Op Carrieregids.nl kwam ik een stukje tegen dat over 10 jaar 50% meer mensen in het buitenland werkte. Nu De afgelopen 10 jaar was er namelijk een stijging met 25%, helaas wordt het uitgangspunt (hoeveel mensen werken er internationaal en wat is internationaal werk) niet genoemd.

Het geheel is gebaseerd op een internationaal onderzoek van PricewaterhouseCoopers. De moderne economie leidt tot een intensivering van de wereldwijde arbeidsmobiliteit stellen de ‘onderzoekers’. Hierbij zet ik het woordje ‘onderzoekers’ nadrukkelijk tussen aanhalingstekens want echt onderzoek hebben ze natuurlijk niet gedaan. Men kijkt naar de huidige ontwikkelingen, telt die bij elkaar op en trekt de lijntjes door. En wat weten we uit het verleden? Precies, dat ontwikkelingen zich nooit lineair doorzetten.

De ‘onderzoekers’ stellen dat er steeds meer internationale eisen gesteld worden aan werknemers en dat steeds meer zaken wereldwijd geregeld zullen worden. Daarom moet men steeds meer reizen. Dat alles heeft men gelijk in, maar wat men vergeet is de fundamentele verandering van de wereld. Hebben we straks nog een ‘buitenland’, hoe nationaal geboden zijn we nog? Hebben we straks niet gewoon een viertal landen / steden die we thuis noemen. Is dat dan nog buitenland?

Zoals Adjied Bakas stelt, misschien hebben de natiestaten hun langste tijd wel gehad. Hebben we straks geen 20 of 30 stadstaten (New York, Shanghai, London, Parijs) die meer macht hebben dan de natie? Hebben we straks als werknemers geen appartementen in verschillende steden en werken we van tijd tot tijd in de ene of de andere stad? Of hebben we ook op het platteland nog onze buitenverblijven waar we soms delen van ons werk doen?

Een andere trend, die door Hans Junggeburt in 2007 in een interview met mij al werd aangegeven: de Sunbelt. Een ontwikkeling die ik al jaren zie, waar toppers in de zonnige omgeving van zuid Frankrijk of noord Italië gaan wonen en af en toe op en neer vliegen met goedkope vliegtuigmaatschappijen, hier in Nederland centraal een klein appartement aanhouden en genieten van het leven combineren met een goed salaris?

In hoeverre werken deze mensen straks nog in loondienst? Gaan bedrijven niet gewoon de, door de nieuwe media wel te vinden, toppers die al lokaal wonen maar oorspronkelijk ooit uit Nederland komen inhuren?

Er zijn heel veel trends op die gebied, sommige spreken elkaar tegen, andere versterken elkaar. Hoe de toekomst er exact uit gaat zien? Waarschijnlijk een combinatie van alles. Immers reageert elke organisatie en elk mens anders en dus zijn er altijd meerdere wegen naar Rome. Wel is zeker dat we in exponentiële tijden leven, met regelmatig grote trendbreuken. Het lineair doortrekken van ontwikkelingen geeft één zekerheid: die toekomst is het niet.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.735 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën