Voor het onderzoek zijn mensen ondervraagd (608) die in de afgelopen 6 maanden daadwerkelijk op zoek waren naar een baan. 81% heeft nog een baan, 19% niet. Ongeveer de helft, 56%, heeft ook daadwerkelijk sollicitatie-gesprekken gehad en 18% heeft wel brieven geschreven, maar is nog niet op gesprek geweest. De overige hebben zich enkel geörienteerd.

Snelheid

Het blijkt dat de snelheid waarmee een gesprek plaats van behoorlijk belang is. Meer dan de helft van de mensen vind dat dit binnen twee weken na sollicitatie moet kunnen (let op: sollicitatie, niet sluitingsdatum). Van de mensen die daadwerkelijk op gesprek zijn geweest heeft slechts 64% dit binnen 2 weken gehad!

De snelheid waarmee je op gesprek kan komen is voor 76% van de respondenten belangrijk bij de keuze tussen twee werkgevers. Vooral belangrijk bij mensen die meerdere sollicitaties tegelijk hebben lopen en dat zijn er best veel, 60% namelijk. 40% van de respondenten geeft aan wel eens een baan gekozen te hebben omdat de snelheid van de procedure veel sneller was dan die van een andere procedure.

Conclusie: snelheid van procedures zijn ongelofelijk belangrijk, want dat top talent zit bijna altijd wel in meerdere procedures als ze eenmaal gaan solliciteren.

Afstand

De afstand tot de werkgever is en blijft belangrijk in een land waar niemand verhuist voor zijn werk. Zelfs bij gesprekken blijkt dit van belang, 22% geeft aan dat de reistijd om naar een gesprek te gaan een reden is niet te solliciteren.

Tijd

Bijna de helft van de mensen zou eerder solliciteren als ze geen vrij van werk hoeven nemen. Nu hoeft dat wettelijk gezien niet, maar eerlijk zijn over sollicitaties is in Nederland bij de meeste bedrijven nog ‘not done’. Slechts 4% durft de waarheid op zijn werk aan te geven, ongeveer de helft neemt een middag vrij en 20% liegt over doktorsafspraken (of vergelijkbaar). 45% zou graag de mogelijkheid willen om buiten werktijd te solliciteren.

Negatieve sollicitatie-ervaringen

Tot slot is er nog gevraagd naar de negatieve sollicitatie-ervaringen.

Veel te vroeg aankomen staat op één, want toch echt de sollicitant zelf doet. Bijna 20% vindt echter dat hij/zij veel te lang is laten wachten voor het gesprek. Een vervelend tijdstip voor het gesprek en het afzeggen van het gesprek staan (beide met 14%) op drie.

De grootste teleurstellingen na een gesprek is een onduidelijke afwijzing. Ook ontvangt 10% geen reactie meer na een gesprek en irriteert 11% zich aan het feit dat de functie anders is dan omschreven in de vacature.

Al met al is er niet alleen digitaal, maar ook in de hele procedures nog veel te verbeteren als het gaat om sollicitatie-ervaringen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


2.707 views | Reageer (1 reacties)
  • Helemaal met het bovenstaande eens. Afhankelijk van de markt waarin je werft is 2 weken voor de hele procedure overigens te lang. Wij werven in de IT-sector zoals je weet. Een goede kandidaat heeft dan vaak meerdere kansen. Een efficiënt en natuurlijk ook professioneel proces kan dan concurrentievoordeel opleveren.

    Je kunt natuurlijk denken dat dit in tijden van crisis het bovenstaande wellicht niet zo’n issue is, maar dat zou ik een verkeerde gedachte vinden. Goede kandidaten hebben meestal meerdere keuzes.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën