Het lijkt er op dat, met name in Amerika, (internet) technologie bedrijven ‘the place to be’ zijn. Er is een nieuwe bubble in aantocht volgens velen, omdat er eenvoudigweg meer geld is dan goede bedrijven / ideeën waarin geïnvesteerd kan worden. Bijzonder op zich, aangezien in de VS de economie niet half zo goed draait als in Nederland en daar nog wel behoorlijke beperkingen liggen qua investeringen.

Ook blijkt dit uit de overname van Skype door Microsoft voor 8 miljard dollar. In vergelijking met de 2 miljard die drie jaar geleden voor Skype werd betaald zijn de kopers in deze spekkoper en is het een teken dat waarderingen uit de hand lopen.

Eén ding dat technologiebedrijven al een tijdje weten is dat er maar één onderscheidend vermogen is. Dat is niet de technologie, maar dat zijn de mensen. Zo betaalde Google eerder $150.000.000 voor 2 personeelsleden die met Twitter spraken en heeft Facebook nu de ‘hackamonth‘ ingevoerd. Een variant op Google’s ‘eigen dag’: Facebook’s eigen maand.

Ook Amazon kan er wat van meldt business insider.

Hierboven is de groei in personeel per kwartaal afgezet sinds medio 2008. Microsoft blijft al jaren redelijk gelijk. Google groeit wel hard, maar Amazon heeft alleen het afgelopen kwartaal al 4200 mensen aangenomen. Daarmee zit men nu op bijna 40.000 mensen, 45% meer dan een jaar geleden en bijna een verdubbeling t.o.v. 2008.

Dat ook in Nederland technologie in trek is blijkt uit het onderzoek van Universum onder aantrekkelijke werkgevers voor studenten. Google staat op één bij business studenten, Philips (sinds jaar en dag) bij technologiestudenten. Bij economie studenten heeft Philips wel een flink daling gemaakt, net als het rijk bij techniek studenten.

Uiteraard staan hier enkel de grote partijen in, de kleintjes worden natuurlijk te weinig genoemd. Het is jammer dat er nooit een categorie ‘eigen bedrijf’ of ‘kleine bedrijf’ of ‘start up’ bij zit.

Leuk is trouwens deze interactieve grafiek waarin je kan zien hoe de posities veranderd zijn tussen 2010 en 2011. Leuk zijn ook de verschillen tussen mannen en vrouwen in het onderzoek.

Technologie is hot, in de VS, maar ook steeds meer in Nederland. Ik ben benieuwd of iemand cijfers heeft over de voorkeuren voor het kleinbedrijf en de technologie start ups onder studenten.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


193 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën