Plaatje: Markspagina.nl

Naar aanleiding van deze (briljante) TED talk over filtering en personalisatie heb ik eens een experiment gedaan over de impact van personalisatie van resultaten op vacatures.

Dat zoekmachinemarketing belangrijk is in de sector is al jaren bekend. Er gaan meer vacature searches door Google heen dan door b.v. Monsterboard. Begin 2010 werd bekend dat Google met Social Search de waarde van relaties steeds belangrijker ging maken. Ook is al jaren bekend dat als je ingelogd hebt, je klikgedrag één van de factoren is die bepaald welke zoekresultaten je voorgeschoteld krijgt. Allemaal mooi die personalisatie, maar zoals de video ook laat zien kan het ook leiden tot een beperkt wereldbeeld. Bijvoorbeeld omdat je enkel de werkgevers krijgt waar je al iets mee hebt en misschien niet alle leuke functies.

Ik heb derhalve een aantal mensen gevraagd of ze me willen helpen met een experiment. Ik heb op basis van drie vacature zoekopdrachten de resultaten vergeleken. Omdat het niet om enorme aantallen gaat heb ik geprobeerd zo min mogelijk overlap te hebben tussen de mensen. In andere woorden: er is maar één iemand die alle drie de zoekopdrachten gedaan heeft, verder zijn het allemaal mensen die mij één screenshot toegezonden heeft.

Op basis van de video en wat ik hoor over personalisering van zoekresultaten had ik verwacht behoorlijke verschillen aan te treffen.

vacature marketeer amsterdam

Voor onderzoeksdoelen uiteraard allemaal netjes zonder hoofdletters ingevoerd. In totaal hebben acht verschillende, totaal ongerelateerde mensen, behalve dan dat ze mij volgen in Twitter of we in Facebook connected zijn, een zoekopdracht gedaan op vacature marketeer amsterdam.

De eerste drie resultaten waren gelijk voor alle partijen, Marketingfinest twee keer gevolgd door Intermediair. Daaronder zag je soms hele kleine verschillen. NVB scoorde meestal hoog net als banen.nl en daaronder kwam regelmatig Ambitious People en Njobs. Een enkele keer scoorde partijen als Nieuwe vacature of indeed iets hoger dan b.v. Njobs, maar de verschillen in resultaten zijn verwaarloosbaar.

Wel heel opvallend was dat één persoon me twee verschillende screenshots heeft gemaild. Eén in IE en één met Chrome als browser (in beide gevallen ingelogd). Wederom de top 3 gelijk, maar op plek 5 stond bij deze persoon njobs in Chrome, welke pas op plek 8 bij IE terugkwam!

vacature receptioniste breda

In totaal hebben vijf mensen gezocht op vacature receptioniste breda. Daar is de top vijf bij alle vijf volledig gelijk. Twee keer Indeed gevolgd door twee keer Trovit gevolgd door uitzendbureau.nl. Geen enkel verschil te vinden bij deze zoekopdracht.

vacature programmeur utrecht

Bij vacature programmeur utrecht hebben zes mensen meegedaan aan mijn experimentje. Daar zien we echter iets heel opvallends. Bij vijf van de zes zijn de eerste resultaten volledig gelijk. Njobs, banen, mimir, studentenwerk en trovit zitten op plek één tot vijf, behalve bij één persoon. Deze (ingelogde) persoon heeft de eerste twee omgedraaid in zijn resultaten. Banen.nl staat op één en Njobs op twee. Aan de kleur van de link te zien heeft deze persoon al eens op de vacature van banen.nl geklikt.

Ook hier hebben we één persoon die in zowel IT (niet ingelogd) als Chrome (wel ingelogd) mij een screenshot heeft gemaild. Bizar genoeg zijn de resultaten voor deze persoon weer 100% identiek.

Conclusie

De invloed van sociale kringen alsmede personalisering van resultaten (de meeste mensen waren ingelogd viel me op) is minimaal. In de top zien we eigenlijk nooit iets veranderen, tenzij een persoon concreet een top vacature al ooit heeft aangeklikt.

In de resultaten onder plek 5 zien we soms enig verschil, maar heel minimaal. Wel kan er verschil zitten in de browser die men gebruikt, wat dan weer heel bijzonder is. Het klikgedrag hangt immers aan je Google profiel, niet je browser en in beide gevallen was deze persoon ingelogd.

Het klikgedrag lijkt wel invloed te hebben. Vaker op een vacature geklikt komt hij de volgende keer weer hoger terug.

De slotconclusie moet eigenlijk zijn dat mijn verwacht totaal niet is uitgekomen. De impact van personalisering is (tot op heden) op vacatures bijzonder minimaal.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


373 views | Reageer (6 reacties)
 • Ik denk dat Google History aan/uit ook nog best wat invloed kan hebben en daarnaast heb ik diverse Firefox plug-ins aanstaan die één en ander blokkeren. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden in instellingen in Google en plug-ins in de browser mogelijk dat dit resultaat me in die zin nogal verbaast, ik had wel wat meer verschillen verwacht. Ik heb al wel vaker relatief grote verschillen gezien bij andere zoekresultaten.

 • mij ook, mijn assumptie was ook dat er verschillen in zitten. Het experiment begon met het idee om een artikel te schrijven dat personalisatie grote invloed had op seo, maar hieruit blijkt het toch (nog) niet.

 • Wiljo

  tiestocollector heeft een punt, oude “cookies” (in FireFox/IE/Chrome/Safari enz.) beïnvloeden de resultaten natuurlijk ook, wellicht dat dat een verklaring is voor een deel van de resultaten.

 • Wiljo, heb je het artikel gelezen? Dat zou inderdaad volkomen logisch zijn en was ook de assumptie, echter is het resultaat verschil dus praktisch onbestaand!

 • De personalisering van resultaten is sterk, maar dit geldt met name (nog) voor zoekopdrachten die je al uitgevoerd hebt. Je onderzoekje laat volgens mij dan ook alleen zien dat er 1 persoon is die eerder de zoekopdracht heeft uitgevoerd; niet dat de resultaten niet of nauwelijks persoonlijk worden afgestemd. Daarbij zijn het vrij specifieke zoekopdrachten waarbij personalisatie een mindere rol zal spelen. Herhaal je het experiment zonder plaatsnamen dan zal je waarschijnlijk veel grotere verschillen gaan zien.
  Het klikgedrag hangt overigens niet alleen aan je Google Profiel. Zoekgedrag en resultaten worden ook zonder ingelogd te zijn bijgehouden en afgestemd. Daar zal het verschil tussen de twee browsers ook door te verklaren kunnen zijn.

 • Klopt, echter, het is dus een stuk minder groot dan ik had verwacht cq heel veel mensen stellen. De overeenkomsten zijn immers erg groot, op de manier waarop de meeste mensen zoeken, tenminste, als het gaat om vacatures. Er zitten iets van 75 factoren in, het klikgedrag is er daar één van. Dus het verbaasde me dat er zo weinig blijkbaar (nog) van invloed zijn op dergelijke zoekopdrachten.

  Het heeft mij verbaasd hoe generiek de opdrachten nog zijn, waarbij ik overigens bij het verzoeken naar de mensen qua locatie nog redelijk naar hun eigen locaties heb gekeken ook 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën