Laat ik beginnen met een gewetensvraag. Zowel voor sollicitanten als voor recruiters. Hoe vaak heb je het gevoel dat je gesprekpartner het sollicitatieproces als een wedstrijd ziet?

Sollicitanten willen de baan winnen en recruiters willen iedereen afwijzen. Tenminste, op één na!

Als recruiter merk je dat een sollicitant sociaal wenselijk gedrag vertoont. Er komen gewenste antwoorden op geijkte vragen en wat betreft de STAR methode, deze is ruimschoots voorbereid en ingestudeerd. Het cv wordt meer dan eens naar de vacature toegeschreven. Door een goede voorstudie te doen, weet de sollicitant waarom een functie vacant is. Waar het bedrijf met de nieuwe medewerker naar toe wil en wie hem/haar daar naar toe moet brengen. Mede door Social Media zijn functies bekend en wisselingen openbaar. Misschien moeten we solliciteren vervangen voor auditie doen, want soms lijkt het meer op een toneelstuk.

De recruiter kan er echter ook wat van. Net als bij elke jurysport is de mening belangrijker dan de objectieve waarneming. De laatste kandidaat heeft vaak het voordeel. Deze zit vers in het geheugen en kan goed vergeleken worden met voorgaande kandidaten. Al hoewel er altijd het risico ligt dat de juiste kandidaat al gevonden is. Deze voldoet aan alle eisen en er is geen  interesse meer in het andere potentieel. Klus geklaard, spullen inpakken en klaar.

Gelukkig is er net als bij iedere wedstrijd een verschil in niveau. Bij de amateurs zullen de meeste clichés kloppen. Op eredivisieniveau wordt een stuk serieuzer gespeeld. Kandidaten kiezen daar bewust voor een bedrijf. Ze bereiden zich voor met vragen die zij willen stellen en zien een gesprek als tweerichtingsverkeer. Recruiters op dit niveau weten goed wie ze waarom zoeken en hoe hierop gescreend moet worden. Ze snappen de vaardigheden en taken die vereist zijn en zullen deze professioneel waarnemen en communiceren. Tevens zijn ze ook uitstekend in staat hun persoonlijke voorkeur aan de kant te zetten om zo ruimte te maken voor wat goed is voor het bedrijf en de hiringmanager.

Uiteindelijk is het niveau eigenlijk helemaal niet van belang. Wat telt is het resultaat. Amateurs zijn niet minder gepassioneerd dan professionals. Het verschil zit hem in een goed verliezer zijn, wat nog altijd beter is dan een slechte winnaar.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


273 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën