Niet lang geleden had ik een zeer enerverend gesprek met een W&S bureau dat in mijn optiek daadwerkelijk onderscheidend vermogen heeft en, als men het uitvoert zoals men zegt het te doen, ook echt waarde toevoegt aan organisaties. Men had ook een interim tak opgericht inmiddels en daar controleerde ze ook daadwerkelijk de resultaten. Interessant natuurlijk, want ik heb nog nooit een interimmer gesproken die aangaf dat hij of zij de job niet succesvol had afgerond, toch hoor ik nogal vaak dat klussen niet naar tevredenheid waren met die ‘duurbetaalde interimmer’.

Dit bracht ons gesprek op een stukje toekomst, waarvan ik niet weet of het er ooit zal komen, maar het zou mooi zijn en het is ook niet geheel ondenkbaar: databases voor beroepsgroepen.

Het voorbeeld wat ik hierbij graag aanhaal is IMDB, de Internet Movie DataBase. De ultieme database van alles dat met film en video te maken heeft. Wie heeft meegedaan aan welke serie, in welke episode in welke rol. Welke acteurs speelde in welke films, etc etc. Naar ik vernomen heb is er ook een dergelijke database al voor games, waar het dus heel handig is om te controleren wie bijvoorbeeld heeft gewerkt aan de grafische vormgeving van een game die je super vond, omdat je die persoon zou willen hunten. Andersom werkt het ook, je kan kijken of iemand die gesolliciteerd heeft projecten heeft gedaan die je aanspreken, of juist niet.

Dergelijke databases zouden erg handig zijn om de kwaliteit van mensen te kunnen beoordelen, waarbij kwaliteit natuurlijk erg subjectief is. Wie heeft meegewerkt aan bepaalde reclamecampagnes bijvoorbeeld en wat was de rol daarin. Als je enthousiast bent over de campagne is dat een plus, anders een min. Dat kan vanaf het camerawerk tot de strategie. Het zou bijzonder handig zijn.

Hetzelfde voor bijvoorbeeld accountants. Wie heeft de jaarrekeningen van DSB goedgekeurd? Nu weten we wie de accountant was (het kantoor), maar niet alle medewerkers. Als je als bureau een ethisch profiel wil neem je hem niet aan, als je vind dat ethiek maar vervelend is is het juist een pré. Wie heeft meegewerkt aan bepaalde reddingsoperaties bijvoorbeeld, laten we het weekend dat Ahold gered is noemen of de overname van Fortis. Het is allemaal bijzonder interessant om te weten.

Het zou mij niet verbazen als deze informatie meer en meer openbaar wordt, misschien volgens een freemium model als dat van IMDB. Het zou voor recruitment een grote stap vooruit zijn denk ik.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


376 views | Reageer (2 reacties)