Afgelopen week heb ik een oproep gedaan mee te werken aan het onderzoek naar een eerlijke terugkoppeling of niet. De vraag was; Heb jij liever een eerlijke afwijzing dan een dooddoener? Er waren 4 mogelijke antwoorden: 1- Ja, zonder problemen zou ik dat accepteren, 2- Ja, maar echt eerlijk is wel confronterend. 3- Nee, echt eerlijk is te confronterend, 4- Nee, ik zou een klacht indienen. De resultaten zijn niet erg verrassend moet ik zeggen.

Ongeveer 80% stemt voor 1 en ongeveer 20% stemt op 2. Geen enkele stemmer zegt nee. Mag je het met meer dan 150 uitgebrachte stemmen representatief noemen. Je zou het haast denken. Het tegendeel is eerder waar. Hoewel het aantal stemmers veel groter is dan ik had verwacht, is het geen aantal waaraan je een conclusie mag verbinden als; Op basis van dit onderzoek kun je stellen dat kandidaten liever een eerlijk antwoord krijgen, ongeacht de uitkomst. Daarnaast kan ik me voorstellen dat niet iedereen overtuigd is van de anonimiteit van Surveymonkey. Negatief stemmen, blijkt uit een ander onderzoek, wordt dan minder gedaan. Logisch.

Om helemaal niets te doen met de behaalde resultaten is ook jammer en gaan we dus ook niet doen! Uit het onderzoek blijkt dus dat iedereen liever een eerlijk antwoord krijgt dan een sociaal wenselijk. Ongeacht de uitkomst, te oud, te groot, verkeerde kleur ogen, verkeerde schoenen et cetera. Ongeveer 20% van de stemmers ervaart dit als confronterend maar wil toch het eerlijke antwoord. Vanuit de praktijk ervaar ik dit ook zo. Iets niet mogen weten is erger dan de waarheid.

Onzekerheid knaagt aan een mens, teleurstelling kunnen we verwerken. Moeten recruiters altijd volledige openheid geven? Een vraag die je jezelf kunt stellen is, of je mensen tegen zichzelf in bescherming moet nemen? Een dilemma, omdat je dan over een dunne lijn loopt.

Hiermee kom ik terug bij de stelling van mijn vorige blog, liegen of weglaten. Wat vertel je de kandidaat als je zeker weet dat de afwijzing er onder meer is vanwege de leeftijd. Ga je bewust het zelfvertrouwen, wat de laatste maanden al stevig onder druk staat, verder naar beneden duwen. Of vertel je dat het gebrek aan softwarematige kennis in vergelijking met de andere kandidaten te groot is. Mogelijk ook waar! Maar niet de hele waarheid.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


344 views | Reageer (2 reacties)
 • Anton Gathier

  Het volgende heb ik op m’n site staan en postte ik op LinkedIn:

  “Ik vind het toch wel bizar dat gerenommeerde organisaties nog steeds niet de moeite nemen om (serieus) te reageren op een sollicitatie. Het blijkt eens te meer hoe zeer die organisaties iemand met een achtergrond in communicatie, werving en selectie juist nodig hebben. 
  Kandidaten zijn de ambassadeurs van nu en de klanten voor de toekomst!”

  Een reactie, welke dan ook blijkt in de huidige tijd al heel wat. Laat staan dat ze werkelijk kunnen en willen onderbouwen wat er aan ten grondslag ligt.
  Organisaties kunnen nog een hoop leren!

 • Michiel

  Ik vind het wel een interessant onderzoekje, al dan niet valide. 

  Mijn  ervaring als bureaurecruiter is dat je vaak slecht geïnformeerd wordt door de opdrachtgever over de reden van afwijzing. Een korte afwijzing op basis van een voorgesteld CV, daar heb ik niet zo’n probleem mee. Lastiger is het als de kandidaat op gesprek is geweest. Je wilt de kandidaat wel wat meegeven.

  Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, maar probeer ook rekening te houden met de ander. Dat is inderdaad moeilijk. Afhankelijk van de beroepsgroep, wordt een eerlijk antwoord niet altijd gewaardeerd en resulteert regelmatig in uitgebreide discussies. Met name de commerciële beroepsgroep heeft moeite met een ‘nee’ en zwart/ wit techneuten (ik chargeer wat).

  ‘Don’t shoot the messenger’ en maak er een leermoment van…

  …is niet makkelijk.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën