Recruitment op agenda RvB

Door Bas van de Haterd op 30-01-2012 07:21.

Wat zou het toch geweldig zijn als we recruitment op de agenda van de Raad van Bestuur krijgen heb ik al vaak gehoord. Een stabiel personeelsbeleid, visie naar de toekomst waarbij personeel zo’n belangrijk element is, etc. etc.

In Amerika is dat al het geval, zeker bij een hele serie technologie bedrijven, zo blijkt. Steve Jobs bemoeide zich met het individuele personeelsbeleid, zo blijkt nu uit stukken die publiek zijn geworden. Hij schreef namelijk de directeur van Google (Eric Schmidt) aan dat ze moesten stoppen met het benaderen van één van zijn top techneuten, zoals afgesproken. Schmidt gaf hieraan gehoor wat de betreffende recruiter bij Google zijn baan heeft gekost.

Ook de hoogste baas van Intel bemoeide zich met de affaires, hij sloot namelijk ook met Schmidt van Google een deal over het niet wegkapen. Dit alles blijkt nu uit de rechtzaak die gevoerd wordt vanuit veel werknemers die honderden miljoenen claimen wegens de illegale prijsafspraken, waar we vorige week al over bericht hebben.

Deze afspraken zijn dus niet gemaakt tussen de HR directeuren of de recruitment managers, maar tussen de hoogste bazen van de organisatie, zo blijkt nu.

Interessant fenomeen. Blijkbaar staat personeel en recruitment bij deze organisaties wel hoog genoeg op de agenda van de RvB dat de CEO zelf zich ermee bemoeit. Iets wat in Nederland nog al eens een stuk moeilijker ligt (hoewel het soms wel gebeurt met genoeg zeuren begrijp ik).

Het effect is echter blijkbaar niet altijd wat je zou willen, want de ‘niet aanneem’ policy was niet enkel illegaal, maar heeft nu het averechtse effect van de nodige ontevreden werknemers.

So be carefull what you wish for… you might just get it.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


222 views | Reageer (1 reacties)
  • Anton

    Het aardige is dat het in de jaren negentig wel degelijk gebeurde.
    Er werden toen bankiers weggekaapt door andere banken. Tot grote frustratie van HR en Recruitment.
    De voorzitter van de RvB bemoeide zich daar persoonlijk mee en legde contact met zowel de headhunter als de andere bank om het te stoppen.
    Overigens zonder succes. Het ging gewoon door, alleen wat minder opzichtig!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08