Het CBS meldt dat we in april zijn uitgekomen op een werkloosheid van 5%. Dit was slechts een kleine daling van 3.000, maar genoeg om het nu (seizoensgecorrigeerd) op 5% te laten uitkomen.

Europees gezien zitten we daarmee extreem laag, maar we zitten ook aan de ondergrens van de zogenaamde ‘evenwichtswerkloosheid’. Economen hebben namelijk berekend dat tussen de 5% en 6% werkloosheid Nederland een ‘evenwichtige’ arbeidsmarkt heeft.

Onder de 5% heeft Nederland een ‘krappe arbeidsmarkt’. Dan is het lastig mensen te vinden, neemt de druk op de lonen toe en daarmee ook de inflatie. Boven de 6% is ook niet goed, dan is, de geldende economische ‘wetten’ er teveel werkloosheid. Ik heb even de officiële seizoensgecorrigeerde CBS werkloosheidscijfers in een grafiek gezet.

Sinds de ‘crisis’ toesloeg is er dus één maand geweest dat we een ‘ruime’ arbeidsmarkt hadden (begin 2010). Hebben we al twee keer een krappe arbeidsmarkt gehad en zitten we nu dus weer op het randje om er weer één te krijgen.

Blijven we straks echt onder die 5%, de tijd zal het leren. Feit is dat we verdomd goed door deze crisis zijn gekomen en dat elke organisatie die zijn werving serieus heeft teruggeschaald zich toch achter de oren moet krabben.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.565 views | Reageer (2 reacties)
  • Jenny L eLarge

     Bas, interessant, maar in hoeverre zijn de ZZP’ers meegenomen. Hoeveel ZZP’ers hebben nu wel / geen werk?

  • Niet, want het CBS kijkt naar werklozen en ZP’ers of ZZP’ers zijn ondernemers en daarmee per definitie niet werkloos. Zelf merk ik dat ik één van de beste jaren ooit lijk te gaan draaien en dat hoor ik van veel mensen in mijn omgeving. Dus dat valt denk ik wel mee als ik eerlijk ben, hoewel je altijd klagers hebt en natuurlijk mensen die helemaal nooit zelfstandig hadden meoten worden. Then again, als het goed is heb je zo’n buffer opgebouwd als ZP’er dat het ook niet zo’n heel groot probleem is.

    Hoeveel geen werk hebben zal nooit goed te meten zijn, want wat is geen werk hebben. Niet full time op een klus zitten? Ik zit nooit full time op een klus. Een maand geen omzet? Dat is toch heel normaal als het goed is, om dat af en toe tussendoor te hebben? 

    Werkloosheid gaat om mensen die werk in loondienst willen en niet hebben. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën