Dooddoeners in een cv

Door Wim van den Nobelen op 24-11-2011 07:30.

Iedere recruiter kent ze, de dooddoeners in een cv. “Ik kan mezelf omschrijven als een accuraat persoon”. Fijn! Zeker omdat je financial bent. Het zou nogal vreemd zijn als je het niet bent. “Mijn zwakte is dat ik te perfectionistisch ben”! Tja, hier krijg je natuurlijk ontzettende jeuk van. “Als persoon ben ik erg competitief ingesteld”. Hmmm,  dat moet een salessollicitant zijn. “Ik heb geen 9-5 mentaliteit”.  Wat bedoelt iemand daar mee? Ik krijg altijd het gevoel dat iemand tussen 9 en 5 geen bal doet en daarna pas tot actie komt. Het woordje ‘geen’ heeft een vreemde eigenschap, namelijk dat je het niet leest. Onze hersenen registreren woorden als ‘geen’ en ‘niet’ nou eenmaal niet. Een bekend voorbeeld, denk niet aan een roze olifant.

Niet alleen zelfbenoemde karaktereigenschappen zijn dooddoeners, ook jezelf omschrijven in de derde persoon enkelvoud in een cv creëert lachstuipen. Loes is te omschrijven als een gedreven, doortastende vrouw met een uitstekende opleiding. Leuk als je een referentie van een collega of leidinggevende vermeldt op je Linkedin profiel, maar om dit op jouw eigen cv te vermelden doet eerder fronsen dan bellen.

Als recruiter kom ik ze dagelijks tegen. Met mij waarschijnlijk vele anderen. Stoort mij dit? Nope. Het is part of the deal. Soms zelfs leuk. Een tip voor iedere sollicitant, laat het achterwege. Zorg voor een duidelijk compact cv op maximaal 2, maar liever nog 1 A4tje. Maak een uitgebreide versie waar alles in beschreven staat en mail deze als er serieuze interesse is.

Terug naar de cvdooddoeners. Voorbeelden zijn legio. Laten we daar iets mee doen. Deel je cvdooddoeners via Rectec of Twitter onder vermelding van #cvdooddoeners. De leukste inzending krijgt van mij een kerstcadeau. Ook zo’n dooddoener.

 

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


9.672 views | Reageer (43 reacties)
 • leon algra

  Wat ook bijzonder is, is dat cv’s slecht gelezen worden, verkeerd geinterpreteerd worden of zelfs in sollicitatiegesprekken op detailniveau worden uitgevlooid.

 • Nicol

  Dat het dooddoeners zijn, dat
  zijn we eens maar waar komen die ‘dooddoeners’ vandaan?

  Het CV ontvang je veelal bij een
  sollicitatie, een sollicitatie op een vacature… ik begin bij die basis van de
  vacature… : de vacaturetekst.

  Eerder schrijf ik er elders al een blog over: ‘De toegevoegde en onderschatte waarde van de vacaturetekst’…
  want in 9 van de 10 gevallen kom je als je een vacaturetekst leest kreten tegen
  als ‘geen 9 – 5 mentaliteit’, accuratesse maar ook zelfstandigheid, proactief,
  ambitieus, flexibel, resultaatgericht.  Het schrijven in de derde persoon enkelvoud
  gebeurt ook in veelvoud.

  Elke
  serieuze sollicitant wil laten zien dat hij / zij voldoet aan de criteria die
  worden benoemd in de vacaturetekst en doet dit door die kreten te herhalen in
  de motivatie c.q. op het CV.

  Dus beste
  Recruiters: als je geen jeuk wilt krijgen door al die ‘dooddoeners’ in een CV,
  vraag er dan ook niet om in de vacatureteksten!

 • Wim

  @406ef87206c7795306869448b29cbdea:disqus  goeie. Vind jet het goed dat ik daar ook een blog over ga schrijven, dooddoeners in functieprofiel ?

  Groeten Wim

 • B. Damsteegt

  Grappig. Als sollicitant vertelde juist een recruiter mij, dat mijn CV te kort was. Dat ik wat meer moest uitweiden over mijn succesverhalen en capaciteiten. Ik had alles op 1,5 A4-tje wat uiteindelijk 3 kantjes is geworden. Wat is nu de gouden standaard?

 • Wim

  @Damsteegt Tja, wij van wc-eend adviseren wc-eend ben ik bang. Zelf word ik altijd gelukkig van een kort en krachtig cv, 1 A4tje dus en dan een uitgebreide versie. Ter vergelijking Robin van Persie zal met een kantje makkelijk uitkomen, terwijl hij er 4 vol kan schrijven. Terwijl Kees uit het 5e aan 10 vellen niet genoeg heeft om Van Marwijk te overtuigen. Deze vergelijking gaat niet altijd op, maar waar de essentie ligt is dat als jij weet waar je goed in bent en daar ook een baan in zoekt, het niet veel tekst nodig heeft om duidelijk te maken dat jij dan de persoon bent die ze aan moeten nemen.

 • Fred

  Allemaal goed bedoelde tips en trucks, van beide zijden. Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf moet blijven. Ben je kort en bondig en ‘to the point’; dan schrijf je een kort CV. Ben je anders dan wordt het wat langer. Plaats echter de meest belangrijke zaken vooraan. Halfwege haken vele recruiters al af. Dus in het begin moeten jouw unieke ‘sellingpoints’ en ‘elevatorpitch’ staan.
  Misschien eens een blog wijden aan het gebruik van Nederlandse woorden ?? 🙂

 • De gouden standaard is er niet. Let als sollicitant erop dat in je CV moet staan datgeen wat je gedaan hebt, leuk vindt en aansluit op het werk wat je graag doet. Let er daarnaast op dat als je solliciteert op een functie, dat de gevraagde ervaring uit het functieprofiel zo duidelijk mogelijk is omschreven in de CV.
  De een heeft daar 1,5 kantje voor nodig, de ander 4-5.. Allemaal afhankelijk van aantal werkgevers, leeftijd, functie(s)..
  Het omschrijven van de persoon is helemaal niet fout. Ik vind het juist wel goed. Het gaat er juist om wat het antwoord van de sollicitant is op de vraag waarom iemand zichzelf zo omschrijft. Geef eens een voorbeeld daarvan uit de praktijk dat je ‘accuraat’ was, geen ‘9 tot 5 mentaliteit’ hebt.
  Veel mensen zijn niet concreet bezig met hun sterke, dan wel verbeterpunten. D.m.v. een goed gesprek kun je sollicitanten hierin verder helpen.

 • Er is al veel over geschreven, waaronder door mijzelf maar natuurlijk ben je er vrij in om er een blog over te schrijven. Als onofficiële ‘ambassadeur’ van vacatureteksten kan ik zo’n initiatief alleen maar toejuichen.

  Een tip: neem eerst kritisch jouw eigen vacatures onder de loep 😉 want ook daar wordt veel gevraagd om (en ik citeer graag): een pragmatische, hands-on en nuchtere werkinstelling; een proactieve en dienstverlenende houding in je werk en je bent zeer accuraat.

 • Nog even vanuit de dooddoeners in een CV en hoe deze te voorkomen als sollicitant: gebruik de woorden niet maar laat het zien door jouw CV…een aantal voorbeelden:
  1. Als jouw CV kort en krachtig is, leest de recruiter/hr medewerker tussen de regels door dat je daadkrachtig en / of no-nonsense bent ingesteld2. Is jouw CV op een niet-standaard wijze opgesteld dan toon je jouw creativiteit zonder deze letterlijk te benoemen3. Geen spel- of grammaticale fout te ontdekken, hoofdletters op de juiste plekken, vlekkeloze opmaak: jouw accuratesse komt hierdoor naar voren
  4. Geen 9-5 mentaliteit? Verstuur je sollicitatie eens om 04 uur ’s nachts (echter loop je dan wel het risico dat je door diegene met vooroordelen als nachtbraker wordt betiteld 🙂 )

 • Wim

  @Nicol helemaal mee eens. Wij houden tegenwoordig de teksten minimaal en sturen de profielen 1 op 1 door naar kandidaten die interesse hebben. Kandidaten blijken toch rechtstreeks te reageren als we ze met naam open zetten. Vinden wij niet erg, onze relaties wel omdat die te veel aanmeldingen kregen. Nu dus anoniem.

 • Wim

  @c9c74b7cab584162461a2bcabc57d0f4:disqus  bedoel je Nederlandse woorden in het cv of in de blog

  Groeten Wim

 • Roy

  Ik merk de laatste tijd dat er vaak geen einddatum bij een vacature staat. Om te laten zien dat je proactief bent, kun je (nadat je hebt gesolliciteerd) telefonisch contact opnemen om te vragen op welke termijn je een reactie mag verwachten.

 • Sluit me helemaal aan bij nicol, er zitten meer dooddoeners in vacatures dan in cv’s.

  Daarnaast, 1 pagina is zeker niet de standaard, de gouden standaard bestaat ook niet en is puur afhankelijk van de branche. Detacheerders en freelancers hebben nu eenmeel meer te beschrijven en dat is ook gewenst. Een cv waar alleen in staat, projectleider van dan tot dan bij dit bedrijf voldoet zeker niet, daar hoort bij wat je gedaan hebt (inhoudelijk).

  Natuurlijk zit er een max aan. Zelf hanteer ik 3-5 pagina’s als persoonlijke gouden standaard.

 • Wat ik zelf heel erg gemerkt heb toen ik lang geleden nog solliciteerde was dat de standaard heel erg afhankelijk was van de functie en sector. IT’ers zijn gewend hele lange CV’s te maken en alles te omschrijven. Marketeers was toen de standaard: maximaal 1A4’tje, maar inmiddels is dat ook iets flexibeler begreep ik. Maar een IT’er wilde soms best 10 pagina’s overleggen en dat vonden IT recruiters toen ook heel normaal. 

  Ook merk ik dat het heel erg ligt aan de recruiter, want alle dooddoeners op een stokje… uiteindelijk reageert elke recruiter anders. De reacties op de CV van Rianne bijvoorbeeld (ook de offline/mail reacties) waren zeer divers. Sommige vonden kleurrijk mooi, andere vonden het kinderlijk en slecht. Sommige willen plain tekst, andere willen mooi opgemaakt en plaatjes. 

  Sommige willen die dooddoeners en praten in de derde persoon over jezelf, anderen niet. 

  Mijn ervaring is dat er geen lijn te trekken is, niet met CV’s, niet met presentaties (die ik zelf vaak geef), niet met… met niets niet eigenlijk. 

 • Elmar

  Ik snap het stuk helemaal en inderdaad, tegenstellingen zijn nooit handig. (in mijn ogen de beste tip in het stuk!) Wat mij echter opvalt is dat ik al meerdere keren ben afgewezen omdat ik in mijn cv niet alles tot achter de komma uitschrijf. Voorbeeld: ik schrijf in mijn cv dat ik kan autorijden. Krijg ik een afwijzing met als reden: ‘we zijn bang dat je niet goed genoeg weet waar de versnellingspook en het rempedaal voor zijn’. Dat is toch logisch als je kunt autorijden?? Ik stoor me dan ook aan de 2e of 3e zin in het stuk omdat het weldegelijk zo blijkt te zijn je het moet uitschrijven voor de personen in de beoordelingscommissie. Dit ongeacht of het nu inhoudelijke mensen, P&O-ers of zelfstandige recruiters zijn

 • Wim

  Het leuke is dat als je cv door meerdere bekeken en beoordeeld is er ook verschillende opmerkingen zijn. De een is er helemaal weg van en de andere vindt het niks. Op dit moment werk ik met twee cv’s (inhoud hetzelfde) De ene is meer lay-out technisch en de andere kort en zakelijk. Em hoe raar het ook is, men vindt de lay-out technische vaak mooier en beter dan de korte zakelijke. De ontvanger bepaald en laat deze mensen nu allemaal een eigen mening en wens hebben. Welke cv is nu goed en welke slecht? Ik weet het af en toe niet meer.

 • Olivier

  Beste Wim,
  Ik heb 4 Cv’s. In twee talen en twee soorten. een beschrijvende CV en een standaard strakke CV.  In beide sooren kom ik op 3 velletjes uit. Lang of niet? Ik vraag het aan de recruiter, welke wil je? Heeft natuurlijk met de functie te maken, iedere vacature tekst verdiend zijn eigen antwoord,  dus eigen brief en CV. Ik leer van  de recruiter altijd waar de accenten in beoordeling liggen. Daar kantel ik dan mijn CV naar, ik bel gewoon. Heb wel leuke gesprekken maar helaas nog geen baan. 

 • Jaap

  #cvdooddoeners Wat ook een leuke is: ik ben flexibel ingesteld….. (wel eens iemand horen zeggen dat hij ‘star’ is?)

 • Jaap

  Wat mij dan weer stoort in de reacties die ik op mijn sollicitaties soms ontvang:

  “Beste Jaap

  helaas moeten we u mededelen…. etc.”

  Ofwel: jij en u door elkaar. Afschuwelijk!!

 • Wim van den Nobelen

  Dank voor alle reacties, maar waar blijven de dooddoeners? Volgende keer gaat het over dooddoeners in profielen, nu over cvdooddoeners. Denk aan de mooie prijzen die er te winnen zijn! -:)

 • Marloes

  Och, de dooddoeners. Ik ben momenteel druk op zoek naar een baan en verbaas me iedere dag weer over de dooddoeners in vacatureteksten. En welke kwalificaties worden gevraagd voor de simpelste banen. Ook altijd erg grappig wanneer er duidelijk naar voren komt wat de vorige medewerker op die functie niet had.

  Daarnaast kan ik ook nog een boom opzetten over de redenen die voor afwijzing worden gegeven, te weinig ervaring, te veel ervaring, verkeerde woonplaats, ons beleid is nu eenmaal…en wanneer je dan vraagt waarom dat beleid zo is, een herhaling van zetten: ons beleid is nu eenmaal.

  En dan blijkt heel vaak dat zowel motivatiebrieven als CV’s slecht of niet gelezen worden. Zouden werkgevers wel in de gaten hebben hoeveel goede mensen zij op die manier missen?

 • Debby

  veel voorkomende dooddoener:
  Ik zoek een leuke, uitdagende baan.

 • JdeVisserAlmere

  Ik daag de schrijver van dit artikel uit om mijn c.v om te toveren naar een c.v. van 1 A4-tje

 • Wim van den Nobelen

  @JdeVisserAlmere slim bedacht, kom maar door wim@strictlypeople.nl

 • Ik denk dat spreken in 3e persoon wel kan. Maar slechts in uitzonderlijke gevallen. Wanneer je bv in marketing aan de slag wil, kan je hier imho creatief mee omspringen. 

  Verder ben ik het voor 100% eens met Nicol.

 • Mirjam

  Anderen merken terecht op dat ook vacatureteksten de nodige dooddoeners bevatten. Ik kwam er net nog een tegen voor een Beleidsadviseur HR: “Je adviseert het managementteam op kwalitatief hoog niveau”. Nadat ik me even achter de oren moest krabben wat er bedoeld zou kunnen worden met ‘adviseren op kwalitatief hoog niveau’, kwam ik tot de conclusie dat gewoon bedoeld wordt dat de kandidaat goed kan adviseren. Tja, je had natuurlijk ook op zoek kunnen zijn naar een beleidsadviseur die niet kan adviseren…

 • Deze kom ik vaak tegen: Ik functioneer goed in teamverband maar kan ook goed alleen werken.

 • Bart Blancu13

  Het leuke zou zijn, als ook de vacatureteksten eens tegen het kritische licht worden gehouden. Want in vele gevallen mis je de werkelijke competenties die in de specifieke vacature belangrijk worden gevonden. Inderdaad staan ze vaak bol van ‘nietszeggende teksten’, zoals al eerder door anderen genoemd.
  In vele gevallen moet je gaan googlen (en dan ook nog vaak raden) waar de standplaats zal zijn.
  En er wordt mijns inziens geen rekening gehouden met kerncompetenties van kandidaten. 
  Ik antwoordde eens op een opmerking van een HR manager ‘dat ik mijzelf eens beter moest gaan verkopen’ toen ik solliciteerde op een functie als operationeel manager, dat als ik mijzelf beter kon verkopen ik waarschijnlijk op een functie als Manager Salesafdeling zou hebben gesolliciteerd en niet op de functie van Manager Operations. Want in mijn optiek hoort een Manager Operations ‘Operational Excellence’ na te streven en niet ‘Sales Excellence’. En dat is nu precies de valkuil voor vele technici en no nonsense manager, die geweldig vakman of vakvrouw zijn maar slecht zijn in het zichzelf verkopen.
  En vele vacatureteksten mogen best duidelijker zijn in wat men werkelijk van een kandidaat verwacht. En oh ja, dertig jaar ervaring, coachende eigenschappen, klantgericht denken en handelen en overwicht op een team kan je zeer zelden bij een kandidaat van net dertig verwachten. Richt je als HR manager dan ook niet daarop, maar sta met twee benen in de werkelijkheid en formuleer de gewenste kerncompetenties nu eens duidelijk.

 • Wim van den Nobelen

  @Bart thanks voor de input. Volgende blog gaat over dooddoeners in functieprofielen, maar heb je ook cv-dooddoeners?

 • Acpeek

  Maakt helemaal niet uit, bij de volgende recruiter willen ze het weer anders. Dit is namelijk ook een dooddoener. Je kan het niet iedereen naar de zin maken. Blijf bij jezelf, blijf eerlijk. Laatste functies omschrijven, en eerdere functies beknopt weergeven. 

 • Hans

  Als ik in een Vacature-advertentie de tekst “self-motivated” tegenkom, krijg ik ook altijd een beetje kriebels en niet de neiging om te solliciteren. Is die baan dan zo saai dat je het van je eigen motivatiekracht moet hebben om het leuk te vinden…?

 • Mariette

  Wat voor mij een echte dooddoener is, is dat je als sollicitant vaak nog niet eens antwoord krijgt als je hebt gesolliciteerd. Je doet moeite om je in te lezen, jezelf voor te stellen, en dan is het voor sommige bedrijven nog teveel gevraagd om daarop te reageren! Dat vind ik echt niet kunnen.

 • Steef

  Conclusie van het lezen van de reacties: Er bestaat geen goed CV.
  Mijn mening: een CV
  is goed als hij persoonlijk is, iets van jezelf uitstraalt, aangeeft wat je wilt en wat je kunt bieden, in heldere taal geschreven is dus geen dooddoeners
  bevat en geen irritatie veroorzaakt. Een ware uitdaging voor de sollicitant. Solliciteren is werken!

 • Paul Dhoore

  CV-scanning en PAR?
  3de persoon vind ik persoonlijk ok zolang het consequent is doorheen de CV. Vreemd dat ik hier niets lees over de manier waarop sollicitanten hun capaciteiten omschrijven. Wat betreft functietitels kijken recruiters daar los over heen. De kernachtige beschrijving van wat een sollicitant precies heeft verwezenlijkt is key. Als ze dat al doen, dan meestal te uitgebreid, in volzinnen met veel zwakke werkwoorden (heb dat gedaan, was dat,… etc.). Dat te moeten lezen, daar ga je pas echt dood aan… Sinds lang al worden CV’s in grotere bedrijven electronisch gescanned, de inhoud geïnterpreteerd en tenslotte gequoteerd, nog voor dat er een recruiter een letter heeft gelezen. TIPs (= anti-dooddoeners) vd sollicitant: Gebruik voor de omschrijving van je prestaties de PAR-methode (Omshrijf in 1 zin het ‘P’robleem of aanleiding tot je prestatie, daaropvolgend de ‘A’ctie die je concreet ondernam met aansluitend het ‘R’esultaat dat daardoor werd behaald of verwezenlijkt.). In elke korte omschrijving: gebruik enkel ‘STERKE’ werkwoorden.  Voila. At your service.

 • Peter

  Het verbaast me dat ik nergens in de reacties lees dat de verschijningsvorm van je cv zou moeten aansluiten bij de aard van het functieprofiel.
  Zelf probeer ik dat altijd te doen. Een kort en bondig cv bij een kort en bondig functieprofiel en een uitgebreider cv bij een uitgebreid functieprofiel.
  Dat geldt ook voor het gebruik van ‘jij’ of ‘u’ in het begeleidend schrijven.

  Waarom zou je immers wel je kleding aanpassen aan het bedrijf waar je naartoe gaat (of zeg ik nou ook iets raars ??), maar je allereerste contact in de vorm van een reactie op een vacature, niet !?

 • Jankert

  ook leuk http://vacaturekraker.nl/ over vaagtaal in functieprofielen gesproken…

 • Je weet nooit van te voren hoe je CV overkomt. Mijn suggestie is om het qua opzet/lay-out dus zo standaard mogelijk en professioneel te houden. Maar pas de inhoud van je CV aan voor elke solliciatie. Schrijf de relevante informatie kort en bondig neer. Geef de feiten. Recruiters zijn ook drukke mensen. Geef ze geen reden om jou CV op de verkeerde stapel te leggen. Dooddoeners nemen alleen maar waardevolle ruimte in op je CV. Probeer je CV op 2 A4 te krijgen (zonder met een erg klein lettertype te spelen) of 3 als het echt niet anders kan. Als er plaats is op je CV voor dooddoeners, heb je waarschijnlijk niets beters te melden. 

 • Ed Schonewille

  Wat mij opvalt is dat iedereen er anders over denkt en zegt. Ikzelf vind dat je geen standaard CV kunt maken en voor iedere functie en ieder bedrijf een ander CV moet maken. In de functietekst staat namelijk wat ze van een kandidaat verwachten. Dan moet je dat mijn inziens ook gebruiken en vanuit die gedachte reageren.

 • Henklier

  De laatste spreekt mij het meeste aan; veel geroep over hoe het anders en beter kan, uiteindelijk bepaalt de recruiter/p en o-er/werkgever op eigen inzicht wat hem/haar aanspreekt. Dus, het goeie cv bestaat niet, iedereen denkt er anders over! En inderdaad, het is van belang dat je vanuit de vacaturetekst plus bv. de website leest waar het bedrijf behoefte aan heeft en daar moet je profiel zoveel mogelijk op aansluiten. Maar goed, ik heb wel gemerkt dat er veel gediscrimineerd wordt tijdens selectieprocedures, en dat vind ik erg jammer…….discriminatie op leeftijd, naam ( buitenlandse achternaam ), opleiding ( ervaringsdeskundigen worden nog vaak uitgesloten ), man/vrouw, uiterlijk, etc. En dat ondanks ( volgens mij ) prachtige cv’s die aan alle door iedereen genoemde voorwaarden zouden voldoen. Je bent gewoon afhankelijk van de ontvanger, wat een ieder ook roept……..klinkt cynisch, maar is wel realiteit. En wat gaan we daar nou eens aan doen…….!

 • Geert

  @406ef87206c7795306869448b29cbdea:disqus
  Helemaal mee eens. Als ik de meeste personeelsadvertenties lees krijg IK een enorme jeuk. Wat een geblablabla! Het is dus niet vreemd dat sollicitanten zich verlagen tot eenzelfde bedenkelijk nivo.

  Originaliteit, eigenzinnigheid en creativiteit worden bij de meeste bedrijven nou niet echt gewaardeerd. De advertenties zijn tot barstens toe opgeblazen en de reacties zijn dus een logisch gevolg.  Stel dat je reageert op een advertentie: “géén 9-5 mentaliteit” met: helaas kan ik niet altijd meer dan de contractueel afgesproken uren werken, omdat ik het ook belangrijk vindt dat ik er ook ben voor mijn vrouw en kinderen. Balans in mijn leven en aandacht voor mijn gezondheid zijn voor mij kernwaarden die mijn prestaties ten goede komen.

  Kijken hoe snel je CV terzijde wordt geschoven met een opmerking: wat een “zweefteef” of “zijen sok”

  Weet je wat het probleem is Wim….de hele maatschappij is “opgeblazen” en moet broodnodig “ontlucht” worden tot een niveau waarop we weer weten wat we aan elkaar hebben. Tot een niveau waarbij dingen hun intrinsieke waarde weer terugkrijgen in plaats van de zwakke afspiegeling van wat ze ooit waren.

  Dat geld niet alleen voor bijvoorbeeld de bankwereld, die overigens al hard aan het ontluchten is, maar ook voor onze TV programma’s, ons eten, ons dagelijks brood, onze banen, onze vriendschappen, ons sexleven etc…etc… Het is vaak allemaal “niets” met een te dikke, te zoute en door xantaangom stijfstaande bloemkoolsaus waardoor de zich hieronder bevindende smakeloze en waterige uit Spanje afkomstige bloemkool uit het zicht wordt onttrokken. 

  2012 staat voor mij in ieder geval voor “ontluchten”. Dingen doen die er echt toe doen en een verschil proberen te maken. Niet door gebakken lucht, maar door daden en echtheid.

  Ik wens je een voorspoedig 2012!
  Geert

 • Ans Timmer

  Hoe begint een CV die meteen jouw aandacht heeft, Wim?

 • Wim

  @Ans eenvoud. Kort bondig, duidelijk en niets te veel. Maar dat is lastig. Ik hou van cv’s waarin je duidelijk kunt zien wie je bent, wat je doet, waarom en hoe. Een beetje Simon Sinek maar dan in cv.

 • Gera

  Ik heb altijd gedacht, en ga er met het maken van het C.V.
  eigenlijk nog altijd vanuit, dat een C.V. eigenlijk gewoon een neutrale
  opsomming van je ‘leven’ bevat, dus NAW, opleiding, werkgevers met functies. Ik draai al zo lang in het sollicitatiecircuit mee, dat ik er regelmatig op gewezen wordt, dat het anders moet. Dan weer uitgebreider, dan weer minder uitgebreid. Er is een periode geweest dat er geadviseerd werd je karaktereigenschappen in je C.V. te vermelden, volgens mij kwam dat initiatief vooral van uitzendbureaus. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. In een andere periode leken de re-integratiebureaus meer ‘aan de macht’. Zij zetten belerende dametjes, met een opgeheven wijsvinger, aan je C.V., die alles beter wisten. Hele kromme tenen kreeg ik daarvan en het wekte bij mij enorme ergernis op. Maar dat is gelukkig verleden tijd en ik ben altijd nog op eigen kracht weer aan het werk gekomen. Tegenwoordig word er
  gesteld dat je een C.V. aan de vacature aan moet passen… Helemaal raar, vind ik dat. Een C.V. is toch geen brief? In je brief kun je naar mijn mening alle subjectieve dingen kwijt, je motivatie, je kwaliteiten, je
  karaktereigenschappen. Waarschijnlijk ontstaat dat fenomeen om jezelf steeds meer te verkopen via je C.V., doordat de brieven niet meer gelezen worden door recruiters of personeelsfunctionarissen. Ze krijgen zoveel brieven binnen, dat een snelle screening noodzaak wordt, en in een poging om er tussen de massa dan uitgelicht te worden, gaan sollicitanten allerlei manoeuvres maken. Inmiddels heb ik dan ook maar een klein stukje met ‘profiel’ aan mijn C.V. toegevoegd, maar eigenlijk blijf ik het liefst zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke betekenis van het C.V. , een opsomming van
  feiten, zonder dingen weg te laten of toe te voegen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën