Wat horen we het vaak, we hebben nieuwe type medewerkers nodig. De nieuwe tijden van snelle verandering vragen om andere soorten mensen. Toch?

Jammer alleen dat recruiters nog steeds dezelfde oude technieken gebruiken om kandidaten te screenen, misschien in een nieuw jasje, maar ze zijn niet bezig met andere mensen eruit te pikken. Immers moet je vooral bij het bedrijf passen (huh? We wilde toch een cultuurverandering) en je werk doen (huh? Je zocht toch juist een innovator)?

Seth Godin schreef al eerder over b.v. het inhuren van freelancers als een goed recruitmentmiddel, maar nu heeft hij ook een aantal interessante interviewvragen die, mij tenminste, nooit gesteld zijn.

Vragen als:

 1. Hoe lang ga je door met een project waar je in gelooft totdat je opgeeft?
 2. Hoe moeilijk is het voor je om te accepteren dat je het misschien verkeerd gezien hebt en het anders aan te vliegen?
 3. Wat heb je geleerd van je fouten?
 4. Hoe lang doe je er gemiddeld over iets nieuws te proberen?
 5. Hoe moeilijk is het voor je om iemand anders de leiding te laten nemen?
 6. Hoeveel passie en betrokkenheid heb je?

En dan uiteraard bij elk van de antwoorden een concreet voorbeeld erbij.

Aanvullingen van mijn kant

bij vraag 2. Hoe vaak heb je de laatste jaren toe gegeven dat je iets verkeerd gezien hebt?

bij vraag 3. Ben je op basis van je fouten wel een fundamenteel anders ergens over gaan denken?

Een andere vraag die ik altijd zou stellen: wie zijn je grote inspiratiebronnen? of in het verlengde: welke boeken, blogs of video’s (TED talks b.v.) hebben je de laatste jaren aangezet tot andere denkbeelden? Voor mij is het bijhouden van je vakliteratuur erg belangrijk om vooruit te komen, nieuwe ideeën en denkbeelden op te doen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


993 views | Reageer (9 reacties)
 • Rob

  ‘Passie’ is het nieuwe ‘leuk’; een uitgehold begrip. Dus daar vraag ik niet naar. Maar verder goeie punten, Bas. Al zie ik in mijn praktijk (gemeente Den Haag) dat benodigde competenties gewoon worden uitgevraagd. En als dat bv. innovatie is, dan gaat het daar over. Een afgeragde classic: “Wanneer deed je dan voor het laatst iets voor het eerst?”
  Overigens: let op je spatiegebruik. Het is ‘sollicitatievragen’, ‘recruitmentmiddel’, ‘interviewvragen’ 😛

 • Rob

  Ow, en een vraag die al een paar keer bijzonder informatieve antwoorden heeft opgeleverd is naar een beschrijving van het afdelingsuitje wanneer het de beurt is van de sollicitant om dat te organiseren 🙂

 • Leon Algra

  Goede vragen. Vind alleen vragen naar hoeveel passie en betrokkenheid je hebt een vreemde. Zou eerder uitgaan van waaruit je passie en betrokkenheid blijkt.

 • Sorry, maar ik ben het geheel niet eens met je statement over passie. Ik begrijp dat dit begrip als ambtenaar erg vreemd is, aangezien ik nog nooit een ambtenaar heb ontmoet die echt passioneel over zijn of haar werk is aangezien die het nooit meer dan 6 maanden volhoud gezien de manier waarop overheden werken. Maar passie en ook leuk overigens zijn de kernbegrippen waar het om draait. Einstein zei al ooit: de belangrijkste ontdekkingen in de wereld zijn niet gedaan na de uitspraak van ‘eureka’, maar ‘that’s funny’.

 • De zin die daar onder staat geeft dat denk ik al aan: altijd vragen om bewijs. Er zijn heel veel mensen die niet zo betrokken zijn en daar ook trots op zijn. Ik krijg heel vaak te horen dat ik me niet zo druk moet maken over dingen, dat zegt mij genoeg over de betrokkenheid van die persoon. Dus inderdaad de betrokkenheid moet je wel bewijsbaar geven.

 • trouwens erg leuk, wie gisteren Oliver Stone’s W over George W Bush heeft gezien weet hoe mooi die derde vraag kan uitpakken…

 • Rob

  Dit is wat ik bedoel: http://www.beatrijs.com/taalarmoede/
  Passie heeft in zijn oorspronkelijke betekenis een pijnlijke, destructieve component. Misschien dat het daarmee juist wel aansluit bij je gratuite gemeenplaats over ambtenaren 🙂
  Passioneel zijn in de zin van ‘hartstochtelijk’, zoals jij waarschijnlijk bedoelt, is een overschat begrip als het om werk gaat en zorgt voor opgefokte verwachtingen. De meeste mensen zitten gewoon niet zo in elkaar. Hartstocht is vergankelijk of op zijn best periodiek terugkerend. Een relatie is ook niet voortdurend passioneel. De kunst is om langere tijd bij elkaar te blijven en je best te doen er samen iets van te maken. Met het nodige plezier, dat wel. Qua werk: gewoon goed zijn in je vak en er lol in hebben. Ik ken heel veel ambtenaren die aan dat profiel voldoen.

 • Passie en pasioneel gaan volgens mij hand in hand, en dus zit er altijd dan een pijnlijke, of potentieel pijnlijke, component in. Wij delen die mening dus niet dat het een overschat begrip is, ik denk dat het veel problemen zou oplossen als mensen wat passie voller zijn. 

  Ook hebben we duidelijk een andere beeld van wat werk zou moeten zijn. Jij hebt het over langere tijd bij elkaar zijn en je best doen er iets van te maken. Ik zou zeggen: pas je goed bij je type organisatie. Ik stel dat werk uit zou moeten gaan van zoveel mogelijk waarde creëren in een zo kort mogelijk tijdsbestek (wat niet per definitie kort hoeft te zijn). Gewoon goed is gelijk aan matig. Het tegenovergestelde van uitstekend is ook niet slecht, het is redelijk. Denk daar maar eens over na 🙂

 • Handige vragen! Heb net 20 mensen ‘geïnterviewd’ dus net te laat 😉
  Spatiegebruik wel een belangrijke hier inderdaad. Zeker in de titel, er staat nu eigenlijk dat je vraagt om een sollicitatie voor een nieuw type medewerker. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën