De beste leugenaar liegt heel dicht bij de waarheid. Zo wordt de leugen sneller eigen gemaakt en is de kans op fouten het kleinst. Door dicht bij de waarheid te liegen ontstaat een nieuwe waarheid waarin deze leugen als zijnde waar is verwerkt. Vrijwel ieder mens liegt. Kleine leugens, grote leugens, leugens om bestwil, maar ook het niet vertellen of verzwijgen van de waarheid op momenten dat dit gewenst is. Dagelijkse kost voor een recruiter.

Hoe kun je dit tackelen? Goed anticiperen op gedrag van een kandidaat kan veel informatie opleveren. Een traditionele truc is naar de ogen kijken. Waar kijkt iemand naar toe bij het geven van een antwoord? Links, rechts, boven of onder? Kijkt iemand naar linksboven dan is de kans op een leugen groot. Hetzelfde geldt voor linksonder, maar dan is er een soort van interne strijd/gesprek. Gaan de ogen naar rechtsboven? Men graaft in het geheugen en zoekt dus de waarheid. Bij rechtsonder wordt het gevoel gezocht bij deze herinnering.  Allemaal leuk om te weten en bij een rechtshandige zal dit vaak kloppen. Voor een linkshandige gelden echter andere richtlijnen.

Andere tools die gebruikt worden om leugenaars te ontmaskeren: de vinger langs of aan de neus. Het beroemde pinokkio-effect. De meeste mensen denken onbewust nog steeds dat hun neus groeit als ze een leugen vertellen! Nog een: onnodige herhalingen. “Ja, ja, zeker heb ik dat diploma behaald. Zeker weten, Ik heb het kopij niet bij me vanwege de verhuizing, maar je krijgt z.s.m. een kopij. Echt, ik doe het meteen als ik thuis ben. Stom dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. Stom, stom.”

Leuk en leerzaam, maar allemaal riskant. Jouw conclusie kan, door het vooroordeel dat we altijd hebben als we iemand voor de eerste keer zien, zeer gekleurd zijn. Neem jezelf het hebben van vooroordelen niet kwalijk. Weinigen hebben ze niet. Zorg ervoor dat je een sollicitant ruimte geeft deze te ontkrachten. Pin jezelf daarom niet vast aan  trucs zoals hierboven. Baseer je mening over een kandidaat meer op de feitelijke situatie. Check dus het diploma. Vraag een kopij. Maar vooral, vraag die referentie. Altijd. Echt altijd! Hou het niet bij 1, maar, als het kan, minimaal 2 of 3. Zeker bij de laatste werkgever. Wil de kandidaat niet meewerken omdat er veel trammelant was bij het vertrek? De kans is groot dat hier juist de beste referentie van komt. Over het algemeen is de referent uitstekend in staat om een objectief oordeel te geven. Mocht dit niet zo zijn, dan prik je hier ook zo doorheen en kun je met enkele gerichte vragen essentiële informatie krijgen. Bittere noodzaak dus, de referentie. Zorg wel dat de kandidaat de referent eerst zelf belt, anders komt jouw geloofwaardigheid in het geding.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


881 views | Reageer (4 reacties)
 • Fransvanoostrum

  Referentie is alleen van belang bij twijfel.
  Dus als een werkgever naar referenties vraagt, betekent dit voor mij dat hij óf zijn sollicitatiegesprek niet goed heeft gedaan, en daarin niet duidelijk naar voren is gekomen wat de capaciteiten van de sollicitant zijn óf dat de werkgever zijn contacten wil uitbreiden. 

 • Ramona

  Jammer dat je belichting zo eenzijdig is. Het komt namelijk meer dan eens voor dat personeel vertrekt vanwege wangedrag van een werkgever en wie vraag je dan een referentie? Van een goeie collega soms? Doe eens navraag bij verscheidene Arbodiensten, zij zullen dit onderschrijven; personeel dat vanwege de stress niet meer weet wat ze moeten doen: de baan houden vanwege de noodzaak van continuïteit van inkomen of toch de onzekerheid van een nieuwe baan. Mijn advies zou zijn: laat je eigen gevoel spreken. Iemand gaat niet voor niets weg bij een bedrijf, maar dat kan voor een zeer groot deel ook te wijten zijn aan gedrag van de leidinggevende!

 • Ramona

  Deze link wil ik daar nog even aan toevoegen. Lees vooral de zin waar staat dat pestgedrag vaak door een leidinggevende wordt veroorzaakt.
  http://www.gezondheidsplein.nl/discussiepunt/138/Pesten-op-het-werk.html

 • Wim

  @Ramona uitstekende opmerkingen en mag ik hier een blog over schrijven. Zeer interessante namelijk.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën