Tegenstrijdige berichten vanuit de arbeidsmarkt (internationaal gezien) voor ingenieurs. Tenminste, zo lijkt het. Het zijn onzekere tijden voor Philips personeel, nu de cijfers zwaar tegen vielen en de eerste reactie dus is: kosten besparen. 500 miljoen maar liefst, daar moeten dan klappen onder het personeel bij vallen, aldus het FNV.

Een tweede bericht is dat Cisco wereldwijd 6500 banen schrapt, waarvan ze ongeveer 2100 mensen met vervroegd pensioen sturen. Het zet je te denken over het verhogen van de AOW leeftijd, maar dat terzijde. Het bedrijf wil 1 miljard dollar besparen.

Tegelijkertijd geeft Duitsland aan dat men personeel gaat zoeken in de ‘crisislanden’, zoals Spanje, Portugal en Griekenland. Terwijl er in Duitsland een tekort is aan goed geschoold technisch personeel, is er in die landen een groot overschot. Men wil iets aan promotie doen en vooral de mogelijkheden beter maken om mensen aan te trekken. Dat gaat dan met name om de socio-maatschappelijke integratie van deze mensen.

Het klinkt allemaal tegenstrijdig, grote technologiebedrijven zitten in de problemen, en dit lezen we overal, mensen ontslaan, terwijl er aan de andere kant een groot tekort is aan juist die krachten. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet helemaal.

Deels gaan deze ontslagen namelijk niet over de kern van het bedrijf, de technologie mensen, maar over de staf. De administratie, de marketeers, de HR mensen. Ook daar zijn echter grote tekorten op andere plekken, maar die zitten meestal bij kleine bedrijven. Het probleem is dat dat geen één op één match is.

Daarnaast heeft Duitsland een tekort aan techneuten, maar niet enkel aan techneuten bij de grote bedrijven. Het gaat in veel gevallen ook om techneuten bij kleinere organisaties. Dat is ook een opvallende zaak in Nederland. Daar waar veel kleinere organisaties met een wervingsprobleem zitten, moeten grote organisaties mensen laten gaan.

Het geeft denk ik goed de veranderende verhoudingen op de arbeidsmarkt weer. Jaren lang is er een status quo geweest. Het grootbedrijf (ongeveer 10% van alle bedrijven) had ongeveer 50% van alle werknemers in dienst. Die verhoudingen verschuiven nu. Het grootbedrijf neemt aan belang af en heeft het moeilijk. Ik kan hier verklaren waarom dat zo is, maar dat heeft weinig met recruitment te maken. Het midden en klein bedrijf, traditioneel altijd lastiger om te werven aangezien je niet de mega budgetten hebt en niet de naam/reputatie als bedrijf zelf, doet het juist uitstekend. De verhoudingen, zo heb ik 10 jaar geleden al voorspelt, zullen veranderen. Straks werkt ongeveer 1/3 bij het grootbedrijf en 2/3 bij het MKB van onze beroepsbevolking. Dus de tegenstrijdigheid dat het grootbedrijf mensen moet ontslaan terwijl er een tekort op de arbeidsmarkt is, is geen tegenstrijdigheid, maar een symptoom van een veranderende arbeidsmarkt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


410 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën