De kredietcrisis hakt er flink in. Honderdduizenden mensen zijn werkloos of dreigen hun baan te verliezen. De jeugd die de toekomst moet hebben, wordt opgezadeld met enorme schulden. Niet alleen financieel ook carrièretechnisch. Er wordt gesproken over de ‘Lost Generation’.

De verliezen op de beurs, alle winstwaarschuwingen die nog komen gaan en reddingsacties van IMF, ECB en overheden zorgen ervoor, dat de komende jaren een opbouwperiode gaat worden die vergelijkbaar zal zijn met die van na de Tweede Wereldoorlog. De economie zal nooit meer hetzelfde zijn en de arbeidsmarkt zal een gedaantewisseling ondergaan.

Als we terugkijken naar het begin van deze eeuw, dan was de enige werkloze, het woord zelf. Nu kent iedereen minimaal één man of vrouw die zoekt naar iets wat op een baan lijkt. Laat staan dat men een uitdaging vindt. Werkloos zijn betekent een baan zoeken. Is werkloos zijn daarmee een vak? Mag werk zoeken een fulltime aangelegenheid zijn? Of beter gezegd, moet dit een fulltime tijdsbesteding zijn? Recruiters houden zich fulltime bezig met het omgekeerde, dus waarom niet?

Recruiters zullen de komende maanden, misschien nog wel jaren, kandidaten krijgen die langdurig werkloos zijn. Het gros hiervan is jong of juist ouder. De vergroening en vergrijzing van de werkloosheid brengt nieuwe uitdagingen met zich mee waar recruiters, maar ook werkgevers zich op moeten gaan voorbereiden. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaam Ondernemen zijn de modewoorden van BV Nederland. Laat groen & grijs hier ook onderdeel van uitmaken. Geen enkele generatie mag ‘Lost’ zijn en solliciteren mag hooguit een vak op school zijn.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


753 views | Reageer (7 reacties)
 • Leonal

  De jeugd die de toekomst moet hebben, komt niet aan de slag. Evenzo zijn het de ouderen, die afgewezen blijven worden omdat ze ouder zijn en/of te oud worden bevonden.

 • T.

  Werklozen! Wat een woord, zullen we werkzoekend hanteren?
  Ik ben heel actief op zoek naar een baan. Ik zoek de jobsites af en alle social media.
  Ik heb in een half jaar tijd circa 170 sollicitaties de deur uitgedaan.

  Het antwoord op jouw vraag: is solliciteren een baan? Ja, zeker een parttime baan die veel frustraties en emoties met zich meebrengt!

 • Je kunt er een volledige dagbesteding van maken. Ben van plan het wat terug te schroeven en me daarnaast ook bezig te houden met een stukje persoonlijke ontwikkeling met dingen die ik leuk vind. Solliciteren is nou niet bepaald mijn hobby. Laat staan dat ik er mijn werk van wil maken.

 • Janb

  Ik sluit me bij T en Zonnegie aan. Ook ik solliciteer volop:open, bureaus, social media, vacatures etc. Ik hanteer dan ook het woord werkzoekend in plaats van werkloos. Maar door de frustraties die erbij komen kijken is het lastig je hier fulltime mee bezig te houde. Na ongeveer een halve dag is de ‘zin’ op en kun je beter wat afleiding zoeken in zelfontwikkeling of hobby of iets dergelijks.

 • Jos

  Ja, solliciteren is een baan, een volledige dagtaak zelfs als je het goed doet.
  Alhoewel, goed doet…..?
  Daar was toch iets met dat goed doen……ehhhhhhh……………
  O ja, nou weet ik het weer:
  Personen die jou nooit (in actie) hebben gezien, die nooit met jou over wat je goed kent en kunt hebben gesproken, laat staan over jouw ambities en jouw kwaliteiten voor de baan waarvoor je hebt geopteerd en die waarschijnlijk ook nooit met je zullen spreken, die personen beslissen of je het (solliciteren) goed doet, dat was het, ja.
  En daartegen is zelden beroep mogelijk!
  Als advocaat voor de duivel zou ik zeggen:
  als jouw baan uit solliciteren bestaat, dan ben je regelmatig aan (soms wel bijzonder mindere) goden overgeleverd!

 • C.

  Of solliciteren een baan is… Het kan in ieder geval een dagtaak zijn en voelen als een belangrijke(ste) invulling van je leven in de tijd dat je werkzoekend bent.

  En solliciteren is niet alleen een baan…
  Want een baan is, als het goed is, een tijdsinvulling waarin je een soort van rust ervaart. Je hebt namelijk werk en dat is voor veel mensen belangrijk. Het geeft rust, zekerheid en als het goed is een stuk voldoening. Een baan houdt je bezig op een constructieve manier.

  Daar in tegen geeft solliciteren vaak druk (anders dan werkdruk in een baan). Daarbij komen emoties en frustraties van het niet kunnen vinden of afwijzing. Naast solliciteren per brief, waarin je je zult moeten onderscheiden, bel je voor informatie (of om de persoon die de brief gaat lezen al eens aan de telefoon te hebben gehad), is social media hip en daarnaast is het de bedoeling dat je je netwerk aanspreekt/ uitbreidt en moet je je vooral van je beste (maar is dat ook je persoonlijke?) kant laten zien. Maar zien ze jou dan ook?  Dat klinkt eenvoudig maar heeft nogal wat voeten in aarde.

  Ik ben op dit moment en erg gemotiveerd om een baan te vinden in/ rondom mijn vakgebied of waarin ik prettig kan functioneren.
  Daarnaast ben ik ook zeer gemotiveerd om te ontdekken hoe solliciteren leuk en verrijkend kan zijn in plaats van afmattend en hoe je kunt solliciteren op een manier die bij jou past zodat je in alle hippe nieuwe manieren van solliciteren, persoonlijk kan blijven op een manier die dicht bij jouzelf staat en bij je past.

  Kortom… Ja met solliciteren heb je het maar druk.

 • Gast

  Voor mij hoeft het niet meer. Sterker nog, ik solliciteer helemaal al niet meer.
  Moeite voor niets!!! Kan mijn tijd beter besteden aan mijn hond, mijn vrouw en overdag hele dag slapen.
  Op het moment dat de markt weer aantrekt, pas dan ben je weer aan de beurt.
  Dan hoeft het voor mij ook niet. In goede tijden kan de arbeidsmarkt wat mij betreft de pot op.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën