Facebook krimpt?

Door Bas van de Haterd op 13-06-2011 17:54.

Huh? Wat? Is het echt zo? Misschien wel. De signalen van Inside Facebook zijn er in ieder geval. Facebook groeit nog wel wereldwijd, met 11,8 miljoen mensen in mei. Dat is natuurlijk meer nieuwe leden dan… Hyves leden heeft bijvoorbeeld. Echter is de groei afgenomen van 13,9 miljoen een maand eerder (maart) en gemiddeld zo’n 20 miljoen per maand (meer dan Nederland inwoners heeft) gedurende vorig jaar.

Nu is mindere groei geen krimp, maar er is ook krimp te melden. In de USA is het aantal Facebook accounts met bijna 6 miljoen afgenomen. In Canada met 1,52 miljoen (9% van het totaal) en ook in de UK, Noorwegen en Rusland is er een afname van honderdduizenden accounts te zien.

Dit waren allemaal landen die het eerste waren in de adoptie van Facebook. Nederland groei nog steeds als kool.

Inside Facebook meldt dat gemiddeld genomen de groei stagneert als een land 50% van de bevolking heeft die een Facebook account heeft. Niet geheel onlogisch op zich. Nederland heeft dus nog even te gaan met zijn 4,3 miljoen nu.

Mogelijk dat dit mede veroorzaakt wordt doordat Facebook de inactieve accounts aan het verwijderen is. Dat zou op zich natuurlijk iets positiefs zijn, rotzooi opruimen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


560 views | Reageer (4 reacties)
  • De cijfers zeggen niets over ledengroei (nieuwe leden) zoals je veronderstelt. Insidefacebook bekijkt de traffic (bezoeken / bezoekers) en baseert daar de uitspraken op. Er is dus een traffic drop, maar geen sprake van verwijdering van dergelijke aantallen accounts.

  • Bas van de Haterd

    Mocht je het artikel op inside facebook gelezen hebben zie je dat ze het hebben over users. Niet over traffic of bezoek. Als je het artikel verder leest zie je dat men praat over data die men haalt uit de advertising tool. Zoals je zelf ongetwijfeld weet geeft deze accounts aan, geen bezoek of bezoekers. Er is dus daadwerkelijk sprake van een ledendrop.

  • Sorry, herstel: Insidefacebook maakt gebruik van de advertising tool. Deze geeft ‘actieve accounts’ aan en daarmee niet automatisch sprake van verwijdering van dergelijke aantallen accounts.

  • Klopt en hoewel er ook bugs in het systeem kunnen zitten, zoals men al aangeeft en er een seizoensinvloed is (afgestudeerden) is wat men nu ziet nog nooit eerder gezien. De data qua bezoek laat gemengde trends zien, maar ook daar zie je in de ‘major’ countries af en toe een afname. Dat is nog zelden vertoond, daarom is het iets om in de gaten te houden. 

    http://www.insidefacebook.com/2011/06/13/available-data-shows-facebook-user-numbers-growing-quickly-or-slowly-or-falling/

    Zoals de titel al een vraagteken heeft en de eerste zin ook duidelijk maakt: of het zo is zal de tijd leren, maar de eerste tekenen zijn er. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën