Gamification voor selectie

Door Bas van de Haterd op 24-08-2011 07:21.

Zoals beloofd in het eerste artikel over Gamification zou ik een aantal concrete voorbeelden geven hoe je dit in recruitment kan toepassen, zoals bijvoorbeeld bii referral hiring en bij talent pools.

Een volgende stap, eigenlijk gelieerd aan de talent pools, is de selectie van kwaliteit in je talentpool. Game technologie kan namelijk ook een uitstekend, natuurlijk, selectiemiddel zijn.

Hierbij kijk ik niet alleen naar game techniek, maar ook naar gaming op zich. Daar wilde ik eigenlijk van weg blijven, aangezien dan bij Gamification meteen weer aan gaming gedacht blijft worden, maar het past in dit geval iets te goed om het te negeren.

De beste leiders

In games worden doorgaans de beste leiders automatisch geselecteerd. Jaren geleden is er al onderzoek gedaan naar de management capaciteiten van ‘Guild Leaders’ in World of Warcraft. WoW was de nieuwe Young Executive Golfclub schreef ik toen. Het blijkt namelijk dat de leiders in WoW ook echt top management talent zijn.

De reden hiervoor is logisch. De leiders willen ook echt leider zijn en worden gekozen bij de gratie van het team. Een leider verdient niet meer dan een volger, elke taak is belangrijk. Dat weten de beste teams, dus is er veel respect voor elkaars werk. Interessante gedacht als je dit loslaat op het bedrijfsleven, waarom verdient een manager meer? Dat is exact de reden ook dat veel mensen die geen managementcapaciteiten hebben of het leiden helemaal niet leuk vinden toch manager willen worden (en worden).

De rol die men zich in teams toebedeeld is vaak een rol die ze heel natuurlijk ligt. Daarmee is gaming een uitstekende test methode om iemands ware passie naar boven te halen.

Kwaliteitstesten

Een andere vorm van testen en selectie is iemands kwaliteit te testen in talentpools. Threadless is een T-Shirt design site, waar mensen stemmen op de ontwerpen van de designs van anderen. De beste worden opgenomen, zo weet je wie (volgens de potentiële doelgroep) de beste designer is.

Passen we dit toe op talentpools en je kan interessante testen uitvoeren binnen zo’n community. Seth Godin deed dit toen hij stagiaires zocht voor Triiibes. Hij begon een community en deed niets. Er waren, volgens zijn zeggen, twee type mensen. Degene die het initiatief namen en dingen gingen doen en degene die zaten te wachten op een opdracht van hogere hand. Gok eens wie hij de stages heeft gegeven?

Daar kan je dus nog een stap verder in gaan. Laat mensen elkaar ook raten en ranken. Laat individuen en teams niet enkel beoordelen door je eigen bril, maar juist ook door de rest van de talent community. Ranken en beoordelen is ook ‘game techniek’ mensen streven naar hoog staan op ‘leaderboards’. Zeker als je daar (zoals omschreven bij de talent communities) extra voordelen aan koppelt.

Testen en selecteren

Gamification is dus ook goed toe te passen bij het testen van mensen (zeker met community testing) en het selecteren van mensen. Daarbij kan je denken aan pure games (serious gaming is erg geschikt voor testen), maar ook game technieken zoals ‘360 graden beoordeling’ door de rest van het team.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


398 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08