Al jaren zie ik cv’s voorbijkomen. Al even lang stoor ik me aan de gebrekkige opmaak, lay-out, fouten maar vooral leugens of gesjoemel. Met of zonder foto. Met of zonder geboortedatum. Wel vermelden dat je getrouwd bent, maar niet gescheiden. Jarentallen afronden zodat het dienstverband van 7 maanden ineens 2 jaar lijkt. Studies beëindigd in plaats van afgerond met een diploma.

Stop gewoon met het cv! Het heeft geen enkel ander doel dan een opsomming van behaalde successen en prestaties. En dat niet eens, want in de meeste gevallen is het enkel een chronologische opsomming van activiteiten. Prima om te maken, leuk als leidraad, maar zinloos om iemand te leren kennen in dat uurtje dat je hebt.

Hoe dan? Of beter. Wat dan? De Lifeline. Het is even eenvoudig als doeltreffend. Trek op een vel papier in het midden een horizontale lijn. Dit is de levenslijn. Verdeel de lijn zo dat hij bij 0 begint en eindigt bij de huidige leeftijd. Trek aan de linkerkant een verticale lijn waar je aan de bovenkant een plus zet en aan de onderkant een min. Hieronder een voorbeeld.

 

Vervolgens vraag je de kandidaat, punten te zetten waar memorabele, belangrijke, ernstige, verdrietige momenten hebben plaatsgevonden. Belangrijk is om echt bij het jaar 0 te beginnen.  Vervolgens trekt de kandidaat hier een lijn doorheen. Bijvoorbeeld zo.

 

Het enige wat je nu hoeft te doen is bij het jaar 0 beginnen en te luisteren. Een garantie voor een open, eerlijk en verhelderend gesprek.  Het cv kun je als naslagwerk gebruiken. Het interview krijgt een hele andere dimensie dan een regulier gesprek, waarbij je zult zien dat mensen zich openstellen. Realiseer je dat de lifeline een hulpmiddel is en dat een succesvol interview nog altijd voor het grootste gedeelte afhankelijk is van hoe open je zelf bent.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


5.465 views | Reageer (22 reacties)
 • Pierre Emanuel

  Wim, heel goed om eens een andere benadering te kiezen. Cv’s zijn vaak helaas het enige houvast voor “interviewers”, en leveren maar al te vaak niet de juiste informatie op. Hoewel wij geen W&S doen, doen we wel veel second opions. Het CV ligt nooit op tafel….

  Groet,

  Pierre

  http://www.osic.nl

 • Wim, een interessante benaderingswijze. Alleen al het denken over een nieuwe benaderingswijze is interessant. Ik zie het momenteel wel meer als een toevoeging op het CV.

 • Michiel

  Mmh, ben niet zo enthousiast. De Lifeline zegt mij niks. Zeker als gesteld wordt dat het vervangend is voor een CV. Appels met peren. Een open gesprek met als leidraad het CV voldoet prima in combinatie met een social media check en eventuele andere instrumenten (testen). CV’s worden inderdaad vaak slecht opgesteld, maar dat zegt ook veel over de kandidaat.

 • DJ

  Ik denk niet dat dit instrument volledig gaat werken: er wordt veel vertrouwen gevraagd, terwijl dat vertrouwen ernstig beschaamd kan worden als er zakelijk naar de gegeven informatie wordt gekeken. Voorbeeld: iemand is ooit ernstig ziek geweest maar nu weer gezond. Heftige en vormende ervaring. Maar volgens mij niet bevoorderlijk voor de kans op een baan. Zolang er de veiligheid van een recruiter (die beseft waar hij of zij mee bezig is) tussen de kandidaat en de potentiele werkgever zit, kan dit goed gaan en een extra dimensie zijn om de persoon als mens te leren kennen. Maar als het bedrijf waar ik solliciteer dit doet zal ik nog niet volledig open zijn.

 • Wim

  Thanks, ik zou het cv ook zeker niet wegdoen. Succes en laat je weten hoe het gegaan is?

 • Wim

  Michiel, bij een check controleer je iemand. Ik hoor het liever. Maar heb je het al eens geprobeerd?

 • Wim

  DJ, als reactie op jouw voorbeeld, ernstig ziek – beter. Waarom zou dit de kansen niet vergroten? Wil jij dat niet weten van iemand die je waarschijnlijk vaker ziet dan familie, gezin en vrienden?

 • Margo Vossen

  Hallo Wim,

  Leuke tool voor mezelf in een gesprek. Maar hoe kom ik in gesprek? Hoe prikkel ik de interviewer mij uit te nodigen. Wellicht is jouw kreet “vergeet het cv” iets te voorbarig?

  groet,

  Margo Vossen

 • Tjibbe Vanderzeeuw

  Wim,

  Ik pleit er jaren voor om als recruiter niet te interviewen maar juist een gesprek te hebben met de kandidaat (voor diegene die daar ook onderscheid in maken). Lifeline is handige bruikbare methodiek om in die context het gesprek aan te gaan. Enige waar je nog eens goed over moet nadenken is dat je ook met de lifeline methodologie alleen achteruit kijkt terwijl in het gesprek vooruitblikken ook heel waardevol kan zijn voor je kandidaat qua carriere verwachtingen & ambities, voor de potentiele werkgever van de kandidaat op vlak van een zinvolle match en voor jou als professional om meerwaarde in het matchingproces te creeren.

 • DJ

  Wim, de helft van de werkgevers zijn niet in staat om in te zien dat iemand die door negatieve ervaringen een extra impuls aan persoonlijke ontwikkeling heeft, een meerwaarde is voor de onderneming. Alles wat negatief geduid kan worden, zoals ziekte, burn-out etc. maakt een werkgever huiverig om zo iemand aan te nemen. Ze denken terecht of onterecht dat de kans op een soortgelijke ziekte groter is dan bij andere kandidaten. Ofwel, ik zal niet uitleggen wat er is gebeurd.

 • Wim

  Ik kan niet ingaan op persoonlijke situaties, maar mijn ervaring is zeker niet zo. En dan bedoel ik in mijn eigen bedrijf, maar ook bij relaties/klanten. Het probleem zit hem net in de ervaring/omstandigheden, maar in het wel of niet hierover mogen praten denk ik.

 • Wim

  Tjibbe, hele goede opmerking. Nu leert mijn ervaring wel dat het bespreken van jouw achtergrond & historie heel veel leert en laat zien waar je naar toe wil.

 • Eric Huizinga

  Dat de CV aan vervanging toe, is onderschrijf ik.  Maar hoe?.  Een lifeline heb ik ooit opgesteld maar er
  komen up’s en down’s in voor die niet relevant zijn voor de uitoefening van een
  functie. Mijn ervaring met de CV is dat je er niet alles in kwijt kan. Triviale
  onderwerpen worden niet opgenomen maar blijken  –  uit
  vragen van potentiële werkgevers – wel degelijk van belang te zijn. Ik heb dus
  verschillende versies van mijn CV. Hierbij ga ik dus wat dieper in op mijn
  ervaring in relatie met de geboden functie.

  Daarnaast is de CV (een vastgeroest document) het enige
  waarom wordt gevraagd. Uit ervaring kan ik zeggen dat, mocht je van de
  traditionele  lay-out afwijken, 9 van de
  10 keer de vraag krijgt om de CV om te zetten in een door de bemiddelaar
  aangeboden format.  

  De life-line heb ik ooit voor mezelf – in samenwerking met
  een psycholoog – opgesteld om mezelf te leren kennen. Weten waar mijn sterke en
  zwakke punten liggen, wat  enthousiasmeert
  mij en wat niet,  etc.  Met deze inzichten (zelfkennis) wordt een
  sollicitatiegesprek  wel een stuk
  gemakkelijker en je presentatie zelfverzekerder.

  Dus een combinatie van Life-line en CV kan prima.

 • Michiel

  Een CV werkt in combinatie met heel veel tools. Waarom een CV aan vervanging toe is/ zou zijn, begrijp ik niet. Een goed opgesteld CV is een prima middel om een gesprek aan te gaan, waarom dan vervangen?

 • Wim

  @Eric thanks. Natuurlijk gebruik ik ook het cv naast de Lifeline, niet verder vertellen hé!! -;)

 • Horsmeier

  Beste Wim, Ik geef momenteel een workshop solliciteren, jouw benaderingswijze werkt verniewend; we gaan ermee aan de slag in de groep

 • Wim

  Cool en succes. Je mag me altijd uitnodigen om een toelichting te geven.

 • Hanne

  Ik denk dat veel mensen niet geneigd gaan zijn om hun dieptepunten hier eerlijk op in te vullen. Ook niet echt iets dat je steeds in een sollicitatiegesprek naar voor wil laten komen. Daarenboven, als je dit wel eerlijk invult, gaat de interviewer wel de neiging hebben om in te zoomen op de negatieve punten, eerder dan op de positieve.

 • Ingrid Bredius

  Wim, Ik vind het een goed idee. Een CV is een aanknopingspunt om iemand uit te nodigen. In het “interview” kijk ik liever naar de mens achter het cv. Dat steek ik open in door te vragen wie ben jij (uiteraard wel de naam)? Een derde wil hun cv gaan vertellen maar de rest pakt dit goed op en vertelt uit zichzelf al vaak de Lifeline. Evt gaten en leugens in het cv hoor ik vanzelf uit het verhaal waar ik uiteraard ook tussendoor op doorvraag. Tot nu toe had ik er nog niet aan gedacht om dit ook op papier te tekenen. Goede tip Wim!

 • Pingback: De Take Home Value | RecTec()

 • Rob Verleg

  Wim, wat een goede insteek. Hier zouden alle HR managers wat van kunnen leren. Vernieuwd, kijkend naar wat iemand kan en wil ipv wat men heeft gedaan. Mensenwerk dus! Mooi hulpmiddel dus

 • Wim,
  Ik vind hem geweldig! Dé manier om eens over dé persoon te praten ipv hét cv. Een mooi begin van een relatie tussen werkgever en werknemer.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën