Al jaar en dag valt het mij op dat kandidaten een waar feest maken van de functietitel. Zo kom je een CFO tegen in een organisatie kleiner dan een gemiddelde voetbalvereniging, een CEO bij een Café en is nu een Assistent Senior Manager belangrijker dan een Senior Manager Assistent? Leuk al die titels, maar wat zegt het nu? Of belangrijker, voor wie wordt het gedaan?

Je zou denken dat dit voor de medewerker wordt gedaan. Maar hier durf ik openlijk over te twijfelen. Een mooie functienaam kietelt wel een beetje, maar eigenlijk is dit alleen de eerste keer echt leuk. Dan merk je dat het net is als die loonsverhoging. De eerste maand kijk je blij verrast op je loonstrook of bankafschrift. De tweede maand doet het je minder en de derde keer kijk je uit naar de volgende verhoging.

Een interessante functietitel voor jou, zegt veel meer over de persoon boven jou. Als jij al Finance Manager Internal Department EMAE bent, wat is jouw baas dan wel niet? Wie is toch die persoon die dit allemaal verzint? Is er een functie-titel-expert die benchmarkt wat de functiebenoeming moet zijn en wat hiervan de impact is op het bedrijfsresultaat, het aannamebeleid en het werkgeversimago?

In de beginjaren van mijn carrière mocht ik langskomen bij de Hoofd Administratie van een Nederlands bedrijf. Groot bedrijf, prachtige uitstraling en meer dan 10.000 medewerkers. Groen en onervaren vroeg ik hem, zoals ik geleerd had, of hij mij kon vertellen wie er verantwoordelijk was voor de aanname van het financiële personeel. ‘Ik’, was zijn antwoord. Enigszins verbaasd dacht ik dat hij mijn vraag niet begrepen had, maar ook de tweede keer antwoordde hij, ‘ik’. “Wij zijn een Nederlands bedrijf en doen niet mee aan die functietitelparade. Financieel ben ik de baas en ik rapporteer rechtstreeks aan de raad van bestuur.”

Een uur later stond ik met een goed contact en een wijze les weer buiten. Vanaf nu laat ik me niet meer verrassen door functietitels, heb ik me toen voorgenomen.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.218 views | Reageer (10 reacties)
 • Tanja Kuhlman

  Als recruiter kijk ik ook altijd zoveel mogelijk door de functietitels heen. Ik kijk meer tussen de regels van het CV door en inderdaad kijk ik ook bij welk bedrijf de kandidaat gewerkt heeft (even Googelen). Het gaat om de functieinhoud en niet om de titel. Een titel die te zwaar gemaakt is kan ook nog onze opdrachtgever afschrikken….Als recruiter moet je toch het CV en de kandidaat binnenste buiten keren, alles te weten komen. Dat is onze baan.

 • Radboud

  Mooi stukje Wim. Wat me wel opvalt is dat je jezelf op Linkedin Managing Director noemt van Strictly People. Volgens mij niet zo’n grote club (7 man?). Is dat dan een passende titel, of spreken we hier ook van functietitel inflatie?

 • Laurens Berk

  Ik kan me vergissen, maar meestal wordt met Managing Director de (algemeen) directeur bedoeld. Niet zozeer een geval van functietitel-inflatie als wel het creëren van een internationale uitstraling. En ‘Managing’ heeft een connotatie van regelend en activiteit. Als recruiter snap ik dit volkomen, want met ‘Ronselaar’ op mijn visitekaartje kom ik niet ver 😉

 • Jennylelarge

  Leuk te lezen. Het begint al bij de (hoge)scholen die opleiden voor (xxx)manager. Onlangs was er een stageplaats ter beschikking bij een bureau. Omdat dit wat kort dag was is deze direct aangeboden aan enkele hogescholen. Antwoord van een docent: Onze afstudeercoördinator heeft naar de opdracht gekeken. Zij acht deze minder geschikt voor onze afstuderende studenten, met name omdat het strategisch adviesaspect lijkt te ontbreken.  In onze afstudeerfase moeten alle xxxx management-studenten een onderzoek doen dat leidt tot een strategisch advies. Deze mensen leren dus niet wat je op de werkvloer doet en worden meteen manager en dan nog eentje met een ‘specifieke’ titel …
   

 • Leuk stukje weer Wim. Als oud beloningsonderzoeker weet ik hoe weinig functie titels zeggen. Daar waar de één vertegenwoordig is, is de anders account manager en de derde sales executive, maar soms doen ze hetzelfde… soms iets anders.

  Wat ik jammer vind is dat iedereen een beeld heeft bij titels, maar niemand zich realiseert dat dat enkel zijn beeld is. Ik was heel jong met weinig ervaring als manager. Ja, ik runde die business unit en rapporteerde aan de algemeen directeur. Dat ik in mijn unit slechts 2 mensen aanstuurde kan je als een zwaktebod bevatten, maar hoe noem je het anders? 

  Daarom heb ik ook niets tegen de titel managing partner of managing director bij een club van 7 man, of geloof ik best dat een marketing manager slechts 25 kan zijn, als het een klein bedrijf is. Hoe noem je het anders? 

  De mooiste uitspraak over functie titels die ik ooit gehoord heb, in mijn tijd als beloningsonderzoeker, is dat het de makkelijkste en goedkoopste salarisverhoging is die je iemand ooit kan geven. Want mensen zijn er nu eenmaal gek op. Een nieuwe functie titel. Daarom hebben we er ook zoveel. Ik heb ooit een bedrijf dat eigenlijk maar 1 functie had (middelgrote IT consultant, ze waren allemaal consultant en ze vonden junior, medior en senior onzin, dat zag je wel aan de ervaring) toch geadviseerd dat te doen na enkele gesprekken met het personeel. Velen vertrokken namelijk omdat ze elders senior consultant konden worden. Dat ze dat bij deze club ook waren… tja… het stond niet op hun kaartje.

 • Wim

  Goeie, zeker. Eigenaar klinkt voor mij weer zo dominant, maar goeie opmerking.

 • Jeffrey jouvenaar

  Mooi stuk en o zo herkenbaar. Den niet in titels maar in rollen. Ik heb bij Finext gezien hoe men dat doet. Fokke Wijnstra , 1 van de eigenaren, noemde zich zeiler. Soms kreeg hij de rol van directeur en soms iets anders. 
  rganisaties uit de oude wereld (banken, verzekeraars, accountancy, recruitment bureau’s hangen erg aan titels). Ik gebruik meestal factotum als titel. Manusje van alles.

 • Perry Janssen

  Mooie titel achter je naam Jeff; MVA 😉

 • Frank

  Recent heb ik een gesprek gevoerd met een CEO, Chief Entertainment Officer… Hij geeft daarmee aan geen waarde aan de titel toe te kennen. De man geeft wel leiding aan een toko met 150mio omzet

 • Anja Veldhuizen

  Leuk artikel Wim! Een functietitel binnen een kleine organisatie is natuurlijk niet te vergelijken met een functietitel binnen een grote organisatie. Wat is een kleine organisatie mogelijk Manager zal zijn zal in een grote organisatie mogelijk Leidinggevende zijn, of wat dan ook. Zoals Tanja aangeeft gaat het om de functie-inhoud, werkzaamheden, verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheden, etc.
  Zo ben ik een officieel erkend Loopbaanprofessional (Noloc gecertificeerd), maar heb ook andere functiebenamingen gerelateerd aan andere werkzaamheden waar ik mee bezig ben. Ook leuk om de reacties te lezen van iedereen!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën