Er starten dagelijks veel freelancers/ZZP ‘ers. Volgens cijfers van het CBS, telt Nederland in december 2011 ruim meer dan een half miljoen freelancers/ZZP’ers. Of ze allemaal succesvol een opdracht binnenhalen waag ik te betwijfelen. Naast de vele ‘vrije-keus-freelancers ‘zijn er ook aardig wat ‘gelegenheidsfreelancers’. Deze laatste groep zijn vaak vaste-dienstverbanders die vanwege allerlei verschillende redenen een vertrekpremie krijgen en deze gebruiken als overbrugging naar een opdracht. De laatste tijd krijg ik steeds meer sollicitaties van beide groepen freelancers die “toe” zijn aan een vaste baan. Wat hiermee te doen?

Als recruiter dien je in mijn ogen altijd gezonde twijfels te hebben bij de beweegredenen van een kandidaat en dit geldt zeker bij ondernemers die weer in loondienst willen treden. Aangezien ik zelf ondernemer ben, ken ik voor- en nadelen van ondernemen. Voordat ik een vast contract zou accepteren moet er heel wat gebeuren of geboden worden. Een crisis als deze kan een prima argument zijn.  Er zullen weinig recruiters vreemd opkijken als een freelancer solliciteert op een vaste baan, zeker de laatste tijd. Maar worden freelancers gelijk behandeld als werknemers die solliciteren?

Het afbreukrisico bij een freelancer is groter dan bij iemand die een vaste baan opgeeft voor een nieuwe uitdaging.  Afbreukrisico omdat het “gevaar” dat de freelancer het contract opzegt als de interimmarkt weer aantrekt, groter is, dan bij een medewerker die minder ambitie heeft op het gebied van ondernemen. Ondernemen blijft voor vele het gevoel van vrijheid en eigen baas zijn.

Als ondernemen zo aantrekkelijk is, waarom keren dan vele freelancers / ZZP’ers terug naar een dienstverband? De schoorsteen moet roken, toch? Ondernemen is leuk, maar als het aantal faillissementen groter is dan het aantal starters, sterft de ondernemer langzaam uit. De opdrachtgever wil nu de beste kandidaat en dat kan prima een freelancer zijn. Tegenwoordig start iedereen met één, twee of zelfs drie tijdelijke contracten. Wie is eigenlijk geen freelancer?

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


382 views | Reageer (4 reacties)
 • V Vanest

  Inderdaad, vooral de laatste zin maakt dat we allemaal freelancer zijn!

 • Bob Bennema

  Hallo Wim,
  veel freelancers zijn niet altijd uit geheel vrije wil freelancer geworden; meestal is daar een aanleiding voor geweest. In de praktijk zal er bij recruiters vast wel verschil in behandeling/benadering zijn tussen freelancers en “vaste” werknemers.
  En dit is onterecht; het gaat immers om de motivatie en inspiratie. Vervolgens is het voor werkgever en werknemer zaak, om elkaar te blijven inspireren en motiveren. Wellicht komen hier zaken als het nieuwe denken en het nieuwe werken aan de orde.
  Vaste banen zijn immers schijn-zekerheden; zo is inmiddels wel gebleken.

  Bob

 • Steeds meer mensen kiezen inderdaad voor een flexibelere vorm van werkgeven/-nemen. Meer freelancers, meer payrolling, meer flexibiliteit.

 • Interessant artikel, ik denk dat je met de laatste alinea de spijker op z’n kop slaat. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën