Ik schreef al eerder hier over het feit dat er een onderzoek was geweest naar marktverstoringen op de arbeidsmarkt. Een aantal technologiebedrijven in de VS, waaronder Apple, Google, Intel, Adobe en Pixar, hadden afspraken gemaakt geen personeel bij elkaar weg te kapen en de arbeidsvoorwaarden een beetje met elkaar in de pas te laten lopen. Die zaak werd eind vorig jaar geschikt. Nu krijgt hij alsnog een staartje.

Er is namelijk door een werknemer van één deze bedrijven een rechtzaak begonnen waarin hij claimt 10% tot 15% inkomsten te hebben misgelopen. Volgens zijn advocaat komen tienduizenden mensen in aanmerking en als ze een class action zaak maken kunnen ze miljoenen claimen aan gedorven inkomsten vanwege deze afspraken.

Korte historie

Een aantal grote bedrijven, waaronder dus Apple, Google, Intel, Pixar en Adobe hebben afspraken gemaakt over personeel. Het ging hier overigens niet om één mega afspraak, zoals de bouwfraude bijvoorbeeld, maar om onderlinge afspraken tussen bedrijven. Zo hadden Apple en Google de afspraak sinds 2006 elkaars personeel niet te hunten (wel aan te nemen als ze reageerde, maar niet direct te benaderen) en Apple en Adobe hadden sinds 2005 die afspraken.

De grote verliezers, zo leek het, waren de bedrijven die buiten deze deals vielen zoals Microsoft en Facebook. In de settlement die men getroffen heeft is compensatie opgenomen voor de concurrenten die hier last van hebben gehad, er was echter geen bewijs dat het ook een drukkend effect op de lonen had gehad stelde men toen.

10% tot 15%

Amerika zou Amerika natuurlijk niet zijn als er niet een advocaat was die daar een denkt een slag uit te kunnen slaan. Die is er nu en de goede man stelt dat de werknemers tussen de 10% en 15% inkomsten hebben misgelopen wegens deze praktijken (volgens AG). Dat waar de Amerikaanse waakhond dus geen bewijs voor had gevonden. Hij heeft nu één persoon gevonden die zijn werkgever, Lucasfilm, aanklaagt, maar hij denkt dat er tienduizenden mensen voor in aanmerking komen bij deze bedrijven. Dan zou de claim kunnen oplopen tot miljoenen.

Of dit nu slim is? Je weet zeker dat je een verstoorde relatie met je werkgever hebt en ik betwijfel of het ooit te bewijzen is dat je inkomsten hebt misgelopen. Immers had men de afspraak niet te hunten, maar als je zelf solliciteerde mochten ze je wel aannemen.

Ik betwijfel dus of dit wordt toegekend, maar als het zo is (en in Amerika is niets uitgesloten) zou het wel eens een kostbare zaak kunnen worden.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


191 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën