Ik heb er lang over getwijfeld of ik dit stuk zou moeten schrijven, vooral vanwege de controverse die het misschien oproept op een gebied dat niet op dit blog thuis hoort. Dit blog gaat niet over voetbal en niet over Ajax, het gaat over de gedachte achter de opzet van Cruyff en Van Gaal. De individuele prestatie vs de teamprestatie, want dat is zoals Johan Cruyff zelf zei het grote verschil in hun zienswijze. Waar werf je op?

Cruyff stelt de individu centraal, het gaat om de unieke talenten en die moet je boven laten komen. In de filosofie van Cruyff zou een jeugdelftal dus niet per se kampioen moeten worden, het gaat immers om de doorstroming. Het gaat dus niet om een team met allemaal 8’en, maar om enkele 10’en.

Van Gaal is, zeker als je kijkt naar zijn resultaten als coach en stijl van management, altijd een team man geweest. Het gaat om een team dat perfect in elkaar past, waarbij veel hele goede spelers totaal een betere prestatie kunnen neerzetten dan enkele toppers.

Beide hebben in het verleden veel succes gehad, dus beide systemen werken. Punt. Logisch ook, want er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat niet zal werken is dit half doen, zoals niets dat je half doet werkt.

Mijn visie

Ik durf zelfs te stellen dat beide volledig gelijk hebben. Hoewel ik hierboven aangaf dat je het niet half moet doen, kan je het wel beide geheel doen, maar op andere momenten.

Ik geloof sterk in het feit dat we de jeugd zoveel mogelijk op hun talenten moeten trainen. Voor jeugdelftallen, maar ook gewone opleiding, is de visie van Cruyff denk ik perfect.

Voor het eerste elftal echter gaat het om het team, het totaal. Je hebt ook een Jan Wouters nodig als je Marco van Basten in je team hebt. Adri van Tiggelen was niet de beste voetballer, maar in de verdediging was hij op het EK ’88 onmisbaar.

Wel zijn het de unieke talenten, de unieke individuen, die het verschil maken in het team. Marco van Basten tijdens het EK ’88, Lionel Messi nu bij Barcelona. De vraag is natuurlijk of Messi zou kunnen functioneren zonder Iniesta en Xavi?

Recruitment

Hoe vertaald dit zich naar recruitment? De vraag die je je moet stellen is of je werft voor de individu of voor het team. In Nederland zijn wij erg geneigd te kijken naar de individu. Sterker nog, onze wet is gebaseerd op Cruyff… het is verboden te discrimineren op basis van b.v. geslacht, terwijl dit bij het samenstellen van een team een hele belangrijke eigenschap zou kunnen zijn.

Toch denk ik dat het vaak goed is als meer gekeken wordt naar de samenstelling van het team en een gedeelde mentaliteit dan naar de individuele kwaliteiten van een persoon. Daar één uitzondering op: de sterspeler (of spelers). Die kan je ook maar enkele in je team hebben, maar die moet je dan weer koesteren.

Voor trainees daarentegen zou je weer specifiek enkel op de kwaliteiten moeten werven, dat is immers ‘de jeugd’ van je organisatie. Dat moeten de toekomstige sterspelers worden, toch?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.004 views | Reageer (5 reacties)