In navolging van de andere twee postings (Tangram en Carerix) van eerder deze week nu mijn laatste verslag, dit keer van OTYS. Ook hiervoor geldt weer dat mijn ervaringen op basis van een presentatie van ongeveer twee uur zijn. Ik ben en kan op basis daarvan niet volledig zijn en het kan zijn dat ik zaken noem die anders uitgelegd moeten worden dan dat ik ze hier presenteer.

Eerste indruk

OTYS is compleet, zeer compleet! OTYS is meer dan een ATS. Het is ook een CMS, een volledige communicatietool en e-mail systeem. In het oog springt dat het systeem volledig geïntegreerd is met je website. Die is hiermee minstens zo belangrijk als je CRM of kandidaten database. Dit heeft als gevolg dat OTYS zeer veel functionaliteiten heeft. Door deze geweldige hoeveelheid functionaliteit is het overzicht er niet meteen en is de presentatie niet altijd even makkelijk te volgen.

Belangrijkste functionaliteiten

Database met kandidaten, volledig CRM, matchingsmogelijkheden en alle logische en noodzakelijke koppelingen tussen deze databases.

Daarnaast een compleet CMS en website functionaliteit in één pakket. OTYS is een zeer uitgebreid pakket, waarbij je altijd veel meer functionaliteiten krijgt dan dat je, voor mijn gevoel, nodig hebt.

Opvallende positieve zaken

OTYS doet veel aan het ondersteunen van haar gebruikers en is er echt op gericht haar gebruikers op allerlei manieren het leven gemakkelijker te maken, daarin zijn ze voor mij gevoel echt anders dan andere aanbieders. Het youtube kanaal van OTYS is hier een mooi voorbeeld van (het heeft niet zoveel met het pakket te maken maar zegt wel veel over een leverancier).

Daarnaast is de snelle implementatietijd opvallend. Dat blijft natuurlijk altijd afwachten, maar het geeft veel vertrouwen. Mede door de keuzes van OTYS om de oplossing echt als product aan te bieden, geloof ik in het pakket op het gebied van onderhoud en release van nieuwe functionaliteiten. Maatwerk willen ze liever niet. Het kan wel, maar dan zal het vervolgens aan alle OTYS-users worden aangeboden.

Tenslotte valt de integratie van de diverse systemen op. Zowel mail, CMS, CRM, kandidatendatabase, matchingsfunctionaliteit en koppeling naar de cloud zijn zeer ver doorgevoerd. Dat is erg interessant en daarmee lopen ze wat mij betreft op de markt vooruit.

Leuke extra’s

OTYS blinkt uit in extra functionaliteiten. Afgekocht gebruik van Textkernel en SMS berichten zijn hiervan mooie voorbeelden.

Nadelen

De gebruikersinterface en design vind ik bij OTYS niet zo goed, er is erg veel functionaliteit en het aantal navigatiebalken geeft eerder meer onrust dan dat het orde schept. Daarnaast denk ik dat het niet prettig werkt dat er zich steeds een nieuw navigatiescherm opent, waardoor je onderin je taakbalk vele “OTYS” schermen open hebt staan. Hier moet OTYS wat mij betreft echt nog een slag maken.

Conclusie

OTYS is een zeer compleet pakket met zeer veel futures, functionaliteiten, rapportage en configuratie-mogelijkheden. Bij OTYS koop je meer dan een ATS: je koopt ook een nieuwe site, een nieuw CMS, nieuw e-mail systeem en een volledig communicatiesysteem met SMS, social media koppelingen enzovoorts. Dat is voor een startende onderneming ideaal, maar ik weet niet of het bij ons past. Daarnaast had er voor mijn gevoel echt meer aandacht mogen zijn voor het user interface design. Hoewel de prijs van OTYS zeer concurrerend te noemen is, wat veel mogelijkheden biedt.

Over de Auteur

Jeroen Bergen Na het mijn studies Personeel & Arbeid en Personeel wetenschappen heb ik reeds in 1998 gewerkt voor een vacaturesite voor ICT professionals. Vervolgens ben ik in 2000 bij Primatch begonnen als HRM consultant. Sinds 2005 ben ik partner binnen Primatch. Ik heb een grote interesse in het functioneel gebruik van nieuwe media en de toepasbaarheid voor het HRM werkveld. Ik ben er van overtuigd dat op dit vlak nog veel te winnen valt. Via Rectec zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen en ontwikkeling op de arbeidsmarkt, het P&O werkveld, arbeidsmarktcommunicatie en andere zaken, waar ik me druk over maak, me verbaas, erger, of enthousiast van kan worden.


1.565 views | Reageer (3 reacties)
 • Nicol

  Je slaat de spijker op zn’n kop. Leuk dat jouw indruk obv een 2 uur durende presentatie identiek is aan die van mij: sinds 2004 Otys Gebruiker, inmiddels met 7 websites en kan me geheel vinden in jouw bevindingen. Oftewel: ik ben het eens, eens en nog es eens met jouw verhaal.

  Qua techniek en mogelijkheden werkt het geweldig. Er zijn zoveel opties dat je nooit misgrijpt en Otys innoveert zo sterk dat je als gebruiker altijd voorloopt op ontwikkelingen waardoor wij vaak de 1e kunnen zijn, zoals bv (alweer tijd terug) met de optie om je in te schrijven door een koppeling met Linkedin of een andere kleinigheid: nu met de AddThis voor de Google+1 button. En ga zo door.

  Ook leuk dat je hebt opgepikt dat Otys zeer gericht is op haar gebruikers / gebruikersgemak … dat is sterk typerend voor Otys en sterker nog: wij mogen vaak meepraten over eventuele ontwikkelingen van nieuwe features of verbeteringen.

  Mis in je artikel de aandacht en opties die Otys biedt als het gaat om SEO: 1 van de redenen dat wij zo blij met het systeem zijn: onze websites scoren zeer hoog wat voor groot deel door de techniek van Otys wordt gerealiseerd.

  Het design en de ‘onrust’ die het meebrengt kan je soms zelf beheren en anders went het op termijn 😉 Liever iets meer onrust dan minder mogelijkheden, denk ik dan.

  Het steeds nieuwe navigatiescherm openen, waardoor in je taakbalk vele “OTYS” schermen open hebt staan is i.d.d. nog een ding wat ook ik graag verbeterd zou willen zien, maar weegt m.i. niet op tegen de talloze voordelen die het ATS Otys te bieden hebt.

 • ayyub

  Wat is het nu geworden?

 • Erica Kruissen | OTYS

  Jeroen, dank voor deze evaluatie. En nogmaals gefeliciteerd met jullie keuze….


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën