Sinds vorige week heeft personenzoekmachine 123people de mogelijkheid om als persoon zoekresultaten uit je profiel te verwijderen. Met een eenvoudige tool kan je nu aangeven welke foto’s en links niet meer bij je profiel moeten worden weergegeven. Het blog meldt dat dit in overeenstemming is met de Europese richtlijnen, die zoekmachines verplicht om links te verwijderen op aanvraag van de gebruiker.

Zelf heb ik dubbele gevoelens hierbij. Zoals Google topman Eric Schmidt niet lang geleden zei: het is niet eerlijk eeuwig geconfronteerd te worden met je jeugdzondes. Aan de andere kant is het nu wel heel makkelijk om onwelgevallige links te verwijderen, daar waar dit ook goede waarschuwingen kunnen zijn tegen bijvoorbeeld… oplichters, fraudeurs, mensen die hun werkgever bestolen hebben, etc.

Volgens Freelance communication expert Remco Janssen van 123people doen zoekmachines dit al, aangezien het verplicht is volgens de Europese regelgeving. 123people heeft dit nu enkel makkelijker gemaakt door het te automatiseren.

Tevens geeft Remco aan dat men enkel links kan verwijderen die expliciet verwijzen naar de persoon en bij fraude kan men deze eenvoudig terugzetten. De vraag is natuurlijk: wat is fraude? Wanneer is een negatief artikel gerechtvaardigd en wanneer niet?

Het is een groot grijs gebied, waar ik de positieve en negatieve kanten van zie. Ik ben voor openheid en transparantie en zou niet graag links verwijderd zien worden. Aan de andere kant kan ik me ook indenken dat in bepaalde gevallen je niet je hele leven geconfronteerd wilt worden met bepaalde jeugdzondes (zeker als je daar afstand van genomen hebt en je excuus voor gemaakt hebt bijvoorbeeld), maar waar ligt die grens. De wet trekt die normaal bij laster, echter is dat bewijzen alsmede je recht halen altijd lastig, tijdrovend en duur.

Ik heb er dus dubbele gevoelens bij. Wat jullie?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


234 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08