Als recruiter spreek ik veel kandidaten. Voordat ik iemand uitnodig screen ik eerst het cv, waarna een telefonisch interview volgt. Als dit positief is en de kandidaat interesse heeft in de vacature, volgt er een uitnodiging tot een kennismakingsgesprek.

Omdat wij kantoor houden in Gorinchem, vragen wij kandidaten onze kant op te komen. Gorinchem ligt centraal tussen Utrecht, Den Bosch, Breda en Rotterdam, dus voor de meeste prima aan te reizen, zou je zeggen. Toch blijkt het meer dan eens lastig om kandidaten zover te krijgen dat ze naar ons toe komen. Waarom eigenlijk?

De meest voor de hand liggende reden is dat een gesprek bij een bureau nog niet veel zegt over de kansen om een baan te krijgen. Er zijn talloze voorbeelden van bureaus die kandidaten enkel uitnodigen om een database te vullen, targets te halen of omdat ze denken dat iemand de perfecte kandidaat is, maar bij nader bestuderen (lees tegenover de kandidaat zittend) van het cv toch niet zo blijkt te zijn. Waarom zou een kandidaat tijd, moeite en geld besteden aan een misschien wel kansloze missie? Ik ben het product waar jij aan verdient, dus kom jij maar naar mij toe, hoor je kandidaten soms denken.

Een kandidaat uitnodigen voor een gesprek heeft een wederzijds belang. De kandidaat wil een leuke baan, jij als recruiter een plaatsing. In de meeste gevallen bereik je resultaat door een compromis te sluiten. Dit kan door ergens halverwege af te spreken, of zoals wij graag doen, de kandidaat erop wijzen dat er een toegevoegde waarde is bij een kennismakingsgesprek.

Een recruiter voert veel gesprekken met verschillende mensen en kan vanuit deze expertise veel informatie teruggeven aan de kandidaat. Tips over houding, stopwoordjes of bijvoorbeeld de opbouw van het cv. Deel je kennis met de kandidaat en lever een Take Home Value. Mocht je dan uiteindelijk toch geen baan voor de kandidaat kunnen vinden, dan heeft de kandidaat altijd iets aan de Take Home Value. De associatie met jouw bureau blijft positief. Vraag aan de kandidaat of hij/zij wil meewerken aan een referentieonderzoek en plaats deze op je website. De volgende keer dat een kandidaat liever niet wil reizen voor een kennismakingsgesprek, kun je naar je website verwijzen en laten zien dat jij echt een toegevoegde waarde levert.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


708 views | Reageer (5 reacties)
 • herman

  Goed punt over elkaar halverwege ontmoeten, dit zouden ook bedrijven die niet via een recruiter werken moeten overwegen. Het creëert een level-playing-ground en voorkomt een ‘uit-de-hoogte’ houding van het bedrijf vanuit hun imponerende kantoor richting de sollicitant. Beide kanten hebben elkaar immers iets te bieden. 

 • Marianne

  Ik heb er in ieder geval geen problemen mee om een eindje te rijden. Je weet tenslotte niet waar een goed gesprek toe kan leiden. En elkaar halverwege ontmoeten? Helemaal goed.

 • Jos

  Als (overigens pas sinds 19 maart ) 60+er ben ik blij met IEDERE uitnodiging.

  De respons op mijn sollicitaties bedraagt amper 2%.
  En van die 2% is 50% inderdaad bedoeld om de database op te vullen.
  Behalve bla-bla-bla tijdens het gesprek hoor je NIETS meer, om hierin héél duidelijk te zijn, positief noch negatief.
  Doodse stilte dus.
  Terwijl de kandidaat behalve de reistijd ook nog eens de reiskosten voor zijn rekening mag nemen.
  Een verlies-verlies situatie dus voor de kandidaat.
  Dat geeft te denken over de betreffende bureaus………………  

 • De spijker op z’n kop! Herkenbaar onderwerp.

 • Ramonableyie

  Ook ik kan onderschrijven wat Jos zegt. Ik had eens een afspraak voor een functie hier in de buurt. Voor het gesprek moest ik echter twee uur in de auto zitten, aangezien het bedrijf een bureau in de arm had genomen dat in het Zuiden des lands gevestigd was. Ik zat al in de auto, maar had nog even een vraag over het parkeren (moet je je nog voorstellen dat er drie dagen overheen gegaan zijn inclusief het weekend). De recruiter liet mij weten dat het gesprek helemaal niet door zou gaan, omdat de vacature al vervuld was!! Ik heb ze voor die tijd al laten weten waar ik vandaan moest komen en dat ik dus een hele tank leeg moest rijden voor deze missie, maar de achteloosheid waarmee sommige bureaus met sollicitanten omgaan vind ik echt ongepast en respectloos. Gelukkig zijn er ook goeie, maar ik zou nu na een aantal negatieve ervaringen ook niet meer het hele land door karren. Ik zou het dan toch wat dichter bij huis zoeken.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën