Een groep Britse Headhunters heeft besloten dat het toch echt beter is meer vrouwen in de top te nemen. In Engeland is, net als in Nederland trouwens, het aantal vrouwen in topfuncties bijzonder laag. Toch is er erg veel bewijs voor dat bedrijven met een divers management beter renderen.

Het lukt maar niet, de vraag is steeds maar weer of er een quote moet komen, de headhunters gaan hier nu een stukje zelfregulering in doen. Natuurlijk bepaald de klant uiteindelijk, zo commercieel zijn ze wel. Maar elke longlist heeft voortaan minimaal 30% vrouwen erop. Ik moet zeggen, ik vind het een sympathiek statement dat in Nederland best navolging mag krijgen. Benieuwd of Egon Zendher, De Vroedt & Thierry en Amrop Hever dit hier ook gaan oppakken. Aangezien De Vroedt & Thierry’s managing partner één van de auteurs is van het boek ‘diversiteit als uitdaging’ lijkt me daar een schone taak voor hem te liggen deze handschoen op te pakken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


160 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën