Werkloos, maar niet zonder werk?

Door Sanne op 19-03-2012 07:25.

‘Sollicitanten, doe iets!’ Ik kon natuurlijk een reactie achterlaten op dat blog, maar het is een heel artikel geworden. Zoals jullie misschien al begrepen hebben, ben ik opzoek naar werk. En toch heb ik me nog geen moment ‘werkloos’ gevoeld. Dat komt omdat ik naast mijn zoektocht naar nieuw werk ook vrijwilligerswerk doe.

Naast enkele kleine dingen ben ik momenteel vooral actief voor de Rotterdamse Museumnacht. Daar heb ik me aangemeld als vrijwilliger en de afgelopen 1,5 maand heb ik hen geholpen met een social media strategie en community management. Waarom ik dat doe? En, helemaal gratis?! Hieronder mijn redenen.

Kennismaking sector

Persoonlijk heb ik interesse om tkennen en weet ik of deze sector bij mij pase werken in de kunst en cultuur sector van Rotterdam. Maar ik ben niet bekend met die sector als werkgever. Daarom heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij de Rotterdamse Museumnacht. Zo leer ik de ‘cultuur’ van deze sector betert.

Netwerk

“It’s not important what you know, but whom you know.” Dit mantra is er bij mij door mijn vader met de paplepel ingegoten. Een recente wiskundige berekening toont aan dat in een netwerk van 23 personen zijn er meer dan 250 mogelijke verbindingen tussen twee personen. Aangezien er aan de Rotterdamse Museumnacht maar liefst 49 galeries en musea meedoen.. Reken uit je winst.

Van intern naar extern

Vacatures worden altijd eerst ‘intern’ uitgezet, voordat deze ‘extern’ gaan. Dus als iemand uit jouw netwerk je in de ‘interne’ fase al kan aandragen bij een bedrijf, heb je sowieso een flinke streep vóór.

Voldoening

Een afwijzing na een sollicitatie is niet leuk. Je voelt je de perfecte kandidaat, maar de werkgever zag dit helaas anders. Gelukkig krijg je niet veel later van je opdrachtgever, waar je vrijwillig een project voor doet, een compliment of een bedankje. En hup, je hebt weer voldoende motivatie voor die nieuwe sollicitatiebrief.

Werkervaring & CV opbouw

Een heel belangrijke reden: vrijwilligerswerk is ook werk! Zet het dus op je cv, vooral als het werkgerelateerd is. Nee, daar hoef je dan niet eens bij te vermelden dat het vrijwilligerswerk is…

Referenties

Het virale effect van de Rotterdamse Museumnacht op Facebook bleek enorm, in totaal bereikten we meer dan 24.000 personen. (Dat zijn 9000 meer bereikte personen dan het aantal passe-partouts dat Museumnacht te verkopen heeft) Daarnaast kreeg de Rotterdamse Museumnacht 1500 nieuwe ‘likes’ op Facebook en op Twitter een stijging van bijna 500 volgers. En niet te vergeten, veel interactie met enthousiaste bezoekers. Museumnacht is dan ook een (zeer) blije ‘klant’. Ik kan rekenen op positieve referenties. Dat hebben ze mij inmiddels al toegezegd – zonder dat ik daar om heb gevraagd…

 

Over de Auteur

Sanne Communicatieadviseur van nu. Ruim vier jaar werkervaring. Aanpakker. Schrijft graag. RotterdammerT. Hart voor kunst & cultuur. Reislustig en festivalganger. 'In between jobs'.


384 views | Reageer (2 reacties)
  • Marcel

    leuk stuk, ik plaats op onze facebookpagina. &? Hoe beviel de cultuursector??

  • Sanne

    Dat bevalt heeeeel goed! Ik voel me er helemaal thuis. Al die creatieve mensen… Ik hou er van. Geweldige respons daardoor ook op social media. Doelstelling ruimschoots gehaald, online kaartverkoop gestegen van 2000 naar 6600 kaarten.. Leuk dat je het artikel gaat herplaatsen. Mag ik vragen op welke facebookpagina?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën