Social media in recruitment is hot. Dat is het al enige tijd, zeker hier in Nederland. Recentelijk was ik iets ten zuiden van hier, in België, en je merkt dat het daar nog een stuk minder leeft.

Niet geheel onlogisch blijkt vandaag uit de cijfers van Comscore. Nederland staat namelijk op de eerste plek in de wereld als het gaat om de penetratie van Linkedin en Twitter. Nergens ter wereld is zo’n groot deel van de bevolking ‘actief’ op deze twee sites. Ook uniek is het feit dat onze nummer één site nog steeds een lokale speler is: Hyves.

Nederland is in veel opzichten een ‘nexus’ (verbinding/knooppunt) van Social media in de wereld, aldus Comscore.

Nog steeds groei

Ondanks het feit dat Nederland één van de meest volwassen markten heeft op het gebied van social media, groeit het aantal bezoekers nog steeds. Afgelopen jaar met 18% tot 11.5 miljoen mensen (96% van onze online populatie volgens Comscore en zo’n 72,5% van de hele bevolking, inclusief de oude van dagen en baby’s).

Overigens praten we bij dit onderzoek over het bezoek aan dergelijke sites, niet over het al dan niet hebben van een account of het actief iets posten op deze sites.

Hyves vs Facebook

Hyves is nog steeds de grootste en had 7,6 miljoen bezoekers, Facebook groeit als kool en zat al op 6,6 miljoen bezoekers.

Twitter is iets groter dan Linkedin, met 3,2 tegen 3,1 miljoen bezoekers in maart van dit jaar. Beide groeien met zo’n 70%.

Penetratie

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid mensen die je bereikt via Linkedin en Twitter zien we dat Nederland in beide gevallen bovenaan staat. 26,1% van de Nederlanders komt op Linkedin en 26,8% op Twitter. In vergelijking is ‘slechts’ 17,6% van de Amerikanen actief op Linkedin en Amerika staat nog niet in de top 10 als het gaat om Twitter-penetratie. Het feit dat er veel meer Amerikaanse Linkedin profielen zijn is natuurlijk omdat er nu eenmaal veel meer Amerikanen zijn dan Nederlanders.


LinkedIn.com % Reach Twitter.com % Reach
Netherlands 26.1% Netherlands 26.8%
Ireland 21.0% Japan 26.6%
United States 17.6% Brazil 23.7%
Canada 15.6% Indonesia 22.0%
United Kingdom 14.9% Venezuela 21.0%
Denmark 14.4% Canada 18.0%
Australia 13.1% Argentina 18.0%
New Zealand 12.9% Turkey 16.6%
Belgium 12.6% Philippines 16.1%
Singapore 12.0% Singapore 16.0%


Ik hoorde niet lang geleden iemand zeggen dat ongeveer 70% van alle hoger opgeleiden in Linekedin zitten met een profiel. Op basis van deze cijfers kan ik dat goed geloven, aangezien het hoger opgeleiden in Nederland zo’n 25% van bevolking (15-65 jaar) is. Het zou me niet eens verbazen als die 70% inmiddels dus hoger is.

Conclusie

Wat moet je hier als recruiter nu mee? Gewoon accepteren als feit dat Nederland ongelofelijk actief is op Social Media en dat daar een gigantisch potentieel ligt. Mits je er goed mee om gaat.

Iets anders dat we ons denk ik moeten realiseren dat we wereldwijd koploper zijn op dit moment. Laten we daar verstandig mee omgaan en niet de gebruikers dood gaan spammen, zodat iedereen zich weer afkeert van de social media. Ook moeten we vooral niet te veel naar de Amerikaanse guru’s kijken, want blijkbaar doen we in Nederland iets best wel goed.

Een andere conclusie die je kan trekken: als je er zelf nog niet actief op bent, loop je echt inmiddels ver achter de troepen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


625 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën