We leven in een maatschappij waarin dagelijks gesproken wordt over een zesjescultuur. Wat scoor jij? Of wat wil je scoren? Of nog beter, wat heb je er voor over om dat te scoren? Een eenvoudige manier om beter te presteren is afstand nemen. Zo ben ik er van overtuigd dat je meer tijd hebt dan je denkt. Het uitstellen van beslissingen kan heel voordelig werken, zeker omdat je daarmee impulsaankopen uitsluit. Ook nemen we in de haast vaak een verkeerde beslissing, of in ieder geval een die duurder uitvalt.

Terug naar het afstand nemen. De praktijkvoorbeelden zijn legio. Zo is het maar weinig sporters gegund dat ze meer inzicht in hun eigen spel hebben dan de coach. Vanwege de afstand. Zo is het ook op de werkvloer. Een goede manager, maar ook een slechte, heeft vaak beter zicht op wat je goed doet en beter kunt doen. Een slechte gaat hier vervolgens verkeerd mee om. De goeie geeft je handvatten om te groeien. Wat kun je hier nu zelf eenvoudig aan doen. Simpel, besteed een X% van je tijd áán je functie, áán je functioneren en áán je bedrijf. Over het algemeen is op een fulltime baan 1 dag per week ruimschoots voldoende om vooruitgang te boeken. Wat houdt dit “aan” i.p.v. “in” werken dan praktisch gezien in?

Enkele tips. Bestudeer het functieprofiel waarop je bent aangenomen. Zijn dit nog jouw dagelijkse taken? Kan dit efficiënter? Hoe kijkt jouw leidinggevende hier nu tegen aan? Vergelijk jouw functie eens met collega’s. Wat doet jouw concurrent bij een ander bedrijf eigenlijk? En waarom?

Kijk ook eens kritisch naar je eigen functioneren. Wat goed gaat en wat kan beter? Hoe kun je dit verbeteren en vinden collega’s en vrienden dit ook? Als laatste is het eenvoudig scoren door aan je bedrijf te werken. Neem eens afstand en bekijk eens wat jij doet in verhouding tot het hele bedrijf. Klopt dit? Waar kan het beter, slimmer, efficiënter? Begin eens voor je zelf (zonder te overleggen) en vraag na een tijdje aan collega’s of zij iets gemerkt hebben? Begin met kleine stappen. Een sprinter maakt eerst heel veel kleine passen voordat hij eenmaal met reuzensprongen over de finish snelt.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


221 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën