Vorige week (woensdag 28 maart) schreef het Financieel Dagblad (FD) op haar voorpagina “Vertrek topman Deloitte verbijstert sector.” Reden voor dit vertrek is de schending van interne onafhankelijkheidsregels, een belangenverstrengeling dus. Maar is dit ook al niet jaren gaande met recruitment?Accountants komen veel over de vloer bij hun klanten. Iedereen weet dat een bezoekje plegen vaak een nieuwe opdracht oplevert. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de accountancy.  Door deze bezoeken neemt de kennis over de organisatie vanzelfsprekend toe. En kennis is macht. Veelal neemt de directie, de manager of de DGA de accountant in vertrouwen waardoor het niet vreemd is, dat deze accountant ook in een vroeg stadium op de hoogte is van mogelijke verschuivingen binnen de organisatie. Op zich is hier niets mis mee, maar wat als de accountant zich ook gaat bemoeien met de werving? Is er dan sprake van een belangenverstrengeling? Is dit ethisch verantwoord?

Een belangrijk punt zit hem in de beloning. Wanneer de accountant gevraagd wordt om ogen en oren open te houden en hier geen betaling tegenover staat, kan dit gezien worden als een vriendendienst, een service. Het gebruik maken van elkaars netwerk is goed en levert vaak wat bruikbaars op, maar wat als een accountant heel duidelijk naar buiten treedt als Werving & Selectiebureau en hier ook voor betaald krijgt?

Cijfers heb ik hier niet over kunnen vinden. Wel kom ik ze regelmatig tegen, de accountant/recruitment vacatures. Recentelijk nog op Intermediair waarin een groot accountantskantoor als werving & selectiebureau optreedt en een controller zoekt. Of dit voor een klant is, weet ik niet. De vraag die bij mij opkomt is of hier sprake is van belangenverstrengeling? Het feit dat je via het reguliere groteaccountantskantoor.nl mailadres moet reageren, wekt een bepaalde indruk, waarvan je je kunt afvragen of dat dit in een tijd waarin de accountancy vanwege verschillende belangenverstrengelingen onder vuur ligt, verstandig is?

 

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


451 views | Reageer (1 reacties)
  • Op dit blog hebben we het er al eens eerder over gehad, volgens mij kan je als je als recruiter actief bent nooit iets erbij doen. Trainingen, adviesopdrachten, je komt altijd diep in het bedrijf en de vraag is dan: wie neem je mee? Ik zou zo’n partij nooit vertrouwen, heel eenvoudig. Ik heb van meerdere partijen toen gehoord dat ze ook zo denken en om die reden dergelijke adviseurs buiten de deur hebben gezet. 

    Uiteraard zijn veel recruiters het hier niet mee eens, want die geloven dat ze zelf wel integer kunnen zijn. Ervaring leert dat die integriteit, als die er al is, vaak zolang duurt als er een klantrelatie is. Al meerdere malen heb ik gehoord van grote talenten dat ze bijna meteen na het beëindigen van de klantrelatie door het bureau zijn gevraagd of ze net weg wilde, aangezien dat ‘nu mocht’. 

    Voor accountants ligt dit denk ik nog lastiger. Die hebben helemaal een vertrouwensband, kennen de ins en outs van de financiën. Niet voor niets is ooit bedacht dat accountants en consultants gesplitst moesten worden. Helaas lijkt dat weer helemaal vergeten te zijn (men splitst het nu per klant zodat ze niet hun eigen adviezen moeten goedkeuren, maar dat gaat wat mij betreft niet ver genoeg). Recruitment erbij doen? Korte termijn snel geld verdienen… lange termijn niet slim. Vraag je als bedrijf af: met wie gaat hij er vandoor straks? Hoe reageert je accountant als het jouw controller is die bij een andere partij solliciteert via je accountant? En weet je dan of hij je controller er misschien niet subtiel op gewezen heeft?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën