Vorige week schreef ik over de onzin of noodzaak van een referentie. De insteek was een referentiecheck ter controle van een leugen. Er kwamen veel reacties, vooral dat een intakegesprek niet als basis, het-niet-geloven-van-de-kandidaat moet hebben. Het vertrouwen moet de boventoon voeren. Vanzelfsprekend, lijkt mij. Blijft daarmee het nagaan van een referentie niet noodzakelijk? In het kader, geloven is goed, controleren mag?

Er zijn natuurlijk meer redenen om een referent te raadplegen. Zo kun je hiermee je netwerk uitbreiden. De vraag is of dit ethisch verantwoord is? Een andere reden om de referentiecheck toe te passen, is die van extra informatie. Een goede referent kan inzicht geven in kennis, vaardigheden of mogelijkheden van de kandidaat die hij/zij zelf niet kent, weet, of zelfs begrijpt. Dit wordt ook wel een blind spot genoemd. De referentie krijgt zo zelfs toegevoegde waarde.

Één van de reacties die ik kreeg, kwam van Ramona. Voor mij een aanleiding om deze blog te schrijven. Haar reactie was, waarom vragen kandidaten geen referentie van de hiringmanager of organisatie? Is dit not done? Waarom eigenlijk? Hoeveel kandidaten stellen vragen over de functie? Het bedrijf? De reden van het ontstaan van de vacature? De achtergrond van de leidinggevende/manager?

Solliciteren is two way traffic. Aan de ene kant is er een vacature in te vullen, aan de andere kant is er een toekomst met nieuwe collega’s. Deze, vaak onbekende, mensen waar je mee gaat werken, zie je in sommige gevallen vaker dan je vrienden. Zelfs meer dan je familie, kinderen en soms zelfs partner. Logisch dat je hier meer van wilt weten? Waarom geen referentie opvragen van de leidinggevende. En dan niet alleen bij huidige werknemers, ook bij ex-werknemers en misschien wel ex-werkgevers. Wie niets te verbergen heeft, zal er geen moeite mee hebben, toch?

In mijn jaren als recruiter heb ik nog geen kandidaat mee gemaakt die hierom vraagt. Ik ben erg benieuwd naar reacties van managers en van kandidaten die dit wel eens gedaan hebben. Discussieer je mee? Reageer hier of via twitter, #werkgeversreferentie

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


538 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën