De Motivatiebrief

Door Matthias Smouter op 09-01-2012 09:33.

Met enige regelmaat kom ik kandidaten tegen die op een functie reageren zonder een motivatiebrief toe te voegen. Ik probeer me dan te verplaatsen in de situatie van de sollicitant (wat me weinig moeite kost aangezien we hier bijna allemaal een keer mee te maken hebben gehad) maar kan me geen voorstelling maken van de afweging die hiervoor wordt gemaakt. Uiteraard moet iedereen dit voor zichzelf bepalen maar omdat dit steeds vaker gebeurt, rijst bij mij de vraag; is een sollicitatiebrief achterhaald? Is een introductie van ondergeschikt belang of van onschatbare waarde?

De markt bepaalt grotendeels hoeveel reacties er op een vacature zullen komen en hoeveel harde eisen er daadwerkelijk gesteld kunnen worden. Momenteel is de markt waarin we ons bevinden helaas niet in het voordeel van de werkzoekende en daarom is het misschien wel extra belangrijk ervoor te zorgen dat je een goede indruk maakt. Ondanks dat het cv laat zien wat voor ervaringen en achtergrond de kandidaat heeft, en ik deze dan ook als eerste open, vind ik het begeleidend schrijven zeker niet minder belangrijk. Sterker nog, een goede, inhoudelijke brief laat zien hoe graag de kandidaat de baan wil hebben en hoeveel moeite er is genomen. Toegegeven, kandidaten met alleen een goed cv blijven in de race maar zullen, als het aan mij ligt, met een achterstand beginnen.

Met alleen het doorsturen van een cv mis je de kans jezelf voor te stellen en kun je geen ‘waarom’ vraag beantwoorden. Het is een beetje hetzelfde als bij een bakker je geld op de toonbank neerleggen, zonder uit te leggen wat je precies wilt hebben. Met jouw brief leg je uit waarom je solliciteert, wat je nu doet en waarom nu juist jíj moet worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. “You won’t get a second chance to make a first impression”. Wanneer je de brief goed afstemt op de vacatureomschrijving laat je zien dat je de vacature hebt begrepen en kun je de lezer overtuigen van jouw kunnen. Een goede opmaak is daarbij minstens zo belangrijk en geeft de lezer net dat beetje motivatie om jou uit te nodigen voor een persoonlijke kennismaking.

Op internet zijn voldoende tips te vinden over hoe je een motivatiebrief kunt opstellen en deze zijn in bijna alle gevallen gratis. Websites die je helpen een sollicitatiebrief te genereren zijn verleidelijk maar kunnen vervelend uitpakken. De inhoud hiervan is overduidelijk statisch en allesbehalve persoonlijk. Als de lezer hier niet direct doorheen prikt, zul je hoogstwaarschijnlijk gedurende het interview door de mand vallen. Wanneer je jouw motivatiebrief dicht bij jezelf houdt en hierin de juiste elementen terug laat komen, vergroot je de kans te worden uitgenodigd. Ben je eenmaal klaar, schroom dan niet je brief eens te laten lezen aan een vriend(in) of familielid. Zij zien vaak weer dingen die jou niet zijn opgevallen en kunnen je motivatie nog beter maken. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw eerste indruk, een onuitwisbare is!

Over de Auteur

Matthias Smouter Voormalig blogger


1.131 views | Reageer (5 reacties)
 • Like

 • Ik ben het bijna helemaal met je eens! Net afgestudeerd en zal in deze markt extra hard mijn best moeten doen om dé baan te vinden.

 • De waarom vraag kan zijn dat iemand heel veel afwijzingen krijgt en het op een gegeven moment zat is. Ik kan me voorstellen dat zo’n kandidaat zichzelf ook de vraag gaat stellen op dat moment. Ten tweede denk ik dat heel veel kandidaten de Nederlandse taal niet goed beheersen. Ik zie dat ook om me heen. Mailtjes die ik ontvang etc. Op elk niveau, en dat kan ook een reden zijn. Verder ben ik het met je ees dat een motivatiebrief net even het onderscheid kan maken. 

 • Silke

  De tip is:houd een brief dichtbij jezelf. Is dit ook een tip voor werkgevers op Social Netwerking Sites? Hoe kom je als werkgever betrouwbaar over op Facebook, LinkedIn en/of Twitter?

  Help mee met wetenschappelijk onderzoek hier naar (+/-10minuten) en ontvang de resultaten van het onderzoek: http://www.thesistools.com/silke

 • Marieke

  De motivatiebrief wordt toch zwaar overschat. En is ook wel oude stijl. Denken vanuit het principe dat je als werkgever selecteert. Hoewel je in de huidige arbeidsmarkt het geluk kan hebben dat je als werkgever nog op de selectiestoel kan blijven zitten, gaat dat straks wel veranderen. De kandidaat gaat jou selecteren. En kiest er dan bijvoorbeeld voor om eerst te bellen of een informeel gesprek aan te gaan. Oeps… wat dan? Is dan het antwoord ‘stuur eerst maar eens een motivatiebrief?’ Ik zou trots zijn op iedere kandidaat die reageert en blijkbaar bij jou wil werken. Zie het positief, vol vertrouwen!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën