Beste persoon voor de job

Door Bas van de Haterd op 23-03-2011 07:59.

In de discussie ‘vrouwenquota‘ of niet komt altijd het argument naar voren dat ‘de beste persoon de baan moet krijgen’. Daar ben ik het helemaal mee eens, de vraag is alleen altijd: wie is de beste persoon? Is het de beste individu of de beste voor het team?

Steeds meer begin ik te geloven dat de vrouwenquota wel gaat werken. Waarom? Omdat we steeds kijken naar het individu, terwijl er zoveel voorbeelden uit bijvoorbeeld de sport zijn dat een ‘sterren ensemble’ niet werkt. Je moet het beste team hebben, niet de 11 beste voetballers.

Laten we de voetbalvergelijking doortrekken met het meest in het oog springende voorbeeld misschien wel van voetbal in Nederland: Jan Wouters. Niemand begreep waarom Marco van Basten hem wilde hebben, maar hij maakte het team veel, veel beter. Hetzelfde gold in die tijd voor bijvoorbeeld Barcelona, waarin Guardiola werd gezien als ‘niet de beste speler op zijn positie’, maar zonder hem speelde Barca destijds, met alle sterren als Laudrup, Stoichkov en Romario gewoon slecht.

In het wielrennen doen de Italianen dit ook al jaren bij het WK. Vaak heeft Italië drie, vier, soms wel vijf grote kanshebbers. Echter, met 4 kopmannen en maar 5 knechten weten ze dat ze kansloos zijn, omdat de sterren allemaal willen winnen en er soms ook een gat dichtgereden moet worden. Een goed team heeft balans en soms moet je dan een betere renner thuislaten voor een renner die andere kwaliteiten heeft. Een reden waarom een renner als Gricha Niermann zo gewaardeerd wordt bij de Rabobank en daar al jaren rijdt, terwijl de gemiddelde Nederlanders zegt: Wie?

Gewoon werk

Als we dit vertalen naar gewoon werk kijken we om de één of andere reden wel weer vaak naar de individu. We denken dan dat de beste individu ook de beste is. Toch is bewezen dat gemengde teams, teams met een bepaalde diversiteit, veel beter presteren. Ook al is het werk grootendeels individueel (zoals bij het wielrennen) heb je toch een divers team nodig om goed te presteren. Je moet elkaar inspireren, je moet elkaar scherp houden, je moet elkaar behoeden voor fouten. Dat geldt voor elk bedrijf, elke functie. Zelfs als zelfstandig professional omring ik me met ‘collega’s’ die mij bijsturen. Mensen met andere achtergronden, mensen in andere levensfases en ook van het andere geslacht.

Bij de samenstelling van teams moet je natuurlijk wel een bepaald fundamenteel vergelijk hebben. Je moet het op kernwaarden met elkaar eens zijn. Het is echter heel belangrijk om het team divers samen te stellen. Vanuit die optiek geloof ik dus steeds meer dat een ‘vrouwenquotum’ aan de top en ‘de beste persoon voor de baan’ heel goed kunnen samengaan. Als we bij het kiezen van de beste persoon maar kijken naar de organisatie en het team en niet enkel de individuele kwaliteiten.

Overigens één nadeel: de wet gelijke behandeling maakt dit wettelijk gezien best lastig. Immers mag je officieel niet in vacatures vragen om juist een man, een vrouw, een Turk, een Surinamer of een Nederlander. Best lastig, streven naar diversiteit als je niet mag selecteren op afkomst, geslacht of seksuele voorkeur.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


365 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën