Ik heb er lang over getwijfeld of ik dit stuk zou moeten schrijven, vooral vanwege de controverse die het misschien oproept op een gebied dat niet op dit blog thuis hoort. Dit blog gaat niet over voetbal en niet over Ajax, het gaat over de gedachte achter de opzet van Cruyff en Van Gaal. De individuele prestatie vs de teamprestatie, want dat is zoals Johan Cruyff zelf zei het grote verschil in hun zienswijze. Waar werf je op?

Cruyff stelt de individu centraal, het gaat om de unieke talenten en die moet je boven laten komen. In de filosofie van Cruyff zou een jeugdelftal dus niet per se kampioen moeten worden, het gaat immers om de doorstroming. Het gaat dus niet om een team met allemaal 8’en, maar om enkele 10’en.

Van Gaal is, zeker als je kijkt naar zijn resultaten als coach en stijl van management, altijd een team man geweest. Het gaat om een team dat perfect in elkaar past, waarbij veel hele goede spelers totaal een betere prestatie kunnen neerzetten dan enkele toppers.

Beide hebben in het verleden veel succes gehad, dus beide systemen werken. Punt. Logisch ook, want er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat niet zal werken is dit half doen, zoals niets dat je half doet werkt.

Mijn visie

Ik durf zelfs te stellen dat beide volledig gelijk hebben. Hoewel ik hierboven aangaf dat je het niet half moet doen, kan je het wel beide geheel doen, maar op andere momenten.

Ik geloof sterk in het feit dat we de jeugd zoveel mogelijk op hun talenten moeten trainen. Voor jeugdelftallen, maar ook gewone opleiding, is de visie van Cruyff denk ik perfect.

Voor het eerste elftal echter gaat het om het team, het totaal. Je hebt ook een Jan Wouters nodig als je Marco van Basten in je team hebt. Adri van Tiggelen was niet de beste voetballer, maar in de verdediging was hij op het EK ’88 onmisbaar.

Wel zijn het de unieke talenten, de unieke individuen, die het verschil maken in het team. Marco van Basten tijdens het EK ’88, Lionel Messi nu bij Barcelona. De vraag is natuurlijk of Messi zou kunnen functioneren zonder Iniesta en Xavi?

Recruitment

Hoe vertaald dit zich naar recruitment? De vraag die je je moet stellen is of je werft voor de individu of voor het team. In Nederland zijn wij erg geneigd te kijken naar de individu. Sterker nog, onze wet is gebaseerd op Cruyff… het is verboden te discrimineren op basis van b.v. geslacht, terwijl dit bij het samenstellen van een team een hele belangrijke eigenschap zou kunnen zijn.

Toch denk ik dat het vaak goed is als meer gekeken wordt naar de samenstelling van het team en een gedeelde mentaliteit dan naar de individuele kwaliteiten van een persoon. Daar één uitzondering op: de sterspeler (of spelers). Die kan je ook maar enkele in je team hebben, maar die moet je dan weer koesteren.

Voor trainees daarentegen zou je weer specifiek enkel op de kwaliteiten moeten werven, dat is immers ‘de jeugd’ van je organisatie. Dat moeten de toekomstige sterspelers worden, toch?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


926 views | Reageer (5 reacties)
 • Ilona van den Bosch

  Ik ben het volledig met je eens. Het gaat om het team in de organisatie als dit een goedlopende machine is dan zal de organisatie hierdoor floreren. Natuurlijk moet je niet alleen kijken naar het team maar ook de beste man op de beste plaats zien te krijgen.

  Ilona van den Bosch
  Corporate Recruiter

 • Jan Prins

  In mijn visie gaat het niet om de kwaliteiten in absolute zin maar om de kwaliteiten in relatie tot de functie, in relatieve zin dus. Van Basten en Van Tiggelen waren beiden toppers op hun positie, maar ook totaal niet inwisselbaar. Rijkaard daarentegen had als talent dat hij op elke positie kon spelen.

  Bij club teams zie je dat hier ook op gemanaged wordt. De coach geeft aan dat hij een ‘opkomende verdediger nodig heeft, liefst een linkspoot’.  Het aankoopbeleid (recruitment) wordt hierop afgestemd. 

  Bij landenteams zie je vaak dat de coach onder druk staat om de 11 beste spelers op te stellen. Dan zie je dat het talent er niet uitkomt omdat de spelers op de verkeerde positie worden opgesteld (van Persie, WK 2010) of te weinig worden ondersteund vanuit de overige posities (Messi, WK 2010).

  De echte uitdaging is om niet te redeneneren vanuit het collectief of het indvidu maar vanuit de functie in het team: talent gericht competentie management

  Jan Prins, connector @ http://www.priman.nl

 • Yvonne Wiersma

  Getwijfeld om deze blog te schrijven? Bas, wat mij betreft had je ’t al veel eerder mogen doen. Jij verwoord exact waarvoor ik bij opdrachtgevers pleit: sollicitanten moeten niet alleen aansluiten op een functieprofiel, maar ook bij het team en bedrijfscultuur.

 • Dank je, de reacties zijn gelukkig ook niet in de trend die ik beetje had verwacht. Meestel roepen dergelijke sportvergelijkingen bepaalde primaire reacties op bij mensen, die hier dan vaak geuit worden met termen die ik liever niet op mijn blog zie, waardoor ik er maar mee op ben gehouden. 

 • Trekkin Truffels

  Eens, wanneer je stelt dat een team altijd sterker is dan het individu.
  Maar wat een lulkoek over Van Gaal. Er is geen groter narcist ter wereld en verre omstreken dan deze man. Sterker nog, er zou voor deze man een nieuw hoofdstuk aan de DSM-5 kunnen worden toegevoegd met als titel Vangaalisme.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08