In Nederland kennen we het begrip prijsafspraken en ongeoorloofde monopolievorming vooral van de bouwfraude. In Amerika is er al enige tijd een grote zaak gaande rondom technisch personeel. Huh? Kan je dan prijsafspraken maken over personeel? Ja, dat kan. Eerder schreven we al over het mededingingsonderzoek en de mijoenenclaim die dat tot gevolg had. Nu zijn er eindelijk ook documenten openbaar gemaakt waarin het bewijs wordt geleverd.

Korte historie

Een aantal grote bedrijven, waaronder Apple, Google, Intel, Pixar en Adobe hebben afspraken gemaakt over personeel. Het ging hier overigens niet om één mega afspraak, zoals de bouwfraude bijvoorbeeld, maar om onderlinge afspraken tussen bedrijven. De grote verliezers, zo leek het, waren de bedrijven die buiten deze deals vielen zoals Microsoft en Facebook. In de settlement die men getroffen heeft is compensatie opgenomen voor de concurrenten die hier last van hebben gehad, er was echter geen bewijs dat het ook een drukkend effect op de lonen had gehad stelde men toen.

Nieuwe informatie

Waarom is dit nu nieuws? Het was toch bekend? Nou, in de nieuwe stukken staan onder andere dat er afspraken zijn die niet alleen ingaan op het niet actief benaderen (dat was steeds gezegd), maar ook or give them offers if they voluntarily applied, and to notify the current employers of any employees trying to switch between them. They also agreed not to enter into bidding wars and to limit the potential for employees to negotiate for higher salaries.

In andere woorden: het was niet alleen een ‘wij hunten niet bij elkaar’, maar als je zelf solliciteerde werd je afgewezen. Dat is nogal een aanvulling van impact! Tevens staat erbij dat men niet in ‘bidding wars on salary’ zou gaan. In andere woorden: probeer deze onder controle te houden door gewoon de belangrijkste concurrenten ongeveer hetzelfde te laten betalen.

Tevens hebben de bedrijf allemaal volgehouden dat het geen mega overeenkomst was. Het was niet één zaak, maar ze hadden allemaal onderlinge afspraken. Echter, uit de stukken blijkt dat ze wel van elkaars afspraken wisten.

For example, Lori McAdams of Pixar wrote an internal email to others at Pixar  in April 2007 stating, “I just got off the phone with Danielle Lambert [of Apple], and we agreed that effective now, we’ll follow a Gentleman’s agreement with Apple that is similar to our Lucasfilm agreement.”

Dat maakt het ook een stuk minder florissant voor deze bedrijven. Immers zijn bilaterale afspraken in veel gevallen verboden, maar groepsafspraken liggen nog veel hogere straffen op.

Toekomst?

De bedrijven hebben geschikt met justitie, dus vanuit die hoek is er niets meer te verwachten. De class action lawsuit van een heleboel techneuten die nu met terugwerkende kracht een hoop meer salaris eisen loopt nog. Ik ben erg benieuwd wat daar uit komt. Kan je straks met terugwerkende kracht salaris gaan eisen omdat je bedrijf iets niet netjes gedaan heeft? Aangezien niet alle bedrijven hierin zaten lijkt het me niet logisch, immers kon je altijd naar Microsoft. In hoeverre de rechter die redenatie volgt of het feit dat het gros van de top bedrijven afspraken heeft gemaakt en dat dus impact heeft zal de tijd leren. Het is een bijzondere case.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


242 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08