Als blogger ben je altijd op zoek naar een publiek. Gelezen worden is leuk, getweet worden nog leuker en wanneer er reacties komen, word je soms gelukkig. Met nadruk op soms, omdat niet alle opmerkingen prettig zijn. Op persoonlijke aanvallen na, word ik altijd erg blij van reacties die weer nieuwe blogs oproepen. Bij de laatste blog op Rectec, dooddoeners in een cv, kwamen er veel reacties. Hoewel er begrip was voor de dooddoener in het cv, kwam er vaak het Kip-of-het-ei syndroom naar boven.

Ontstaan #cvdooddoeners vanuit de vraag van de bedrijven? Komen deze dus voort uit de functieprofielen? Goed punt, laat ik daar eens een blog aan wijden. Dat functieprofielen vol staan met dooddoeners heeft niet veel betoog nodig. Een gemiddeld profiel bestaat uit een introductie verhaal over het bedrijf, een opsomming van de taken, meestal een stuk of 6 á 7 en even zo veel vaardigheden. Van de 6 á 7 taken is niet inzichtelijk welke nu echt belangrijk zijn en in welke mate. Laat staan dat ze origineel zijn.

Het opmaken van maandrapportages is voor iedere Assistent Controller logisch. Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe business en een groeiend aandeel in bestaande business. Goh, echt waar? We zoeken een P&O-er die snel in weet te haken op problemen en zelfstandig mee kan denken over de uit te zetten strategie. You gotta be kidding.

Naast de wartaal in taken hebben we ook vaardigheden. Deze slaan vaak alles. HBO werk- en denkniveau vereist. Een diploma zegt deels iets over jouw kennis, maar meer nog over jouw capaciteit tot reproduceren. Hoe beter, hoe hoger het niveau. Waar raakt dat HBO werkniveau? En hoe bepaal je dat? Andere veel voorkomende vaardigheden die kant noch wal raken; 5 tot 10 jaar relevante werkervaring. Wat is relevante werkervaring? In een vergelijkbare functie? Bedrijf? Takenpakket? En al helemaal bijzonder is dat er dan ook nog bij gezet wordt dat het hier om een junior positie gaat!

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft onderzoek verricht naar het taalgebruik in vacatureteksten. Onderstaande lijst geeft aan hoe vaak een bepaald woord of afgeleide voorkomt in de alle onderzochte vacatures.

 1. Zelfstandig(e)(-heid) 36%;
 2. Flexibel(e)/Flexibiliteit 24%;
 3. Uitdagend(e)/uitdaging(en) 18%;
 4. Dynamisch(e) 16%;
 5. Professioneel/professionele 16%;
 6. Informeel/informele 14%;
 7. Enthousiast(e)/enthousiasme 14%;
 8. Ambitieus/ambitieuze/ambitie(s) 14%;
 9. Resultaatgericht(e)(-heid) 12%;
 10. Klantgericht(e)(-heid) 12%;
 11. Initiatief(rijk)/initiatieven 11%;
 12. Marktconform 10%;
 13. Open 10%.

Na de #cv-dooddoener nu dus de #functieprofieldooddoener. En net als vorige week geef ik hier ook een prijs weg voor de leukste inzending. Toch weer die dooddoener, damn.

Met dank aan www.vacatureteksten.info mbt de gegevens van het onderzoek

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.923 views | Reageer (20 reacties)
 • Ad De Beer

  Een betere titel zou zijn “doodmakende functieprofielen” aangezien functieomschrijvingen de grootste belemmering zijn voor de optimale inzet van medewerkers. Functieprofielen bepalen wat iemand MOET. Een medewerker inzetten op wat hij KAN levert veel meer rendement op.
  Dus weg met de functieprofielen, ze laten mensen vervreemden van zichzelf!

 • Soms is het ook heel grappig wat er in CV’s en functie profielen wordt gezet. Leuke voorbeelden uit echte CV’s:
   
   
   
  I climbed up the knowledge letter
   
  Gedreven wannabe manager met track record  
   
  English: quiet well.
   
  Gewenst salaris: 750 EUR/Per jaar
   
  Training Effectieve klantopvang, omgaan met agressie
   
  Ik zoek werk waar je afgerekend word op je werk en niet op hoe goed je konten kan kussen.  Ik ben analitisch zeer sterk. Ik kan niet tegen eindelose herhaling.
   
  After losing my job I moved out of Amsterdam back to my mother.
   
  I am a low level guy.
   
  Een van mijn persoonlijke doelen is het behalen van een rijbewijs. Ook het behalen van een master staat hoog op mijn lijst. Als ik buiten mijn werk en mijn studie nog tijd kan vinden om Spaans te leren is dat iets wat graag zou willen doen.
   
  Ik ben 7 jaar, Project manager
   
  PERIODE : 1889-1990 Elf jaar adiministrtief ervaring, taak: kastaatjes maken
   

 • Patrick Loman

  Waar
  ik me soms over verwonder is diepgang van de antwoorden die ik krijg op vragen
  die ik stel met betrekking tot de zwaarte en de verhouding van de functietaken
  en verantwoordelijkheden. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat de aangewezen
  contactpersoon niet veel meer weet te vertellen dan wat ik in het profiel heb
  gelezen. Als mogelijke kandidaat (en klant) zie ik een functieprofiel als een
  korte samenvatting is van wat me te wachten staat, een teaser om de gewenste kandidaten
  aan te trekken…maar zeker niet als het hele verhaal.

   

  Hoe
  een recruiter omgaat met vragen die gesteld worden geeft in mijn optiek een duidelijke
  indicatie van de kwaliteit en ervarenheid van de recruiter en zijn/haar
  betrokkenheid en toewijding. Het is niet erg als je ergens geen antwoord op
  hebt. Het is pas erg wanneer je de gestelde vragen niet gebruikt om meer
  informatie te halen bij de klant en/of collega’s om vervolgens de kandidaat te
  voorzien van de informatie waar hij/zij om heeft gevraagd.

 • Wim van den Nobelen

  @Ad Eens, maar hoe lang wordt een profiel gehanteerd als iemand eenmaal op de plek zit?

 • Wim van den Nobelen

  Hahahaha Great thanks

 • Wim van den Nobelen

  @Patrick thaks goede toevoeging

 • Ad De Beer

  Wim,
  Jaarlijks bij de beoordelingen wordt het uit de kast getrokken en krijgt de medewerker commentaar op de taken die hij niet goed heeft gedaan. Daar wordt vervolgens een training aan gewijd die niks uithaalt omdat de medewerker het talent voor die taak niet heeft.
  Zo gaat dat spel 4 jaar door en uiteindelijk eindigt het in een arbeidsconflict en wordt de medewerker ontslagen.
  Dan begint het circus opnieuw met de volgende medewerker.

  Als de organisatie nu een talentscan had gedaan en een persoonlijkheidsscan, dan had men geweten waar de sterke punten van de medewerker wel liggen, had men die kunnen ontwikkelen en daarmee tienduizenden euro’s bespaard.

 • Wim van den Nobelen

  @Ad thanks, goed punt.

 • Yolanda Bultena

  Geweldig!
  Die Project manager zal wel veel gevraagd worden: zo jong en toch al zo ervaren! Is deze persoon soms dezelfde als het jaarsalaris van 750 Euro?

  Ik weet niet hoe je kastaatjes moet maken (bakken of zo? Het klinkt wel lekker), maar na zo lang een beroep te hebben vervuld (1889-1990) is 11 jaar ervaring niet zo bijster veel. Je vraagt je dan ook af of er 101 jaar voor nodig is om het maken van kastaatjes onder de knie moet krijgen.

  Yolanda Bultena

 • Mirjam

  Wim, het verbaast me dat je ‘HBO werk- en denkniveau’ onder dooddoeners schaart. Ik zie een dergelijke omschrijving juist als kans om kandidaten aan te spreken die niet over een HBO-diploma beschikken, maar die wel (aantoonbaar) op HBO-niveau werken. Het alternatief zou zijn om niets over opleidingsniveau te vermelden, terwijl de niveauvermelding voor kandidaten juist snel inzichtelijk maakt of de functie in beginsel bij hen past.

 • Wim van den Nobelen

  @Mirjam Wat is dan HBO werkniveau?

 • Peter

  Ik heb recentelijk eens een serieuze poging gedaan om hierover een gezonde discussie aan te gaan met een recruiter. De insteek:
  “als werkzoekende word je meteen afgeschoten op dooddoeners en vaagheden, terwijl elke functie-omschrijving er vol mee staat”.

  Helaas werd de discussie niet erg inhoudelijk (lees: de boot werd afgehouden) en werd er gerefereerd aan het feit dat we ons bevinden in een zgn kopersmarkt waarbij het aanbod dus groter is dan de vraag.

  Persoonlijk denk ik dat elk bedrijf dat (direct of indirect) mensen zoekt zich veel werk kan besparen door helder en concreet te communiceren, en daardoor het aantal reacties te beperken tot reacties die er ECHT toe doen.

 • Ad De Beer

  Een goede recruiter zal daar snel achter komen toch?
  Een diploma is alleen maar een bewijs dat iemand examens met goed gevolg heeft afgelegd (al laten sommige instituten mensen afstuderen om er maar van af te zijn).
  Als iedereen met een rijbewijs ook kon autorijden hadden we minder files en minder ongevallen toch?

 • Wim van den Nobelen

  @Peter helemaal mee eens. Als we nou eens beginnen met Missie, Vaardigheden en taken. En dan 3 of 4 vaardigheden en evenveel taken waarbij ook een cijfer staat hoe belangrijk het is of welke prestatie verwacht wordt. Wat denk jij?

 • Peter

  een beperkt aantal vaardigheden die geen open deur zijn is al heel verhelderend, gerangschikt in volgorde van belangrijkheid geeft nog meer duidelijkheid. En voor de recruiters: vermeld ALSJEBLIEFT over welk bedrijf het gaat !! Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen waarom daar vaak zo vaag over gedaan wordt. Ook dat scheelt mijns inziens weer tijd door het niet hoeven lezen van reactie van mensen die bij dat bedrijf niet willen werken.

 • Nathalie

  Persoonlijk vind ik dat er een verschil moet worden gemaakt tussen vacatureteksten en functieprofielen. Zo wordt er in dit blog gesproken over functieprofielen, terwijl het eigenlijk over vacatureteksten gaat (of lees ik dat verkeerd?).

 • Peter

  Waar ligt de grens en wat zouden de verschillen moeten (of kunnen) zijn dan??

 • Menno

  Niet mee eens, draai de zin maar om.
  Als iedereen zonder rijbewijs ook auto mocht rijden hadden we meer filles en meer ongevallen.

  M.a.w. een papiertje zegt absoluut niet alles maar kan wel een indicatie zijn.

 • Barry Groeneveld

   Ik ontving een keer een open sollicitatie van een jongeman die de verfwereld heel ‘vaccinerend’ vond. Hij is dus niet uitgenodigd voor een gesprek 😉

 • hmmm, dat vind ik dan weer een hele leuke woordspeling (een fascinerende vacature…) 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën