Gestimuleerd door Bas, ga ik me voor het eerst van mijn bloggende leven,  wagen aan het doen van voorspellingen. Natuurlijk op het gebied van Recruitment. Let’s go!

50+ = hot
Dé trend van 2012 wordt de 50+er. In 2012 neemt de werkloosheid verder toe, maar vooral onder jongeren. Er zullen meer en meer ouderen in het werkproces terugkomen. Aangezien de Nederlander gemiddeld steeds ouder wordt, heeft het even geduurd voordat iedereen realiseert dat een 50+ er niet oud is maar pas halverwege het arbeidsproces zit. Werken tot je 67e heeft veel aandacht gehad, maar vanwege de enorme toenamen van zzp-ers is het maar de vraag of het hier gaat stoppen. Het cliché; ‘als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken’. Dit krijgt een hele andere lading. Mensen willen niet met pensioen, maar doen steeds meer pensioenachtigezaken tijdens hun werkende leven. Net zoals werk en privé door de komst van social media zijn versmolten, zal werk en pensioen in elkaar overlopen. In 2012 is de 50+er niet meer oud, maar minder jong. Ervaring, rust, loyaliteit en zeker geloofwaardigheid gaan belangrijke karaktereigenschappen worden waarmee zij zich kunnen onderscheiden.

Solliciteren via LinkedIn
Mijn tweede voorspelling; solliciteren via LinkedIn (en andere social media). Natuurlijk wordt dit al gedaan, maar nog niet massaal. Nederland kent ongeveer 3.000.000 mensen op LinkedIn. Social Media is volledig geaccepteerd en toegestaan. De meeste CRM pakketten zijn geïntegreerd met Linkedin en via het downloaden van het pdf-file zet iedere recruiter het profiel zo in zijn eigen database. De ontwikkelingen staan niet stil en het is een kleine stap om solliciteren heel eenvoudig te maken. Twitter speelt hier ook al een rol en diverse partijen doen het al via Facebook, maar LinkedIn heeft het grootste potentieel en zal er in 2012 in slagen een voorsprong op te bouwen.

Arbeidscontract 21e eeuws
Mijn laatste voorspelling is het arbeidscontract. Door de jaren heen zijn er allerlei varianten geweest die weer nieuwe opties hebben gecreëerd. Van onbepaalde tijd, tot jaarcontract, tot deta-vast, tot uitzenden en payroll. De komst van een nieuwe vorm van flexibele contracten zal een opwaartse spiraal tot effect hebben op de arbeidsmarkt. Ideaal zou het zijn als de overheid de sociale wetgeving hier op aanpast zodat het risico voor beide partijen, bedrijven en medewerkers, minimaal wordt. Meer flexibiliteit zorgt voor een snellere aanname van mensen, maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van zekerheden. Het gevaar is dat een bepaalde groep in flexibele contracten blijft hangen. Het werkt pas als er een grote kritische massa wordt bereikt.

Volgend jaar eens kijken wat er uit is gekomen. Prettige feestdagen en tot volgend jaar!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


452 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën