Angst voor vragen

Door Wim van den Nobelen op 05-01-2012 07:31.

Voordat mijn intakegesprek begint, geef ik aan alle vragen te stellen die van belang zijn. Ook die vragen die de kandidaat zou mogen verwachten, maar toch liever niet gesteld krijgt. De out-your-comfortzone vragen zeg maar.

Door dit expliciet aan te geven, ontstaat er eerst wat onrust, maar op het einde blijkt vrijwel altijd dat de kandidaat het niet als storend heeft ervaren. Sterker, als ik een dag later terugbel om ons gesprek te evalueren, wordt het vaak als leerzaam en prettig gezien. Al het nieuwe moet eerst afschrikken voordat het geaccepteerd wordt, heeft Sigmund Freud ooit geschreven.

Dat ik een dag later terugbel om het gesprek nog eens door te nemen, heeft ook een andere reden. Tijdens een gesprek krijg je als recruiter heel veel informatie binnen. Niet alleen hetgeen de kandidaat vertelt en niet-vertelt, maar ook de non-verbale communicatie. Het komt meer dan regelmatig voor dat iemand juist meer niet vertelt dan wel, maar hierdoor juist weer een beter beeld van zichzelf neerzet. Direct na het gesprek een beeld schetsen van de kandidaat, geeft  de kans dat er veel mening in zit. Na een nachtje slapen, is alles beter te plaatsen en is het beeld wat je hebt van een kandidaat scherper.

In ons telefoongesprek de dag er na, is de kandidaat altijd nieuwsgierig naar mijn beeld. In de meeste gevallen is er herkenning, maar de blindspots roepen wel eens vragen op. Blindspots zijn de karaktereigenschappen of gedragingen die voor de meeste mensen zichtbaar zijn, maar die je als persoon zelf niet altijd wilt zien. Aangezien ik kandidaten een take-home-value wil mee geven, probeer ik deze te benoemen zodat ieder gesprek iets oplevert. Het is helaas niet mogelijk om iedere kandidaat een nieuwe baan te bezorgen, maar de tijd en energie die iemand er insteekt kan zeker “beloond” worden met een opbouwende kritische blik.

Zou niet iedere recruiter er na moeten streven om de kandidaat iets mee te geven? Door de vele gesprekken die recruiters voeren, zouden zij in staat moeten zijn om kandidaten te helpen, te ondersteunen bij het krijgen van een beter zelfbeeld. Mag de kandidaat daar niet van uit gaan? Mag daar om gevraagd worden? Ook al zijn recruiters wat angstig voor deze vraag?

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


510 views | Reageer (1 reacties)
  • Anoniem

    *vertelt
    *niet-vertelt
    *vertelt
    *er naar


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën