Iedereen kent ze. Kandidaten die veel praten, maar weinig zeggen. Als recruiter kom ik ze regelmatig tegen. Nu is dat vele praten niet zo erg, hooguit storend, maar wat mij opvalt is dat veelpratersweinigzeggers zo slecht luisteren. Herken je dat?
Je stelt één vraag en voordat je uitgesproken bent, komen ze al met een reactie. Het niet krijgen van een antwoord zorgt dat er nog meer vragen komen. Hierdoor wordt het een chaotisch gesprek en chaos is meestal niet de beste raadgever tot het nemen van een goede beslissing.

Nu is veel praten niet een eigenschap die voorbehouden is aan kandidaten, ook recruiters kunnen er wat van. Hoe vaak komt het voor dat een kennismakingsgesprek voor 80% gevoerd wordt door de recruiter? Veel kandidaten denken dat als de andere kant van tafel praat, het goed gaat met het gesprek. Helaas kom je dan van een koude kermis thuis. Gesprekken waarbij geen gelijkwaardige verdeling is van de spreektijd, leidt zelden tot succes.

Wat kun je doen om dit te voorkomen? Zorg voor een goede voorbereiding. Neem een blocnote mee met daarop een aantal vragen. Leg deze open en bloot voor je. Beide partijen weten dat deze ergens in het gesprek gesteld gaan worden. Je blocnote biedt houvast op momenten dat het gesprek eenzijdig wordt. Pak simpelweg je pen en breng deze rustig richting een van de vragen die je hebt opgeschreven. De kans is groot dat er een stilte ontstaat omdat je gesprekspartner nieuwsgierig is. Een eigenschap die vrijwel alle veelpraters delen, is nieuwsgierigheid.

Het tweede wat je kunt doen is luisteren. Veelpraters neigen meer informatie te geven dan zij denken. Door goed te luisteren, kun je deze extra informatie opvangen. Reageer hierop en laat merken dat jij in staat bent goed te luisteren en dat je ook onderdeel bent van het gesprek. Al ben je geen 80% van de tijd aan het woord, kun je wel meer dan 20% van de inhoud van het gesprek bepalen. Uiteindelijk blijft spreken is zilver, zwijgen is goud.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


351 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën