Solliciteren: back to basic

Door Sanne op 27-01-2012 07:29.

Ik zal het maar opbiechten. Ik ben niet erg bekend met het fenomeen ‘solliciteren’. Het vinden van een (bij)baan is bij mij altijd via-via gegaan.
Sinds kort moet ik er dan toch aan geloven. Vanwege een fusie ben ik momenteel opzoek naar een nieuwe baan. En dat was even wennen. Van een cv in Word naar een social media bedrijf (auw!) tot een spelfout in een mail naar een tekstbureau (dubbel auw!). Maar goed, daar leer je weer van. De arbeidsmarkt steekt momenteel vrij ingewikkeld in elkaar. En dat moet je even in de gaten krijgen. Hoe ga je om met dat enorme aanbod van con-collega’s vs. weinig vacatures? Januari 2012 zag er voor mij ongeveer zo uit:

Stap 1 Internet afstruinen naar vacatures

Uiteraard heb ik om te beginnen alle alerts aangezet van jobboards. Best handig, maar ik ben natuurlijk niet de enige de welbekende jobboards in de gaten houdt. Googelen levert weer andere vacatures op. Inmiddels vind ik Indeed best handig, zij verzamelen alle vacatures
op het web. (Volgens mij werkt het overigens nog niet optimaal, maar goed – het is een begin). Uiteraard volg ik op Twitter en Facebook bedrijven die mij aanspreken, wie weet posten zij op een mooie dag een mooie vacature.

Stap 2 Opfrissen van social media

Al gauw kwam ik er achter dat ook in de wereld van werving social media inmiddels een belangrijke rol spelen. Daarom heb ik een bijeenkomst van Aaltje Vincent bijgewoond. ‘Personal branding en social recruitment’ georganiseerd door de Social Media Club Den Haag. Een zaal vol lotgenoten, recruiters en een interessante lezing van Aaltje. De volgende dag meteen mijn cv geüpdate. Getallen toegevoegd. Want de grootte van het bedrijf (120 medewerkers) en het aantal leden van mijn werkgever (20.000 accountants) spreken meer tot de verbeelding dan simpelweg: ‘De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants’, toch? Tot slot heb ik mijn Linkedin profiel gelijk getrokken met mijn cv, twitter een make-over gegeven, Timeline van mijn Facebook-pagina ingesteld en binnenkort ga ik een blog startten. Het geeft een goed gevoel om alles te actualiseren.

Stap 3 Back to basic: netwerken

Het nadeel van de vacatures op het internet; zóveel mensen krijgen ze te zien. Probeer dan maar eens op te vallen. Gemiddeld 150 brieven, afkomstig van communicatieadviseurs die hun best doen (en ervoor geleerd hebben) om onderscheidend te zijn… Daarom ben ik inmiddels druk bezig met mijn ‘oude vertrouwde’ aanpak. Netwerken. Zo heb ik morgen een lunchafspraak met een oud collega van een Rotterdams PR-bureau (daar heb ik tijdens mijn studie een bijbaan gehad). Ook heb ik Bas benaderd en ben ik zodoende heb ik het bloggen weer opgepakt (wat is dat toch leuk). Een andere oud-collega tipte mij een vacature voor adviseur jongerencommunicatie. Gisteren ben ik daar op gesprek geweest. Tot slot heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij de Rotterdamse Museumnacht. Gisteren heb ik met de organisatie een kop koffie gedronken in Rotterdam. Ik adviseer de organisatie van de Rotterdamse Museumnacht op het gebied van social media. En het beste: binnenkort mag ik een vergadering van de Rotterdamse Museumnacht bijwonen. Daar zullen alle deelnemers (lees: alle communicatiemensen van alle Rotterdamse musea) bij aanwezig zijn. Een flinke stap in de richting van mijn échte droombaan; communicatieadviseur met een focus op social media in de kunst en cultuur sector.

Wordt vervolgd…

Ps. Wat vinden jullie? Moet ik gaan voor die droombaan in de kunst & cultuursector in Rotterdam,
of gezien de krappe arbeidsmarkt, de baan – die mij ook leuk lijkt – als adviseur jongerencommunicatie aangrijpen?

Over de Auteur

Sanne Communicatieadviseur van nu. Ruim vier jaar werkervaring. Aanpakker. Schrijft graag. RotterdammerT. Hart voor kunst & cultuur. Reislustig en festivalganger. 'In between jobs'.


503 views | Reageer (5 reacties)
 • Ga voor je droombaan, die andere baan komt ook echt nog wel eens voorbij!

 • Mariska Karcher

  Vooral doen wat je intuitie ingeeft

 • Anouk

  Als je goed kunt ‘netwerken’ > zag bij LINQ ook een leuke interne vacature als CONTENT & EVENTS Marketeer… 

 • Sanne van der Schee

  Bedankt Anouk! Erg leuke vacature inderdaad! 

 • Karlijn Fiesler

  Hoi Sanne, ik las vorige week je blog (leuk!) en nu kwam ik op twitter deze vacature tegen. Misschien iets voor jou? https://twitter.com/#!/ReneeAben/status/168730369644953600


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën