Rabo vacature app

Door Bas van de Haterd op 14-11-2011 11:56.

Vandaag is de nieuwe Rabobank vacature app live gegaan. Zowel voor iPhone als Android. Zoals bekend ben ik geen fan van aparte apps van individuele bedrijven. De reden hiervoor is eenvoudig: ik zie de meerwaarde niet voor sollicitanten.

Dat je je website toegankelijk moet maken voor mobiel: zeker. Eventueel zelfs het sollicitatie-proces, hoewel maar weinig mensen hun CV op hun mobiel of iPad hebben. Solliciteren met Linkedin zou daarvoor een oplossing bieden.

Een aparte app? Gaat een werkzoeker echt een app downloaden van één bedrijf om in vacatures te zoeken? Ik geloof er geen bal van. Zelfs als je een redelijk sterk merk hebt als de Rabobank.

Maar goed, laten we de app als zodanig maar eens doorlopen.

Zoeken

Het begint met eenvoudig zoekscherm. Wat zoek ik en vervolgens een straal (die standaard op 9km staat… apart getal). De straal wordt berekend vanaf mijn huidige positie, laten we het eens proberen. Ik ben marketeer dus zoek op op marketeer binnen 51 km (hoofdkantoor ligt in mijn straal).

Er zijn geen vacatures gevonden. 

Daarboven staat nog een niet klikbare (i) en dat is het. Geen hulp, geen terugknop, geen opties om verder te zoeken, geen alert service, he-le-maal niets!

Als ik vervolgens zoek op marketing heb ik ineens vier functies. In andere woorden: Rabobank heeft besloten dat jij de exacte woordkeuze moet gokken waarmee zij hun vacatures posten. Dit doet me denken aan een aantal jaar geleden toen ik Rabo mensen in mijn training had die doodleuk ‘uw beloning zit in schaal 18’ in vacatures zetten en ervan uit gingen dat iedereen dan het salaris ongeveer wel wist.

Het meest interessant is vervolgens als ik doorklik op zomaar een vacature. Wij zoeken een Manager Marketing, communicatie & coöperatie / Marketeer (36 uur p/w). Hee, daar staat het woord marketeer in dat hij net niet kon vinden. Bizar slechte zoekinterface dus.

Vacature omgeving

Opvallend is dat rondom de vacature niets te vinden is. Er is een tabblad ‘bewaar’ waar ik vacatures zou kunnen opslaan, maar nergens een bewaarknop bij de vacatures. Grappig genoeg staan deze wel op de screenshots die bij het persbericht zijn bijgevoegd. Daar staat ook een locatie (google map) en chat knop die op mijn Android toestel nergens te vinden zijn.

Solliciteren

Helemaal interessant wordt het dan als ik een andere vacature (op het hoofdkantoor) aanklik. In de marketing functie zat een e-mail link om te solliciteren, hier staat dat ik via de onderstaande button moet solliciteren… die er niet is.

Zelfs in de screenshots rondom het persbericht is dit trouwens geen onderstaande button, maar staat die er boven, maar teksten aanpassen aan apparaten is iets dat nog een brug te ver lijkt.

Promotie

Vervolgens zit er in de app nog een ‘bekijk onze ICT profielen’. Rabo is blijkbaar desperaat voor IT’ers, maar in tegenstelling tot de verwachting kom je niet in de app verder, maar opent hij een browser. Ik moet eerlijk toegeven, wel een aparte mobiele site, dat hebben ze dan weer wel voor elkaar.

iPhone

Op de Android werkt er dus niet veel, dan even op de iPhone (iPad) testen.

Daar komen de bewaar, locatie en chat knop wel naar voren bij een vacature.

 

De teleurstelling is groot als ik de chat knop aanklik, dit blijkt namelijk de optie te zijn de vacature door te Twitteren, te mailen of op Facebook te zetten. Dat mailen begrijp ik nog, maar voor de rest lijkt het me niet heel nuttig. Contact met de recruiters kan ik via de App in ieder geval niet krijgen.

Hier zit ook een solliciteer knop in. De manier waarop ze dit doen is bijzonder amateuristisch. Je moet je eigen mail adres invullen en dan wordt de vacature je gemaild. Goed, dat is de manier waarop ik dat inderdaad mobiel zou doen, maar… waarom niet een ‘solliciteer met je Linkedin profiel’?

Conclusie

Op de Android werkt de app gewoon maar half, zeer slordig. Op de iPhone werkt hij wel, behalve dan de zoekinterface, want ook die geeft geen resultaten voor de functie marketeer.

Het sollicitatieproces is een ‘second best’ optie waarbij geen rekening is gehouden met ‘moderne’ techniek zoals solliciteren met je Linkedin profiel.

Verder is het mij volkomen onduidelijk waarom ik als kandidaat een aparte app zou willen downloaden, die me ook nog eens pushberichten wil sturen zonder dat ik kan instellen voor welke vacatures (of ik heb dat er in ieder geval niet in kunnen vinden). Maak dan liever je www.werkenbijrabobank.nl site een mobiele versie van, want die is er niet (of hij herkent mijn mobiele broswer in ieder geval niet).

Afgelopen week sprak ik iemand van Rabo online die me vertelde dat ze steeds meer IT projecten vroegtijdig lieten sneuvelen omdat ze niet meer voldeden aan de eisen of de veranderende tijdsgeest. Volgens mij had dit project daar ook voor in aanmerking moeten komen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


837 views | Reageer (3 reacties)
  • Arjen

    De ontwikkelaar van de app wil zichzelf ook niet prijs geven. Er staat dat het ontwikkeld is door de Rabobank Nederland.

  • Er staat ‘coding dutchmen’ bij, ik ging er vanuit dat dat de developers waren.

  • Dat denk ik ook. Zij ontwikkelden ook de Rabo sport apps. Duidelijk een andere tak van sport 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08