salaris moet zijn. Ik schreef hier twee dagen geleden een stuk over op hnwb als het gaat om een radicaal ander beloningssysteem. 

 • Wim

  Wat voor de een vanzelfsprekend is, kan voor de ander een eye opener zijn.

 • Mirian2810

  Ik word zelf wel warm van CV’s van 40+ ers mits die zijn blijven studeren en hun kennis up to date hebben gehouden. De jonge hond met lager salaris mist namelijk levenservaring en in sommige functies kun je dat met een HBO diploma niet compenseren. Krijg daar bij mijn huidige werkgever steeds meer draagvlak voor om verder te kijken dan leeftijd en salaris.
  Kijken naar het totaalplaatje voor de perfect match dus.

  En T Elshof, willen is kunnen. Heb zelf gezin met 2 jonge kinderen, een hypotheek (jawel tikkie hoog) en een baan en ook een studie erbij….Enne ben ook 40+…..

 • Wim

   @Marian goed verhaal en was willen is kunnen niet de lijfspreuk van de Frieslandbank!

 • Helmi Vanbergen

  Goed artikel, maar helaas is dit niet altijd het geval bij veertigers en daarboven. Ik heb me altijd op diverse manieren bijgeschoold. Zelfs na de HEAO tijdens werk en een gezin een universitaire studie aangegaan en gehaald. Dus wat te weinig initiatief of scholing

 • Peter

  Allemaal heel herkenbare constateringen! Wat ik nog steeds mis, is, van de politiek en overigen die het allemaal zeggen te weten, een fikse gezonde visie! Zonder visie kijken we enkel terug en blijven we hangen in de huidige situatie. Wie staat er met visie op, temeer omdat, en ik heb dat al veel vaker aangegeven, we over een aantal jaren de “4de generatie” mensen, die hun door anderen verkwanselde pensioenen, AOW ed, weer moeten bijverdienen tot richting de 70 jaar.
  Jammer dat de politiek nu enkel blijft hangen bij, ga maar tomaten pukken ed, maar niet in staat is iets te zeggen over de noodzakelijke arbeidszame periode richting die 70 jaar EN daar ook actie voor onderneemt!

 • Wim

   @Peter dank heb je een oplossing?

 • Tjeerd

  Mooi artikel dat goed aansluit bij de situatie maar de laatste zin wind ik echt alleen maar vanuit het oogpunt recruitment gedacht. Als opleiding en salaris alleen nog maar  als uitgangspunt meegenomen wordt dan zijn de 40+’s echt uitgeschakeld voor de arbeidsmarkt. Ervaring, inzicht in verbanden, the bekende do’s & don’ts tellen toch ook nog mee. Of gaan we echt naar een maatschappij waarin een ieder alleen nog maar verantwoordelijk durft te zijn voor zijn/haar eigen (soms zeer beperkte) domein.

 • Henk

  Geweldig artikel Wim, maar ik mis toch wat. Zijn ouderen niet bereid om bij te leren? Nou, daar zou ik geen moeite mee hebben. Ook bedrijven zijn meestal wel bereid om wat tijd en geld te steken in de ontwikkeling van een werknemer. Maar waar ligt de pijn ?
  Ik krijg steeds te horen bij al die recruiters, waarom ik met zoveel ervaring geen baan heb. En bij de laatste werkgever kreeg ik te horen dat ik erg snel ingewerkt was. Dus, waar ligt het probleem.
  En eerst was het de gezondheid die een probleem was, nu is het weer wat anders. Ik krijg de indruk dat er elke keer een andere reden wordt gezocht om je eerder niet aan te nemen, dan wel. De gezondheid is voor mij helemaal geen probleem. Ik mankeer niks, maar werken ho maar. En de overheid  (in dit geval het UWV) heeft inmiddels 270.000 mensen voor werk weten te regelen waarvan 35.000 langdurig werklozen. Misschien ben ik al 21 jaar aan het vechten voor een baan, en hoor ietsje te lang tot de 5% die daar wel heel erg zijn best voor moet doen. Want die andere 95% heeft gewoon werk. Ook al sta je onderhand van 100 bureau’s ingeschreven. Want als je ouder dan 40 ben dan wordt het een probleem, maar probeer dat maar eens als je ouder dan 60 ben. Dan lig je niet meer onder op de stapel. Dan wordt je volledig vergeten. En we moeten gaan werken tot na je 65e. Nou, dat wil ik wel eens meemaken.
  Want aan mijn gezondheid ligt het niet, en ook niet of ik wiul bijscholen.

 • Rob Berg

  ” Iemand met veel ervaring is nu eenmaal lastiger om te scholen, of anders gezegd, een andere werkmethode aan te leren.”
  Weer zo’n vooroordeel dat zo langzamerhand regelrecht de prullenbak in kan.

 • Wim

   @Henk dank en ja, ik denk dat het nog wel even gaat duren voordat de 50-ers, 60-ers en nog oudere weer makkelijk een baan gaan vinden. Er zal eerst enorme schaarste moeten ontstaan.

 • Wim

   @Tjeerd het is ook een blog geschreven vanuit recruitersperspectief, zonder iemand te kort te willen doen.

 • Henk, ik weet dat er heel vreemd in ons land wordt omgegaan met ouderen en ik zal het zeker niet goedpraten. Met name allerlei instanties zijn hier vreemd mee bezig. 

  Echter heb ik wel een vraag. Wat doe je zelf om jezelf nu bij te scholen? Je leest in ieder geval blogs, anders zou je hier niet reageren, wat ik erg waardeer. Maar ben je bijvoorbeeld ook actief? Er is heel veel vrijwilligerswerk te doen in ons land. 

  Ik denk dat voor mensen zoals jij, die het al jaren proberen en er dus niet doorkomen, het tijd wordt andere paden te bewandelen. Via-via paden bijvoorbeeld. Ga vrijwilligerswerk ergens doen, en probeer via die contacten ergens te komen. Bied jezelf aan als stagiair en kijk of daar mogelijkheden liggen. Ga misschien bloggen en laat zien hoeveel je in huis hebt. Zichtbaarheid is denk ik onwijs belangrijk. Als je wilt, mail mij dan je adres, stuur ik je gratis en voor niets het boekje personal brand.nl op dat ik daarover geschreven heb. 

  Zorg dat je bij bent, lees je vakliteratuur, bijna elk boek kan je wel van iemand lenen via Twitter merk ik. Zorg dat je zichtbaar bent, sluit jezelf aan bij allerlei netwerken. Ga naar mensen toe, biedt jezelf actief aan. 

  Wat voor mij het meest opvallende is, is dat bedrijven inderdaad heel terughoudend zijn met ouderen aannemen, terwijl ze voor interim functies juist niet oud genoeg kunnen zijn… Ook iets om te overwegen. 

 • Girasol-77

  volgens mij is dat personalbrand.nl De vermelde link komt uit op een bierbrouwer. 🙂

 • Tjeerd

  @776f2c2ce15fab86ba26f942e4516b7c:disqus , ja dat was duidelijk. Maar recruiters zijn ook maar mensen en niet heilig. Even los van het feit dat ze natuurlijk overladen  worden met vele sollicitanten per vacature. Neemt niet weg dat de criteria die nu vaak gehanteerd worden in mijn ogen wat krom zijn.

 • ja, hij maakt er automatisch een link van en om de een of andere reden kan ik dat zelfs in de back end niet aanpassen… 

 • Marina Lauer

  Klopt niet helemaal. Ben zelf 43 jaar en heb in 2005 mijn HBO P&A afgerond (met diploma dus) en in 2010 nog een Post HBO gedaan (ook diplomat). En toch lukt het nu even niet met het vinden van een nieuwe baan. Ruime ervaring, ook divers binnen HR, recruitement en sales, maar parttime beschikbaar (want ook moeder van een dochter van 6jr en man met internationale baan) ben pt workaholic, heb veel nevenactiviteiten, heb mijn hele leven gewerkt, ik sta nog steeds open voor nieuwe dingen, ben zeer leergierig, ben goed ingeburgerd in internet, social media etc. Ik weet wel wie ik liever zou aannemen

 • Wim

   @Marina thanks, wel een beetje wij van WC-eend adviseren WC-eend -:)

 • Marina Lauer

  Hallo Wim, 
  Ik denk dat er ook genoeg dertigers zijn die nooit meer iets aan een opleiding gedaan hebben en zo zijn er ook genoeg schoolverlaters die niet leergierig zijn of die hun opleiding niet hebben afgerond. Het gaat mij erom dat niet iedereen hetzelfde is en in een hokje past. Zelf ben ik daar inderdaad een voorbeeld van. En er zullen natuurlijk ook veertigers zijn voor wie jouw verhaal wel opgaat.
  Groet,
  Marina

 • Inderdaad een herkenbaar verhaal. 15 jaar geleden zagen we hier al problemen ontstaan. Er is echter door zowel veel medewerkers als bedrijven als overheid onvoldoende op geanticipeerd.  Met de beste bedoelingen niet allen vanuit de werknemer maar ook de werkgever (enkel belonen op basis van anciënniteit en pegels i.p.v. investeren). Wat er mis ging en hoe het wel moet (juist nu) daar heb ik wel een visie op.

  http://www.integralhrd.nl/2011/08/14/wanneer-maken-we-nu-eens-echt-werk-van-empoyability/ 

 • Richard Koorn

  Als het aan mij ligt, is salaris bespreekbaar, en diploma zegt tegenwoordig ook niet alles meer. Werkervaring lijkt mij een betere kennis dan een diploma tegenwoordig.
  Maar dat hangt natuurlijk ook van de kennis af die je nodig heb. Bij ICT bijvoorbeeld lijkt het me handig als er iemand ook een diploma heeft hiervoor maar als een leidinggevende in bepaalde richtingen vind ik dat werkervaring meer telt. Als je een diploma heb, weet je vaak niet direct hoe alles werkt binnen bepaalde sectoren terwijl jongere met diploma dit nog leren moeten. Tegenwoordig vragen jongere onderhand hetzelfde salaris als een oudere die opzoek is naar een nieuwe baan. En bij oudere met kennis is dit vaak eerder bespreekbaar dat bij een jongere.
  Begrijp me niet verkeerd: Jongere moeten natuurlijk ook a/h werk maar er zijn wel degelijk verschillen te noemen in kennis of diploma.

 • Henk

  Bas, bedankt voor je reactie. Maar waarom moet ik vrijwillgerswerk doen om aan het werk te geraken.
  Ik ben in staat een marathon te lopen, ik hoef er alleen maar voor te trainen. Waarom wordt je door bureau’s afgeserveerd als je solliciteert alsof je nooit gewerkt hebt en komen dan aanzetten met te weinig ervaring ?
  Gewoon de beuk er in, aan het werk met die handel.
  Ze verzinnen meer argumenten om je niet dan wel aan het werk te krijgen. En natuurlijk alvast bedankt voor dat boek. Ik zoek het even op.

 • Henk: Precies, de beuk erin, aan het werk met die handel, dus ga iets doen. Jij stelt dat je iets kan, hoe weet een recruiter dat? Niet als je het niet bewijst. Dus waarom zou je het niet bewijzen? 

  Daarnaast: jij wilt training, maar die ga je niet krijgen als begin van een baan. Dus zorg dat je die krijgt door gewoon ervaring op te doen, door het enige dat je kan ruilen (je tijd) er voor te ruilen. Ik probeer je enkel te helpen. Ik dacht dat je serieus een baan wilde. Voor mij is het heel eenvoudig, en ik hoor dat van recruiters vaak ook. Wij zoeken gemotiveerde mensen zeggen ze, hoe laat je motivatie zien? Door als je niets te doen hebt toch iets te doen. Zoals mijn collega auteur Huub altijd zegt: je droombaan is een baan die je ook voor niets zou doen, waarvoor je betaald krijgt. Dus als je dan geen werk hebt, doe je die toch. Daarnaast, maar dat is voor mij persoonlijk, vind ik dat je een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Als je geld krijgt (uitkering, bijstand, noem het maar op) en je kan je inzetten voor de maatschappij, moet je dat ook. Het is heel eenvoudig, als je aan de slag wilt, is dat gewoon iets dat op een CV het heel goed doet. 

 • Hout0091

  Beste Wim,

  De jonge hond gaat weer snel weg en de oudere blijft want die weet dat het een stuk moeilijker is.

 • Sandra

  Goed verhaal, heel herkenbaar. Ben zelf ook 40+ maar heb afgelopen jaren wel opleidingen ( op HBO niveau) en cursussen gevolgd. Moet zeggen nu meer plezier in het studeren te hebben dan 20 jaar geleden.  Probleem waar ik tegen aan loop is niet zo zeer de opleiding als wel de leeftijd. Ben je 40+ dan pas je vaak niet meer in een jonge en dynamische omgeving wordt gedacht, maar vaak is niets minder waar want de 40+ wil zich nog wel bewijzen het te kunnen. 

 • Meeuwis Deweerd

  Beste Wim,

  Ik begrijp de stelling maar er is 1 punt waar je volledig aan voorbij gaat: Ego- of positiemanagement.

  In mijn tijd als recruiter kwam ik vaak genoeg goed opgeleide 40ers tegen met voldoende ervaring die uiteindelijk toch niet de functie kregen….. De feitelijke reden was meestal de angst om door deze nieuwe collega overvleugeld te worden.

  De eigen positie prefaleert altijd boven die van een kandidaat en het is veiliger om een jonge hond binnen te halen dan een oude (en wellicht sluwe) vos.

  Dit is exact de omgekeerde redenering m.b.t. jouw laatste zin: Wie zou jij kiezen als je weet dat jezelf ook vervangbaar bent? 

 • Meeuwis Deweerd

  En prevaleert is dus met een V. Kwestie van opleiding?

 • Cvb@lexicon.nl

  Leuke discussie inmiddels door hoofdzakelijk heren. Natuurlijk is het belangrijk dat veertigers bij de tijd blijven en getraind/geschoold worden maar inmiddels is het niet meer zo duidelijk waarin. Waar liggen de kansen voor veertigplussers wel?
  Zelf ben ik al 18 jaar ondernemer, 46 en niet op zoek naar een baan maar ik volg de discussies over onze generatie met interesse. Verontrustend te lezen dat mensen van in de veertig niet meer aan een leuke, uitdagende baan komen omdat er jonge honden in hun nek hijgen. Tevens hoor ik steeds vaker dat de veertigers soms aan de slag moeten voor een salaris waar ze vijftien jaar geleden mee begonnen. Ik vraag me serieus af waar we heen gaan met deze trend.

 • Caroline van Blerkom

  Ik zie dat mijn naam niet wordt weergegeven. Bij deze

 • beste Caroline,

  Wat dat laatste betreft vraag ik me af waarom dat slecht zou zijn. Volgens mij gaat het om toegevoegde waarde en is het heel erg gek dat je meer zou moeten verdienen als je ouder bent, wanneer je minder zou presteren. Ik zeg niet dat dat altijd zo is, maar ik zie het regelmatig wel zo zijn. Als je ziet dat veel veertigers dus hun vakkennis zo slecht hebben bijgehouden dat ze minder presteren dan de dertigers of zelfs twintigers, dan vind ik het ook niet verkeerd dat ze minder verdienen. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën