In het weekend lees ik vaak het Financieel Dagblad, waar in de zaterdag editie ook altijd enkele carrière stukken staan. Niet dat ik het daarom lees, ze vallen namelijk meestal erg tegen ondanks dat ze elementen aan de kaak stellen die elders niet worden gebracht.

Dit keer viel me echter iets op. Er stond een stukje in over vrouwen als commissarissen. Leuk stukje waarbij vooral geageerd werd tegen het feit dat veel oude mannenbolwerken nog bestonden en die niet zomaar hun macht opgaven. Terecht denk ik, maar vervolgens viel me iets anders op, namelijk de opinie pagina.

Het interview m.b.t. de opinie was met een vrouw (Anna Chojnacka van de 1% club), maar alle ingezonden stukken waren van… mannen. Een stuk over kernenergie (1 man), over het pensioenstelsel in combinatie met de zorg en de woningmarkt (3 mannen) en ook het stuk over zonne-energie… een man. Het valt me al heel wat weken op dat alle opinie stukken elke keer opnieuw van mannen afkomstig zijn.

In het stuk: over 50 en werkloos (over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt) staan dan wel weer twee vrouwen als portretten. Dus in een zwakke positie durven vrouwen zich blijkbaar wel bloot te geven, maar een sterk opiniestuk schrijven niet.

Dit terwijl het FD toch erg vrouwvriendelijk is volgens mij. Zo hebben ze een 50/50 verdeling in ‘door de week columnisten’ qua man-vrouw verhouden en bewijzen Karen Romme en Annemarie van Gaal wekelijks dat ze zeker niet onder doen voor de mannelijke columnisten.

Ik ben helemaal voor vrouwen aan de top, ik denk dat meer diversiteit bijzonder belangrijk is. Echter ligt er ook een eigen verantwoordelijkheid bij vrouwen. Je wordt mede gekozen door je zichtbaarheid en die ontbreekt vaak. Zoals Michel Rijnders laatst liet zien: 38% van de Nederlandse Linkedin gebruikers is vrouw, 62% man. In het FD zie je zelden een opiniestuk van een vrouw verschijnen en hier op RecTec zie ik ook bijna allemaal mannelijke bloggers. Bijna alle vrouwen zijn afgehaakt, deden het als tijdelijk project of schreven uiteindelijk toch niets.

Dus meer vrouwen aan de top: ja graag. Zichtbaarheid is echter essentieel om daar te komen. Dus maak als eerste een Linkedin profiel aan en als je op RecTec wil komen bloggen: voel je van harte welkom!

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


290 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08