Ondanks dat mijn voorspellingen over 2011 niet echt heel erg goed waren, met een score van 50% als ik heel mild voor mezelf was, ga ik toch weer een poging doen voor 2012. Ik heb hier over getwijfeld, niet omdat ik me uit het veld laat slaan door een slechte voorspelling (dan was ik na 2009 wel gestopt), maar eenvoudigweg omdat ik weinig ontwikkelingen zie waarvan ik denk: dat gaat in 2012 groot worden.

De economische situatie is natuurlijk ook een hele lastige om te voorspellen. Gaan we verder een recessie in (het lijkt er nu wel op) en welke maatregelen neemt de overheid (deeltijd WW weer?) zijn van groot belang op de ontwikkelingen. Dit zijn zaken die bijzonder lastig te voorspellen zijn omdat politici zich zelden laten voorspellen is mijn ervaring, zeker niet door ‘normale economische- en marktomstandigheden’.

Voorspelling 1: Leuke experimenten met nieuwe technieken

Inderdaad, dezelfde voorspelling als afgelopen jaar (trend 3 toen). Ik geloof dat er in 2012 wel enkele experimenten gaan komen, bijvoorbeeld met mobiele werving (denk Layar Vision), misschien een game, gewoon leuke dingen die niet eerder gedaan zijn.

Voorspelling 2: Een gespleten jaar

Ik denk dat 2012 een gespleten jaar gaat worden. Enkele partijen die nu al bezig zijn om in de eerste helft van het jaar flink van start te gaan, zullen heel vroeg gas geven terwijl vele andere stil zitten. Andere partijen wachten de economische ontwikkeling af en komen pas in Q4 in actie. Weer andere partijen zullen het hele jaar stil zitten omdat ze gewoon veel last hebben van de economische omstandigheden. Wat ik dus bedoel te zeggen dat is het heel erg bedrijfsafhankelijk zal zijn wat er gebeurt en het daarmee lastig, zo niet onmogelijk, is om een algemene trend weer te geven. Er zullen op elk moment bedrijven bezig zijn met werving, maar nooit is er een echte hausse.

Voorspelling 3: De corporate recruitmentsite

De corporate recruitmentsite wordt dit jaar echt het centrum van de werving. Men komt er nu eindelijk achter dat dit onderdeel jaren lang is verwaarloost en dat het vanuit kostenoogpunt heel verstandig is om hier geld in te stoppen. Zowel in de sites zelf (we hebben natuurlijk in 2011 al behoorlijk wat nieuwe sites gezien, dat zal in 2012 doorzetten) als in de acties er rond om heen (SEO en SEA optimalisatie, affiliate systemen, etc).

Voorspelling 4: Verdere uitbouw Facebook apps

Waar in 2011 er een hausse was aan nieuwe Facebook recruitment apps (Brancheout, Beknown, Talent.me en al degene die het niet gered hebben) zal dit in 2012 doorzetten. De bestaande partijen zullen uitgebouwd worden met nieuwe functionaliteiten, misschien worden branceout of talent.me wel overgenomen, en er komen nog enkele nieuwe spelers bij.

Voorspelling 5: Verdere consolidatie van de markt

Ik veracht dat er een verdere consolidatie in de markt zal plaatsvinden. We zullen het jaar eindigen met minder ATS’en en vacaturebanken (tenminste, de grote) dan we het jaar beginnen. Of dit komt door faillissementen, overnames of fusies laat ik even in het midden.

Dat waren de vijf voorspellingen. Minder dan gebruikelijk, maar het is alles dat ik op dit moment in mijn glazen bol zie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.092 views | Reageer (5 reacties)