Werving van soldaten

Door Bas van de Haterd op 08-08-2011 07:51.

Goed, het is voorlopig even niet nodig aangezien ze bij defensie enkel mensen eruit werken en niemand meer aannemen, tenminste, officieel dan. Het werven van soldaten is dus niet direct relevant. Het totaal disfunctionele systeem van werving bij het leger hebben we al eerder blootgelegd, het lukte immers 150 recruiters al die jaren niet om 600 mensen te werven, ondanks het grootste budget aan arbeidsmarktcommunicatie kosten van Nederland.

Toch is het misschien interessant om eens wat breder te kijken naar het algemene beeld van leger, maar bijvoorbeeld ook de hulpdiensten zoals politie, brandweer en misschien zelfs wel de zorg. Hoe zit het met het respect in de maatschappij voor deze beroepen en zou er, mede vanuit wervingsproblematiek, niet iets gedaan moeten worden daaraan. Een interessant voorbeeld hiervan vond ik recentelijk in Rusland.

In het ‘winterpaleis’ (wij kennen het als het Hermitage) hing bij de entree een bord met de entree prijzen. Daarop stond o.a. (ook in het Engels) dat veteranen uit het Russische leger gratis naar binnen mochten. Hetzelfde gold voor oorlogshelden, iets wat niet per definitie hetzelfde is heb ik geleerd in het ‘belegeringsmuseum van Leningrad’. Ook burgers kunnen er oorlogsheld worden, als verzetsstrijden of ‘partizan’ en die vallen dezelfde eer en dezezelfde rechten ten deel. Ook had men speciale dagen dat het Hermitage alleen dingen deed voor de veteranen. Speciale rondleidingen, exposities, etc.

Hoewel het niet altijd in het Engels vertaald was had ik sterk het gevoel dat dit in meerdere musea en culturele instellingen gold in Rusland. Ook zag je op verschillende plekken speciale mogelijkheden voor veteranen.

Nederland

In Nederland ben ik zoiets nog nooit tegen gekomen. Wij berechten liever onze militairen (niet dat die buiten de wet staan natuurlijk, daar zeker niet van) en we zetten ze zeker niet op een voetstuk. Hetzelfde geldt in mijn beleving voor b.v. politie-agenten, brandweermannen of andere hulpverleners. Mensen die zich in dienst stellen van de veiligheid en de maatschappij zouden best wat meer respect verdienen in mijn optiek.

Dat we in Nederland dat respect niet in salaris uitdrukken is al jaren bekend en ik denk op zich ook geen probleem. Dat het respect van de maatschappij niet zomaar te veranderen is weet ik ook. Echter kan je ook beginnen om als overheid, met dergelijke kleine stappen, het respect te tonen. Waarom zouden we niet elke veteraan die ooit actief is geweest in de oorlog gratis toegang kunnen geven tot alle rijksmusea? En waarom zouden we dat niet ook kunnen doen voor elke politie agent met 20 dienstjaren die niet oneervol is ontslagen? Het zijn kleine dingen die praktisch niets kosten, maar ook het respect van de maatschappij sterk verhoogt. Want elke keer dat iemand langs zo’n bord loopt waarop staat: veteranen gratis toegang is dat, onbewust, een signaal van respect vanuit de overheid naar de maatschappij.

Ik denk dat dergelijke kleine details, die natuurlijk een lange tijd nodig hebben om effect te sorteren, uiteindelijk veel effectiever zijn dan miljoenen in TV spotjes pompen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


543 views | Reageer (3 reacties)