Twitter voor recruitment

Door Bas van de Haterd op 17-08-2011 08:11.

Regelmatig krijg ik de vraag: is dat nu nuttig? Twitteren voor recruitment? Zoals ik zelf al eerder schreef is het voor mij erg nuttig. Met één tweet heb ik mijn enquêteurs (of vooral enquêtrices in dit geval) voor Digitaal-Werven geworden.

Of het voor iedereen zinvol is, is natuurlijk de vraag. Wat we wel kunnen bekijken zijn de algemene cijfers. Want hoeveel Twitteraars hebben we eigenlijk in Nederland? Het antwoord is: ongeveer 1 miljoen (maar met een heleboel nuances).

Die één miljoen komt voort uit een onderzoek van OBI4wan waar Marketingfacts over bericht. Men heeft hierbij gekeken naar de tweets in het Nederlands en van hoeveel accounts deze kwamen. Hierbij is dus niet gekeken naar Nederlanders die in andere talen tweeten, er is niet ontdubbeld voor meerdere accounts, er kunnen buitenlandse twitteraars tussen zitten die in het Nederlands Twitteren en er zullen ongetwijfeld een serie SPAM bots in zitten.

Ruim 18.000 accounts heeft geen volgers en bijna net zoveel volgt ook niemand. Hoewel ze niet verwijderd zijn, lijken ze niet heel actief zeg maar. Aan de andere kant kan je ook stellen: iemand die geen volgers heeft, maar wel mensen volgt kan ook een interessante kandidaat zijn, als je hem of haar weet te bereiken.

Ongeveer 80% van de accounts stuurt tussen de 1 en 10 berichten per week. Ongeveer 175.000 mensen zitten tussen de 10 en de 100 updates per week.

Regio

Interessant voor werving is natuurlijk ook: waar komen ze vandaan. De arbeidsmarkt is immers nog steeds best wel lokaal in ons land. De top provincies zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Hierbij is gekeken naar het totale aantal en dit is niet gerelateerd aan het aantal inwoners van een provincie. Hoewel Groningen ‘pas’ de zevende provincie is in absolute aantallen zou het wel eens vanwege de mindere populatiedichtheid hoog kunnen scoren in relatieve twitteraars.

Twitter voor recruitment?

Wat kan je hier nu mee? Nou, met 1.000.000 accounts is het echt een serieus medium geworden. Ik blijf er echter bij dat je vooral moet Twitteren omdat je het leuk vind. Twitteren puur voor recruitment levert niet zoveel op, want als men actief op zoek is kiest men wel voor andere kanalen en als je puur twittert vanwege recruitment zal je de passieve kandidaat nooit vinden.

Recent kreeg ik op een event de vraag waarom ik iemand niet volgde. Het antwoord was simpel, ik vond haar tweets niet boeiend. Ze vertelde me dat ze juist niet wilde twitteren puur vanwege recruitment, maar het ging haar natuurlijk wel om de vacatures extra onder de aandacht te brengen. Ze probeerde ongeveer een 10 op 1 ratio aan te houden van ‘normale tweets’ met vacatures. Voor mij was dat precies wat ik al ‘voelde’ voordat ik deze persoon face-to-face leerde kennen. De tweets waren niet authentiek, het was niet iets dat ze leuk vond, het was een medium, iets dat ‘erbij hoorde’. Dan kan je het zo goed, maar ik vraag me af in hoeverre je daar echt veel succes mee zal behalen.

Ik geloof in de kracht van Twitter, maar alleen voor de mensen die er met mij in geloven. Dat wil niet zeggen dat je per sé veel moet tweeten om succesvol te zijn, maar je moet het wel doen omdat je het leuk vind.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


474 views | Reageer (4 reacties)
 • Nyksnau

  Weet niet goed wat te denken…

  Langs ene kant, is puur ontspanning, en ook wil ik niet een ‘baas’ van me m’n privé kent.. Waarom is dat nodig?

  Langs andere kant zou ik zeeeer blij zijn moest ik er job mee vindne..

  Nja, weet t dus nog neit goed, vrouwen zeker?! 😉

 • Tja, daar verschillen we dan van mening over. Ik zou niet willen werken voor een baas die mij niet privé kent. Als ik intensief met mensen samen werk op ik graag willen weten dat we een vergelijkbare visie delen. Samenwerken op basis van mentaliteit word je veel gelukkiger van denk ik. 

 • Nyksnau

   Kweet niet, had ooit ook dat gedacht. Maar ben dan op harde manier teweten gekomen je bazen, collega’s uiteindelijk ook geen ene moer om je geven…
  Sindsdien houd ik t allemaal wat afstandiger.
  Maar zoveel jobs heb ik ook nog niet gehad, dus kan er gerust ook mis in zijn! Hangt mss ook af van het soort job zeker.
  En je spreekt over samenwerken, dan heb je t over collega? Of toch Baas?
  Gelukkig wordt je als je daar zelf voor kiest en dat echt wilt. Oke je job kan idd wel aangenaam of onaangenaam zijn.. Maar geef toe, waar vind je vandaag nog iemand waar de mentaliteit van beide gelijk ligt, het echt klikt, en vlot werkt??
  Is dat geen onrealischtische droom?
  Of ben ik weer te pessimistisch?

 • sommige bazen misschien niet. Jij kiest dan exact voor de weg die ik dus de andere kant op bewandel. Meer afstand, zodat ze nog minder om je geven. Ik kies op voorhand om mensen met wie ik een band heb. En dus altijd incluis en in openheid. Met het gevolg dat ik opstap niet als het werk misschien verkeerd is, maar als de band niet meer goed is. 

  Samenwerken doe je met iedereen, collega’s, bazen, iedereen. Tenminste, ik wel. 

  En ja, ik denk dat je te pessimistisch bent. Ik ben erg gelukkig met het werk wat ik doe, ook omdat ik alleen werk doe waarmee ik gelukkig ben. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08